Dwergkonijn This article is verified by a vet

Door hun compacte formaat en sociale aard zijn dwergkonijnen favoriet bij veel gezinnen. Ben je van plan om een dwergkonijn te kopen? Kom dan eerst alles te weten over de behoeften van deze diertjes. Dit artikel geeft informatie over uiterlijk, karakter, voeding en het houden van dwergkonijnen.

Dwergkonijn

Dwergkonijnen zijn geen ras, maar een verzamelnaam voor kleine konijnenrassen.

Uiterlijk, gewicht & grootte van een dwergkonijn

Dwergkonijnen zijn geen op zichzelf staand knaagdierenras. Ze vormen eerder een groep van verschillende konijnenrassen. Dat is ook precies waarom ze zo sterk op andere konijnen lijken: ze hebben lange oren, een schattig snoetje en een pluizige vacht. Het enige echte verschil zit hem in hun formaat.

Hoe groot wordt een dwergkonijn?

De naam doet het al vermoeden: dwergkonijnen zijn klein en worden maximaal 30 centimeter hoog en wegen daarom niet veel. Ze wegen tussen de 700 gram en 1,5 kilogram.

Goed om te weten: niet-ras konijnen worden beschouwd als dwergkonijnen tot een maximum gewicht van twee kilogram.

Welke soorten dwergkonijnen zijn er?

Dwergkonijnen verschillen ook van elkaar in grootte, vachtkleur en verschillende fysieke kenmerken.

Er zijn verschillende rassen van dwergkonijnen, waaronder:

  • Kleurdwerg
  • Poolkonijntje
  • Angorakonijnen
  • Rex Dwerg
  • Teddykonijn
  • Hangoor Dwerg

Wist je dit al: Dwergkonijnen zijn niet hetzelfde als de échte Amerikaanse dwergkonijnensoort (Brachylagus idahoensis), die behoort tot de haasachtigen en in het westen van de VS voorkomt.

Dwergkonijn © DoraZett / stock.adobe.com
Hoewel dwergkonijnen kleine dieren zijn, is de verscheidenheid aan vachtkleuren groot.

Gedrag en karakter van dwergkonijntjes: sociaal onder soortgenoten, gereserveerd tegenover mensen

Net als hun grotere verwanten zijn dwergkonijnen erg sociaal en onderhouden ze een sociale gemeenschap met soortgenoten.

Overdag trekken de dieren zich graag terug in hun hol. Hun activiteitsniveau neemt alleen toe bij schemering en in de ochtenduren. Het kan ook gebeuren dat je dieren ’s avonds laat rondhuppelen en lawaai maken.

Dwergkonijnen zijn vluchtdieren, geen knuffeldieren!

De pluizige dwergkonijnen zijn populaire huisdieren en zijn prachtig om naar te kijken. Hoewel ze er aaibaar uitzien, zijn dwergkonijnen geen knuffeldieren. Ze zijn van nature vluchtdieren. Kleine kinderen kunnen hen dan ook per ongeluk laten schrikken als ze te snel bewegen of te luidruchtig zijn.

Geef je konijnen daarom voldoende ruimte en dwing ze niet tot contact. Vooral ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen op de juiste manier met deze van oorsprong schuwe dieren omgaan.

Dwergkonijn verzorging: Buitenverblijven en groepshuisvesting zijn ideaal

Alleen zijn? Geen haar op het konijnenhoofdje die daaraan denkt! Deze extreem sociale en gezellige dieren hebben contact nodig met soortgenoten met wie ze kunnen spelen en communiceren.

Konijnen en dwergkonijnen mogen daarom nooit alleen leven. Minstens twee konijnen samen is de norm – liever meer. Een groepshuisvesting is het meest natuurlijk en draagt bij aan hun welzijn.

Belangrijk: Je hebt misschien gehoord dat dwergkonijnen samen met cavia’s gehouden kunnen worden. In principe moeten de dieren echter bij hun directe verwanten worden gehouden, aangezien een cavia geen vervanging is voor een soortgenoot.

De juiste inrichting van een hok voor dwergkonijnen

Dwergkonijnen hebben genoeg ruimte nodig om zich in te bewegen. Daarom heeft de Dierenbescherming aanbevelingen gedaan voor het permanent huisvesten van konijnen:

  • Een vloeroppervlak van minstens zes vierkante meter wordt aanbevolen voor een paar.
  • Het vloeroppervlak moet met ten minste 20 procent worden vergroot voor elk extra konijn.
  • Er zijn twee opties voor het houden van dwergkonijnen: Je kunt de dieren binnen houden of buiten in een buitenverblijf dat ontsnappingsvrij is en bescherming biedt tegen weer en wind. Een buitenhok in de tuin is waarschijnlijk de meest optie die het beste bij het soort past.

