Tamme ratten: de basisverzorging

Twee ratten knuffelen

Tamme Ratten hebben contact met hun soortgenoten nodig, bijvoorbeeld om te knuffelen.

Qua ratten lopen de meningen uiteen: de een vindt ze verschrikkelijk, de ander waardeert hun intelligentie en enthousiasme. Wie een Tamme Rat als huisdier wil, vindt hier de belangrijkste informatie.

Uiterlijk van de Tamme Rat

Het schattige gezicht met kleine, ronde oortjes en kraalogen, de lieve pootjes en het levendige karakter: het is niet gek dat ratten veel fans hebben.

Als knaagdier valt de rat (wetenschappelijke naam: Rattus) onder de muizen.  Van de 65 rattensoorten wereldwijd zijn alleen de Zwarte Rat (Rattus rattus) en de Bruine Rat (Rattus norvegicus) inheemse soorten uit Europa.

De Tamme Rat is een gefokt onderras van de Bruine Rat die als huisdier gehouden kan worden. Ook de laboratoriumrat stamt af van de Bruine Rat.

Waar de Bruine Ratten in het wild een bruingrijze vacht hebben, loopt dat spectrum bij Tamme Ratten van wit via crème, champagnekleurig, grijs en bruin tot zwart. Er zijn ook albino- of gevlekte Tamme Ratten. Albino’s beschikken niet over pigment. Hun vacht is helemaal wit en ze hebben rode ogen.

Typisch voor ratten: de onbehaarde staart

Zowel de staart als de poten zijn bij ratten onbehaard. De onbehaarde staart is een oorzaak van de afkeer van sommige mensen tegenover ratten. Deze is niet helemaal kaal, maar er zitten schubben op. De staart dient onder andere als evenwichtsmiddel tijdens het klimmen.

Een volwassen Tamme Rat wordt van de neus tot aan het begin van de staart zo’n 22 tot 26 centimeter lang. De staart is met ongeveer 18 tot 22 centimeter bijna net zo lang. Een volwassen mannetje weegt tussen de 250 en 600 gram en een vrouwtje bereikt een gewicht van 200 tot 400 gram.

De kleine knaagdieren hebben een goed gehoor en een goed ontwikkelde reuk en smaak. Ratten zijn crepusculair, ze zijn dus het meest actief tijdens de schemering. Hun ogen zijn aangepast op de schemering. Te fel licht verdragen ze dan ook niet.

Rat klimt
Ratten zijn heer en meester in klimmen en ze hebben beweging nodig.

Karakter: slim en levendig

Ratten zijn intelligente, beweeglijke dieren die veel afwisseling nodig hebben. Ook wanneer je hun kooitje met alle liefde heb ingericht, wordt het ze al snel te saai als ze de hele dag in hun huisje moeten doorbrengen. Plan daarom per dag minstens 1 uur in om je rat vrij rond te laten lopen in de woning.

Hou daarbij in het achterhoofd dat ratten knaagdieren zijn. Wees erop voorbereid dat ratten die los rondlopen aan meubels kunnen knagen en let erop dat de dieren niet bij stroomkabels kunnen komen. Ook de inrichting van het kooitje kan slachtoffer worden van de schepe tanden als deze van hout gemaakt is.

Aangezien ze vooral ‘s ochtends en ‘s avonds actief zijn, zijn ratten ideale huisdieren voor mensen die overdag weg zijn. Na het werk heb je tijd om uitgebreid met je pluizige medebewoner bezig te zijn. Met een beetje geduld worden de meeste ratten handtam.

Alleen geschikt voor grotere kinderen

Voor kinderen zijn ratten maar deels geschikt. Al is het maar omdat ze overdag hun rust nodig hebben. Ook de fijne motoriek van kleine kinderen is nog niet voldoende ontwikkeld voor de omgang met knaagdieren. Als de dieren per ongeluk verkeerd aangeraakt worden of zich bedreigd voelen, kunnen ze doorgaans ook een keer bijten.

