Zonder kat op vakantie: kattenoppas, pensions en meer

kat op koffer vakantie

Het komt maar zelden voor dat je je geliefde kat mee op vakantie kunt nemen.

Bijna ieder kattenbaasje kent de vraag: wat doe je met de kat tijdens je vakantie? Sommigen gaan het liefst met hun kat op reis. Anderen zien helemaal af ​​van vakantiereizen en blijven tijdens hun vakantie thuis. Maar als je wel op vakantie gaat zonder kat, is een goede verzorging een belangrijk punt. Wij geven je enkele tips over de verzorging van je kat als je zonder haar op vakantie gaat.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens! Net zoveel als katten van hun tweevoetige vrienden houden, houden ze van hun vertrouwde huis. Vooral buitenkatten zwerven zoals gewoonlijk graag door hun territorium. Maar ook oudere katten die het liever wat rustiger aandoen zijn terughoudend om hun vertrouwde omgeving te verlaten. Geen probleem – er zijn veel manieren om je kat op vakantie thuis te laten verzorgen.

Een kattenoppas als je op vakantie gaat

Voor viervoeters is het een optimale oplossing als er een kattenvriend intrekt die tijdelijk de plek van het baasje inneemt. Handig als je langere tijd weg bent: de tijdelijke bewoners kunnen zonder al te veel extra moeite ook voor de planten en post zorgen. Ze brengen gezellige avonden door met je kat op de bank en zorgen voor het voeren en schoonmaken van de kattenbak.

Een goede vertrouwensbasis is een voorwaarde: niet iedereen voelt zich op zijn gemak bij de gedachte dat iemand anders zijn huis bewoont terwijl hij op vakantie is.

Naast familieleden en goede vrienden zijn ook reizende kattenvrienden mogelijk. Dit geldt met name als je daar woont waar anderen graag op vakantie gaan. De dierenvrienden zorgen gratis voor je huis en de katten en kunnen vanaf daar uitstapjes en ontdekkingstochten maken. Er bestaan inmiddels talloze portals voor huisoppassers die ook oppas voor huisdieren aanbieden.

kattenoppas knuffelt met kat
Als je voor een langere periode op vakantie gaat, is het inhuren van een kattenoppas een ideale oplossing voor je harige vriend.

Verzorging door buren & (dieren)vrienden

De klassieke variant van kattenverzorging is dat buren, vrienden of familieleden de kat elke dag even bezoeken. Voor buren die van dieren houden kost het oppassen nauwelijks moeite en de kat is al bekend met haar oppas. Het voeren en verschonen van de kattenbak moet minimaal twee keer per dag op hun agenda staan.

Het is optimaal als je kattenverzorgers de tijd nemen om te spelen en te knuffelen. Nodig hem of haar uit om tijdens jouw vakantie zonder kat in jouw huis te zijn. Dan kunnen ze bijvoorbeeld een boek lezen op het voor katten veilige balkon of kunnen ze een avondje op de bank bij jou thuis tv kijken – zo voelt je kat zich niet alleen. Dit is met name belangrijk voor katten die alleen zijn en voor binnenkatten.

Professionele kattenoppas

In veel steden zijn er inmiddels professionele kattenverzorgers die je kunt inschakelen als je zonder kat op vakantie gaat. Ze komen één of twee keer per dag langs en voorzien de kat van eten, maken de kattenbak schoon en nemen de afgesproken tijd om te knuffelen. Het goede hieraan is dat het echte professionals zijn die meestal ook weten hoe ze medicatie moeten toedienen.

Professionele kattenoppassers kosten tussen 10 en 15 euro per dag. Daar komen de reiskosten nog bij.

Ook een combinatie is mogelijk: ‘s ochtends de professionele kattenoppas die de medicijnen geeft, en ‘s avonds de buurvrouw die de tijd neemt om je kat aandacht te geven. Zo kun je rustig van je vakantie genieten zonder je kat.

kattenspullen kat vakantie
Als je op vakantie bent, moet je genoeg van alles wat je kat nodig heeft in huis hebben.

Waar moet je op letten bij een vakantieopvang?

