Voedselintolerantie bij katten

Voedselintolerantie bij katten

Voedselintolerantie bij katten

Gevoelige maag bij katten

Voedselintolerantie bij katten, daar heeft ongeveer tweederde van alle katteneigenaren denken dat hun huisdier, in meer of mindere mate, lijdt aan voedselintolerantie, die over het algemeen invloed heeft op de gezondheid en in het bijzonder op de huid en de vacht. In slechts eenvierde van alle gevallen uit zich een intolerantie tegenover een dierenvoeding of voedingsbestanddeel door herhaaldelijk terugkerend braken en/of diarree. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen een intolerantie en een echte allergie, die eigenlijk een reactie is die wordt veroorzaakt door het immuunsysteem.

Voedselintolerantie bij katten

Bij intolerantie kan het lichaam één of meerdere ingrediënten gewoonlijk niet goed verteren. Een gemeenschappelijke, en vaak niet herkende, factor daarbij is de lactose (melksuiker). Volwassen katten kunnen die lactose vaak niet verwerken, wat meestal resulteert in enorme diarree. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet nodig om volwassen katten melk te geven.

Leeftijdsgerelateerde verschijnselen

De meeste eigenaren zijn verbaasd dat tot dusver goed verteerbare kattenvoer niet langer getolereerd wordt. Dit kan een leeftijdsgebonden proces zijn, zoals met lactose of een andere langzaam ontwikkelende intolerantie als gevolg van veranderende ezymactiviteit in het spijsverteringskanaal. Met andere woorden, bepaalde ingrediënten kunnen niet goed meer worden omgezet. Soms is een eenmalige toelating van het activerende component reeds voldoende om een ongewenste reactie van het lichaam te veroorzaken.

Te veel voorkomende voedselveranderingen

Ook een frequente of zelfs dagelijkse verandering van de voedselconsistentie tussen nat- en droogvoer wordt vaak slecht verdragen en resulteert in terugkerende diarree. Men moet proberen vast te houden aan één productievorm. Om aan de gulzigheid van veel katten te voldoen, kun je het best aan smaakveranderingen doen.

In ernstige gevallen naar de dierenarts

Meestal is de wanhoop van de eigenaren over de bestaande jeuk of frequente diarree net zo groot als de verbijstering, dat passende maatregelen nodig zijn! In geval van massale symptomen is de weg naar de dierenarts van essentieel belang. In mildere gevallen moet je de bovengenoemde criteria doorlopen of een ‘voederdagboek’ creëren, om aanknopingspunten te vinden en de voeding aan te kunnen passen.

Vooral licht verteerbare eiwitbronnen

De belangrijkste stap bij commerciële voeding voor katten met een gevoelige maag moet de keuze voor het voer zijn, dat slechts maximaal twee zeer goed verteerbare eiwitbronnen bevat, die weinig allergische reacties kunnen veroorzaken en die het organisme waar mogelijk nog niet kent. Aan deze voorwaarden wordt bijvoorbeeld voldaan door Hill’s Prescription Diet Feline, dat kip als enige eiwitbron bevat. De koolhydraten worden door licht verteerbare rijst geleverd. Dat wil zeggen dat het lichaam niet wordt overbelast met te veel verschillende eiwitten en dat het immuunsysteem wordt ondersteund door middel van vitamine E, zoals antioxidanten.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenvoer met één eiwitbron

Steeds vaker lees je over kattenvoer met één eiwitbron of een enkelvoudige eiwitbron. Wat wordt hier nu precies mee bedoelt? En is dit soort voer bevorderlijk voor katten of is het gewoon een trend? Wat is nu eigenlijk kattenvoer met één eiwitbron? Het hoofdbestanddeel van vlees is proteïne, oftewel eiwit. De term één eiwitbron staat dus voor één vleessoort, zoals ‘rundvlees’ bijvoorbeeld. Kattenvoer met een enkelvoudige eiwitbron bevat dus slechts één soort vlees of met andere woorden het bevat maar één eiwitbron. Enerzijds zijn er producten op de markt die uitsluitend bestaan uit één eiwitbron, bijvoorbeeld uit alleen rundvlees. Daarnaast zijn er ook producten die bestaan uit één eiwitbron gecombineerd met andere ingrediënten zoals koolhydraten of groenten. Beide producten vallen onder voeding met één eiwitbron omdat ze dus maar één vleessoort bevatten.