Kinderen die ongeveer 8 jaar oud zijn, kunnen mee gaan helpen bij de verzorging van de dieren en ook zelf met ze spelen. Voor die leeftijd moet dat altijd onder toezicht van een volwassene gebeuren.

Ratten houden: enkel in groepen – nooit alleen!

Ratten zijn bijzonder sociale wezens en mogen zeker niet in hun eentje leven. Ze hebben contact nodig met soortgenoten om gelukkig te zijn. Ze willen met elkaar spelen, knuffelen en elkaars vacht verzorgen.

Het minimum voor diergerichte verzorging is 3 ratten. Grotere groepen zijn ook mogelijk. Een voorwaarde daarbij is dat je voldoende ruimte en tijd hebt, om de dieren te kunnen verzorgen.

Daarnaast zijn ratten echte groepsdieren die terratoriaal zijn ingesteld. Zet nooit een nieuwe Tamme Rat ‘gewoon’ bij andere ratten in een kooi. De groep kan namelijk agressief op de nieuweling reageren. Ratten die elkaar nog niet kennen, moeten rustig aan elkaar kunnen wennen.

Ratten zijn zeer vruchtbaar

Als ratten ongeveer zes weken oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. Een vrouwtje kan tot 20 kinderen op de wereld zetten – en dat per worp! Daar komt nog bij dat een rat meerdere keren per jaar zwanger kan worden.

Je kunt ervan uitgaan dat je voor zoveel nakomelingen niet voldoende geïnteresseerden kunt vinden. Om ongewenst ‘ouderschap’ te voorkomen, kan je alleen dieren van hetzelfde geslacht kopen of de mannetjes laten castreren.

De rattenkooi

Ratten brengen als huisdieren de meeste tijd van hun leven door in de kooi. Die moet dus groot genoeg zijn, zodat er voldoende ruimte is om te slapen, eten, klimmen en spelen. Hoe groter, hoe beter.

Belangrijk: de juiste plaats voor een kooi

Voor het welzijn speelt de locatie van de kooi een beslissende rol: een rattenkooi hoort niet thuis in de tuin, op het balkon of in de garage, want de dieren reageren heel gevoelig op grote temperatuurveranderingen. Vermijd ook direct zonlicht.

Idealiter moet het kooitje op een wat hogere, rustige, maar interessante plek staan waar het beschermd is tegen de tocht. De kleine diertjes leven tenslotte in een omgeving die rijk is aan afwisseling. Je kunt het kooitje het best in de ruimte zetten waar je de dieren ook vrij wilt laten rondlopen.

Ratten zijn heel schone dieren en maken zichzelf vaak schoon, Ook het kooitje moet je regelmatig schoonmaken.

Heet water volstaat daarvoor meestal, maar een scheutje azijn of wat afwasmiddel kan eventueel helpen. Gebruik geen scherpe, sterk ruikende schoonmaakmiddelen, want daar kunnen de gevoelige neuzen niet goed tegen. Ook geparfumeerd strooisel mag je niet gebruiken.

Basisuitrusting voor de rattenkooi

Om te zorgen dat de groep zich goed voelt in de kooi, moet deze diergericht ingericht worden. Daar vallen verschillende slaap-, verstop- en loopplekken onder. Misschien gun je jouw ratten bijvoorbeeld een kleine hangmat om in te relaxen?

Voerbakken moeten zo zwaar en stabiel mogelijk zijn, want de ratten gaan graag met meerdere tegelijk tegen de rand aan zitten. Veel ratten hebben en ‘rattentoilet’ nodig. Gebruik daarvoor een ondiepe schaal, vul die met strooisel en plaats deze in de desbetreffende hoek in het kooitje.

