Voedingssupplementen voor katten

Voedingssupplementen voor katten

Voedingssupplementen voor katten

In een blikje kattenvoer zit alles wat jouw geliefde kattenvriend nodig heeft voor zijn gezondheid – of toch niet?

Sterker nog, de wetgever heeft de term ‘complete voeding’ zo gedefinieerd dat de kat door toevoeging van vitaminen en mineralen alles binnenkrijgt wat hij voor een gezond kattenleven nodig heeft. Afhankelijk van leeftijd, ras en eventuele ziekten hebben veel katten extra voedingsstoffen nodig in de vorm van voedingssupplementen. Gelukkig is er een breed scala aan aanvullende diervoeders, die katteneigenaren als aanvulling op het dieet van hun kat kunnen gebruiken! Onze kleine gids met het thema voedingssupplementen kan je helpen met het samenstellen van de juiste voeding voor jouw kat!

Een gezonde kat vereist een mix tussen vitaminen en voedingsstoffen. De speciale samenstelling is hierbij bijzonder belangrijk:

  • Vitamine A: Ogen, huid en haar van de kat hebben vitamine A nodig. Een tekort kan leiden tot oogziekten en huidproblemen van elke aard. Een overschot is echter net zo gevaarlijk: dit kan leiden tot skeletafwijkingen en groeistoornissen. Een volwassen kat met 3 kilogram lichaamsgewicht heeft ongeveer 3000 IE (Internationale Eenheid) vitamine A per dag nodig.
  • Vitamine D ondersteunt de darmen, botten, nieren, borstklieren en de baarmoeder en regelt daarnaast de calcium- en fosfaatbalans. Een overschot kan leiden tot een verkalking van de vaatwanden, een tekort leidt tot rachitis. Huiskatten leiden vaak aan een vitamine D tekort, katten met vrijheid kunnen die vitamine verkrijgen uit zonlicht of uit vitamine D3 synthetiseren.
  • Vitamine E is net zoals vitamine A in vet oplosbaar. De vitamine beschermt de vetten en lipiden in het lichaam van een aanval van vrije radicalen – het is een zogenaamd antioxidant. Een volwassen kat heeft ongeveer 2mg vitamine E per dag nodig, drachtige katten of kittens vanzelfsprekend meer.
  • Vitamine C kan worden gevormd door de kat zelf, vanwege de kleine hoeveelheid moet er nog wel wat toegevoegd worden via het voedsel. 100 tot 300 mg vitamine C ondersteunen het immuunsysteem en zijn bijzonder belangrijk bij stress, ziekte en ouderdom.

Niet alleen vitamines zijn belangrijk bij de kattenvoeding, ook mineralen mogen niet ontbreken in kattenvoeding.

  • Mineralen zijn voedingsstoffen die aanwezig zijn als ionen of als anorganische verbindingen. Ze zijn essentieel voor het kattenorganisme – een tekort kan tot ernstige verstoringen leiden.
  • Bijzonder belangrijk is de juiste verhouding van calcium-fosfor in het kattenvoer. Voor een optimaal botmetabolisme moet dit ongeveer tussen 1 en 1.2 liggen.
  • Natrium, chloor en kalium coördineren de waterbalans van het kattenlichaam, evenals de voedingsstofopname.

Er zijn ook nog andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de kat! Zogenaamde ‘essentiële aminozuren’ kunnen bijvoorbeeld niet uit voedingscomponenten opgebouwd worden. Maar omdat ze nodig zijn voor de metabole processen moeten deze materialen worden geleverd via de voeding. Een bijzonder belangrijk ‘essentieel aminozuur’ is taurine. Taurine is verantwoordelijk voor neurale netwerken en regelt de hartslag. Overdosering bestaat hierbij niet, omdat het surplus onmiddelijk uitgescheiden wordt – een tekort kan echter leiden tot blindheid, een verstoord immuunsysteem en een verstijving van de hartspier. De aanbevolen hoeveelheid voor een kat ligt tussen 100 en 200 mg taurine per dag. Veel kattenvrienden zijn dan ook overgestapt op kant-en-klare voeding met toegevoegde taurine.

Maar maak je geen zorgen: hoogwaardig kattenvoer bevat in de meeste gevallen een hoog gehalte aan mineralen en vitaminen – in ieder geval wanneer ze als compleet voer verklaard zijn. Het voer van een volwassen, gezonde kat hoeft daarom niet aangevuld worden. Heeft jouw kat een speciale behoefte of wilt je liever zekerheid? Bekijk dan eens in onze winkel de voedingssupplementen voor katten!

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenvoer met één eiwitbron

Steeds vaker lees je over kattenvoer met één eiwitbron of een enkelvoudige eiwitbron. Wat wordt hier nu precies mee bedoelt? En is dit soort voer bevorderlijk voor katten of is het gewoon een trend? Wat is nu eigenlijk kattenvoer met één eiwitbron? Het hoofdbestanddeel van vlees is proteïne, oftewel eiwit. De term één eiwitbron staat dus voor één vleessoort, zoals ‘rundvlees’ bijvoorbeeld. Kattenvoer met een enkelvoudige eiwitbron bevat dus slechts één soort vlees of met andere woorden het bevat maar één eiwitbron. Enerzijds zijn er producten op de markt die uitsluitend bestaan uit één eiwitbron, bijvoorbeeld uit alleen rundvlees. Daarnaast zijn er ook producten die bestaan uit één eiwitbron gecombineerd met andere ingrediënten zoals koolhydraten of groenten. Beide producten vallen onder voeding met één eiwitbron omdat ze dus maar één vleessoort bevatten.