Autorijden met de kat

Autorijden met de kat

Autorijden met de kat

Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.

Veiligheid gaat voor

Er is nauwelijks een kat te vinden die vrijwillig zijn bench betreedt, ten slotte associëren ze het uiterlijk en de geur van de bench met onaangename bezoeken aan de dierenarts of autoritjes. Niettemin moet de kat veilig worden bewaard tijdens het rijden – en dat is niet alleen bij een bench van hard plastic, een rieten mand of een stabiele textieltas die zijn goedgekeurd voor het vervoer van dieren, voldoen ook. Hoe verleidelijk het ook is om de kat zijn halsband, harnasje en riem af te doen, doe dit niet in verband met het beschermen tegen ongevallen met lichamelijk letsel. Een in de auto rondrennende kat kan ook een levensbedreigend ongeval veroorzaken – zo snel springt de kat op de hoofdsteunen, de schoot van haar baasjes of verstopt zich in de beenruimte onder het gaspedaal… Voor vervoer is alleen een voor vervoer goedgekeurde bench of tas geschikt.

Voor de rit

De kat veilig in de bench plaatsen is de eerste stap om veilig te reizen in de auto. Om het gemakkelijker te maken om de kat in de bench te krijgen, is het raadzaam deze aantrekkelijk te maken voor de kat. In plaats van de bench alleen te gebruiken voor onaangename bezoekjes aan de dierenarts kun je de bench ook al een paar dagen of weken van te voren in de woonkamer zetten. Valeriaan en kattenkruid maken de geur van de bench aantrekkelijk en laten de nerveuze kat ontspannen. Feromoonsprays zoals Feliway en Felifriend hebben een vergelijkbaar effect. Maak gebruik van kleine traktaties en integreer de bench in je dagelijkse speelsessies – zo leert jouw kat om de bench met iets positiefs te verbinden. Zodra de angst voor de grote, onaangenaam ruikende bench is verdwenen kun je zelfs proberen om je kat te verleiden met behulp van een stuk speelgoed, een speelhengel of een traktatie in de bench te lokken. Belangrijk hierbij: sluit de deur liever niet en zorg ervoor dat je kat zich op geen enkele manier benauwd voelt! Jouw kat moet de bench ten alle tijden kunnen verlaten.

Tijdens de rit

Natuurlijk is dit niet van toepassing op de werkelijke dag van vervoer… Tijdens de autorit moet je jouw kat veilig in de bench stoppen en de deur sluiten, zodat hij niet kan ontsnappen. Een oude handdoek in de bench maakt het verblijf comfortabeler voor jouw kat en absorbeert eventuele ‘ongelukjes’. Want niet alleen bij nerveuze katten wordt de blaas af en toe onbedoeld geleegd… De autorit kan ook vaak de oorzaak van misselijkheid en braken zijn voor de kat. In de auto zelf wordt de bench vastgemaakt aan de stoel. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat de bench niet omvalt bij het remmen of gas geven, waardoor de kat gewond raakt. Natuurlijk wil je ook vermijden dat je tijdens het rijden je hand los moet laten van het stuur om een vallende bench op te vangen…

Om de reis zo comfortabel mogelijk te maken voor de kat kun je de auto voor het vervoer kort ventileren. Tijdens de reis moeten alle ramen, zolang de temperatuur het toelaat, in de auto gesloten worden. De meeste katten zijn namelijk gevoelig voor tocht… Het gehoor van onze kat is ook erg gevoelig, zet daardoor idealiter de radio- en stereoinstallie uit. In onbekende situaties ben je het aanspreekpunt voor je kat. Praat gerust met jouw kat – dit ontspant niet alleen de kat, maar ook jezelf als kattenbaasje.

Afhankelijk van hoe lang het autoritje duurt, moet je jouw kat tijdens het rijden voeden en water geven. Wellicht moet ook de onderlaag een keer vervangen worden… Om jouw kat niet te laten ontsnappen mogen de bench en de auto nooit gelijktijdig geopend worden. Ongeacht of het gaat over een ritje van een paar minuten of uren is het het beste om jouw kat in de bench te stoppen, daar voelt hij zich gegarandeerd veiliger dan in de onbekende auto zelf…

Na de rit

Tot slot – doodmoe! Na de rit zal jouw kat zich eventueel een beetje wankel voelen. Misschien heeft de kat gebraakt, maar ook als dat niet het geval is dan wil de kat zichzelf het liefst in alle rust poetsen… geef de kat de tijd die het nodig heeft om zich weer zeker te voelen. Laat idealiter de bench stil staan voor meerdere dagen in een bekend gebied voor de kat, en herhaal de oefeningen die je al eerder heeft gedaan met de bench.

Wij wensen jou en jouw kat alle goeds!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Autorijden met de kat

Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.
3 min

Kunnen katten beledigd zijn?

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?
5 min

9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden

Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.