Dit heb je nodig voor de basisuitrusting:

  • Huisje of holletje om zich in te verstoppen;
  • Buizen, leidingen of hangbruggen om doorheen te gaan;
  • Meerdere slaapplekken;
  • Voer- en drinkbakken;
  • Strooisel en een vlakke schaal voor het rattentoilet.

In de webshop van zooplus vind je geschikte kooien, speelgoed en benodigdheden voor de inrichting.

De juiste voeding voor Tamme Ratten

Ratten zijn alleseters. Ze eten zowel plantaardige als dierlijke voeding. Hoofdingrediënt van hun voeding zijn zaden. Daarnaast moet vers fruit en groente ook regelmatig op het menu staan. Je doet je rat ook een plezier met kwark, meelwormen of hardgekookte eieren.

Probeer verschillende lekkernijen uit. Als het op voer aankomt, zijn ratten namelijk heel verschillend: wat de een lekker vindt, vindt de ander weer helemaal niets.

Zorg er bovendien voor dat je rattengroepje altijd beschikking heeft over vers drinkwater. Drinknippels zijn daarvoor het meest geschikt. Sommige ratten drinken ook uit een drinkbak

Je vindt verschillende soorten rattenvoer in de online shop van zooplus.

Ratten eten maïs
Ratten hebben een fijne smaakzin.

Gezondheidsproblemen bij Tamme Ratten

De levensverwachting van Tamme Ratten ligt helaas niet zeer hoog. Ze worden maximaal twee tot drie jaar oud. Als je kinderen hebt, moet je ze erop voorbereiden dat hun lieve dieren niet al te lang zullen leven.

Sommige ziektes treden al na anderhalf jaar op. Melkkliertumoren en ademhalingsproblemen komen bij ratten bijzonder vaak voor.

Ratten hebben de gewoonte om hun pijn te verbergen. Dat is een erfenis van hun tijd in het wild waarbij zieke ratten sneller slachtoffer konden worden van de vijand. Als je Tamme Rat ziek is, moet je zo snel mogelijk langsgaan bij de dierenarts.

De onderstaande kenmerken kunnen op ziekte duiden bij je Tamme Rat.

  • Geen eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid, zwakte
  • Veranderingen in de vacht (knobbel, kale plekken)
  • Ontlastingsresten rond de anus

Belangrijk: op tijd naar de dierenarts!
Niet alle dierenartsen hebben zoveel kennis van ratten als ze kennis van katten en honden hebben. Zorg daarvoor op tijd voor een goede dierenarts voor je rat.

De zoekhulp naar dierenartsen van zooplus kan je helpen bij het vinden van een specialist.

Tamme Ratten kopen

Hebben de kleine knaagdieren je hart veroverd en je wil je woning delen met een groepje ratten? Ga dan eens kijken in het asiel in de buurt. Daar blijven ongewenste rattenbaby’s belanden.

Er worden ook ratten aangeboden via advertenties in weekbladen of op internet. Handelaren die hun dieren op die manier verkopen, willen over het algemeen alleen snel geld verdienen. Diergerichte verzorging of voldoende gezondheidsverzorging staan dan vaak niet centraal. Daarom: uit de buurt blijven!

Samenvatting

Tamme Ratten verzorgen vergt relatief veel werk. Voor een gelukkig rattenleven hebben ze gezelschap van soortgenoten en veel afwisseling nodig. Als je ratten als huisdier wil hebben, moet je voldoende tijd inlpannen om bezig te kunnen zijn met de dieren.

Ook kunnen de gezondheidsproblemen een uitdaging zijn. Hou rekening met regelmatige bezoekjes aan de dierenarts als de knaagdieren op leeftijd zijn. Wellicht kan je maandelijks een bedrag opzij leggen voor eventuele behandelingskosten.

Als je aan dit ‘avontuur’ begint, zal je echter met een bijzonder lieve medebewoner worden beloond. Eén ding is zeker: met een groepje ratten verveel je je nooit.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.
5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.
3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.