Als de kat op vakantie thuis wordt verzorgd, moet alles aanwezig zijn wat ze in deze tijd nodig heeft. Zorg voor het volgende:

Voldoende natvoer en/of droogvoer
Kattensnoepjes
Voorraad kattenbakvulling
Speelgoed, veilig opgeborgen
Kam of borstel
Voor noodgevallen: telefoonnummer en adres van je dierenarts
Een voedingsplan
Indien nodig: medicijnen en een medicatieplan

Plan vooruit om de beste zorg voor je katten te kunnen organiseren. Goede, professionele kattenoppassers zijn in vakantietijden snel volgeboekt.

De kat in een eigen vakantiehuis

Sommige baasjes zorgen voor een goede verzorging van hun katten op vakantie, bijvoorbeeld in een ander huis of in een pension. Deze optie is het makkelijkst als je kat er al vanaf het begin aan gewend is. Breng je katten daarom al als jonge kat een weekendje naar hun toekomstige tijdelijke thuis. Zo hebben katten als ze volwassen zijn minder stress.

Je kat tijdens de vakantie bij vrienden

Familieleden of goede vrienden: veel dierenliefhebbers zijn blij met dierenbezoek als je op vakantie gaat zonder kat. Als ze het van jongs af aan gewend zijn, werkt dit vooral goed bij binnenkatten.

Buitenkatten kunnen er last van krijgen als ze in de vakantietijd niet naar buiten kunnen. Het gevaar dat je kat op onbekend terrein verdwaald, is namelijk te groot. Als ze in de woning moeten blijven, is stress onvermijdelijk.

Natuurlijk moeten de kattenverzorgers betrouwbaar zijn en aan veiligheid denken: kiepramen of balkons zonder beveiliging kunnen in het huishouden van de tijdelijke kattenverzorgers een dodelijk gevaar vormen.

Als de katten het vakantiehuis kennen, heeft deze variant veel voordelen: de kattenverzorgers kunnen je kat integreren in hun dagelijks leven zonder naar jouw woning te hoeven gaan. De viervoeters daarentegen genieten van de menselijke nabijheid van een bekende verzorger.

kattenhotel kat vakantie
Voor katten die regelmatig medicijnen nodig hebben, is een kattenhotel aan te raden.

Je kat in een kattenhotel

Elke grote stad heeft een aanbod van kattenhotels en kattenpensions. Soms zijn ze zelfs aangesloten bij een dierenartspraktijk. Vooral voor katten die regelmatig medicijnen nodig hebben, is dit een groot voordeel.

Veel kattenhotels sturen elke dag een virtuele begroeting naar je smartphone en geven informatie over hoe het met je kat gaat – in dit opzicht doen ze op geen enkele manier onder voor particuliere zorg.

Grote pensions hebben een veilige uitloop voor buitenkatten. Er zijn zowel mogelijkheden voor katten die alleen zijn als voor sociale katten te vinden. Katten uit hetzelfde huishouden logeren in dezelfde woonruimte.

Een professioneel kattenpension is duurder dan de verzorging door familieleden. Veel kattenbaasjes zijn echter blij met de routine en de absolute betrouwbaarheid van goede kattenhotels. Ze weten dan zeker dat de kat goed verzorgd wordt als ze zonder katten op vakantie gaat.

Tip: veel dierenasiels bieden professionele vakantiezorg voor katten in dierenvriendelijke leefruimtes en tegen eerlijke prijzen. Meld je op tijd aan, want de weinige plekken zijn erg populair.

Een goede planning is belangrijk

Voorafgaand aan een verblijf in een kattenhotel is een goede planning van belang. Tijdens de vakantieperiode zijn populaire plekken maanden van tevoren al volgeboekt.

Lees ook meer over de voorwaarden voor een verblijf in het pension. Hieronder valt meestal een vaccinatiebewijs met geldige standaardvaccinaties. De meeste pensions accepteren alleen gecastreerde dieren. Velen hebben andere vereisten waaraan moet worden voldaan. Hieronder vallen een wormkuur, een negatieve Giardia-test of vlooienprofylaxe.

Of het nu gaat om een privé-accommodatie of professioneel kattenpension: geef duidelijke instructies over de voeding van je kat en zorg indien nodig voor voldoende voer.

Ook rond de kattenbakvulling, vachtverzorging van langharige katten of het toedienen van medicijnen aan chronisch zieke katten moet je niets aan het toeval overlaten. Goede dierenpensions geven je een goed overzicht van de behoeften van je huisdier voordat je op vakantie gaat.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Autorijden met de kat

Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.
3 min

Kunnen katten beledigd zijn?

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?
5 min

9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden

Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.