Kunnen katten beledigd zijn?

kat zit beledigd voor deur

Als je van je vakantie terugkomt, lijkt het vaak alsof je kat beledigd is.

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?

Katten worden over het algemeen beschouwd als onafhankelijke dieren die gerust een tijdje alleen kunnen zijn. Maar na een langere vakantie lijken veel katten echt beledigd te zijn. In plaats van naar de deur te rennen en hun baasje te begroeten, wenden ze zich af. Ze laten zich niet aaien en willen ook niet spelen.

Soms keren ze hun baasje zelfs de rug toe en vermijden ze ieder oogcontact. Het ziet er bijna uit alsof ze je willen straffen omdat je ze zo lang alleen hebt gelaten. Maar zijn katten echt boos omdat je op vakantie bent geweest en niet bij hen bent gebleven?

Zijn katten na een vakantie beledigd?

Dit zogenaamde kniezen is in werkelijkheid een uitdrukking van onzekerheid.

Als een kat zijn baasje de rug draait, laat hij zien dat hij sociaal minderwaardig is, schrijft kattendeskundige Desmond Morris in zijn boek “Catwatching”. Met name oogcontact wordt hierdoor vermeden. Katten vertonen dit gedrag ook als ze worden berispt.

Veranderingen betekenen stress

Katten zijn gewoontedieren en reageren zeer gevoelig op veranderingen. Een langdurige afwezigheid van ‘hun’ mensen, door een vakantie, een verblijf in het ziekenhuis of een zakenreis, brengt voor hen veel stress met zich mee.

De buren of kattenverzorgers zorgen weliswaar voor de voerbak, maar vanuit het oogpunt van katten zijn ze vreemden. Zijn ze wel echt te vertrouwen?

Als de eigen mensen dan eindelijk weer thuis zijn, ruikt het in de woning wel eens vreemd. Ook de koffers hebben een andere geur dan normaal. Dat zijn allemaal dingen die een kat op termijn van slag kunnen brengen.

Katten zijn niet beledigd

Door zich terug te trekken probeert een kat deze stressvolle situatie eerst te verwerken. Het kan een tijdje duren, maar op een gegeven moment is de stress vergeten en keert alles terug naar normaal.

Katten zijn dus helemaal niet beledigd, tenminste niet in de menselijke zin. Je kat is niet boos omdat je zonder haar bent weg gegaan. Ze raakt op het moment dat van terugkeer gestrest door de plotselinge veranderingen. Daarom heeft ze ook even tijd nodig om terug te wennen.

Speelt de duur van de scheiding een rol?

De vraag blijft of de duur van de scheiding van belang is. Reageren katten na een korte afwezigheid van hun baasje anders dan na een lange afwezigheid? Dat wilden drie onderzoekers aan een Zweedse universiteit uitzoeken.

Voor hun studie selecteerden ze 14 individuele katten waarvan alle baasjes een baan hadden. De katten waren dus gewend lang alleen te zijn. In het experiment bleef de baasje de ene keer 30 minuten weg, de andere keer vier uur.

De reacties van katten tijdens de afwezigheid van hun baasjes zijn in beide gevallen hetzelfde. Na een actieve fase gingen ze gaan liggen en uitrusten.

Verschillen in de duur van het spinnen

Bij het weerzien waren er echter duidelijke verschillen vast te stellen. Na vier uur spinden de katten veel langer dan na 30 minuten.

De wetenschappers beschouwden dit als een aanwijzing dat het baasje een belangrijke rol in het leven van hun katten speelt. Je zou ook kunnen zeggen dat de vreugde na vier uur groter was dan na een half uur.

De studie toont aan dat al een tijdsverschil van drie en een half uur verschil in gedrag maakt.

Vakantie is voor katten een lange periode van onzekerheid

In vergelijking met bijvoorbeeld een vakantie van twee weken, zijn een paar uur geen lange tijd. Aan de hand van de studie kun je je echter voorstellen dat een langere scheiding aanzienlijk ernstiger gevolgen voor de ziel van je kat moet hebben.

Bovendien weten kattenbaasjes wanneer hun vakantie voorbij is en wanneer ze weer thuis komen. De kat weet dat echter niet.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Autorijden met de kat

Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.
3 min

Kunnen katten beledigd zijn?

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?
5 min

9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden

Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.