Of het nu binnen of buiten is, het volgende mag niet ontbreken in de ren:

Ontdek onze ruime assortiment aan accessoires voor konijnen in de online shop van zooplus.

Dwergkonijnen binnenshuis houden: kan dat?

Als je geen tuin hebt die genoeg ruimte biedt voor een dwergkonijnenverblijf en om rond te rennen, kun je je konijnen ook binnen of in huis houden.

Als je dwergkonijnen binnenshuis houdt, moet je er wel op letten dat de temperatuur rond de 18 graden Celsius is en dat het hok niet in de buurt van tocht of radiatoren staat.

Idealiter geef je je dwergen een hele kamer of een royaal afgebakend gebied waar ze genoeg ruimte hebben om rond te huppelen en zich terug te trekken – als alternatief moet je ze minstens één keer per dag vrij laten rondrennen in de flat en zorgen voor voldoende afwisseling en activiteit

Voor het welzijn van de dieren moet je ze niet alleen in kooien houden zonder enige bewegingsruimte.

Voeding: Wat eten dwergkonijnen?

Zoals bij alle huisdieren is een evenwichtige voeding een onderdeel van het houden van dwergkonijnen. Een voeding afgestemd op de behoeften van je dieren is niet alleen een belangrijke bouwsteen voor een lang en gezond leven, maar voorkomt ook overgewicht en spijsverteringsproblemen.

Gezonde en verse variatie voor je pluizige huisgenoten

Als herbivoren voeden konijnen zich voornamelijk met vers hooi. Daarnaast maken vers groenvoer, kruiden en groenten deel uit van het dieet.

Je kunt je dwergkonijnen ook af en toe fruit geven. Maar omdat fruit veel fructose bevat, moet je appels en dergelijke niet te vaak voeren. Hetzelfde geldt voor in de winkels verkrijgbaar gemengd voer of pellets voor konijnen.

Verdere tips over voeding voor konijnen vind je in het zooplus magazine.

Gezondheid en levensverwachting: Hoe oud worden dwergkonijnen?

Net als andere konijnen hebben dwergkonijnen een levensverwachting van wel tien jaar. Voorwaarde hiervoor is dat de kleintjes alles van je krijgen wat ze nodig hebben en dat je de gezondheid van je huisgenoten in de gaten houdt.

Zijn dwergkonijnen gevoelig voor ziektes?

Als ze op de juiste manier gehouden worden, kunnen dwergkonijnen lang gezond blijven. Fouten in de houderij of voeding kunnen echter ziektes veroorzaken bij dwergkonijnen en hun levenskwaliteit en -duur aantasten. Dit leidt bijvoorbeeld tot tandafwijkingen.

Om ziektes te voorkomen of op tijd te laten behandelen, is het belangrijk dat je je konijntjes regelmatig laat controleren door een dierenarts.

Verzorging: Zijn de mini-konijntjes makkelijk te verzorgen?

Om ziektes te voorkomen en ervoor te zorgen dat je dieren zich thuis voelen bij jou, is de juiste verzorging van jedwergkonijn erg belangrijk. Daarbij moet je vooral letten op een goed verzorgde vacht, nagels en tanden. Ook de hygiëne van het verblijf maakt deel uit van het verzorgingsprogramma voor gelukkige dieren.

Regelmatige reiniging van het verblijf

Maak het verblijf van je dwergkonijn minstens één keer per week schoon. Vervang dan ook de volledige bodembedekking en maak de vloer schoon met heet water.

Voerbakjes en drinkflessen moeten dagelijks worden schoongemaakt met heet water en een beetje azijn.

Aankoop: Waar kan ik een dwergkonijn kopen?

Omdat kleine konijnen erg populaire huisdieren zijn, kun je ze in bijna alle dierenasielen of dierenwinkels vinden.

Als je geïnteresseerd bent in een speciaal ras dat minder bekend is, kun je het beste contact opnemen met officiële fokkers. Over het algemeen verkopen gerenommeerde handelaren de dieren vanaf de leeftijd van ten minste tien weken.

Prijs: Wat kost een dwergkonijn?

Hoeveel een dwergkonijn kost, hangt enerzijds af van het ras en anderzijds van de leeftijd en herkomst. Als het dier al gecastreerd heeft dit ook invloed op de prijs.

Gemiddeld ligt de aankoopprijs voor een dwergkonijn tussen de 50 en 70 euro per dier. Zeldzame raszuivere exemplaren zijn daarentegen aanzienlijk duurder.

Samenvatting: Zijn dwergkonijnen geschikte huisdieren voor gezinnen en kinderen?

Als je aan de basisbehoeftes van de dwergjes voldoet – gezelschap en voldoende activiteit – en je ze idealiter met z’n tweeën buiten houdt, staat niets een succesvolle match in de weg.

Als je dieren zich thuis voelen bij jou, kun je uitkijken naar vele gelukkige uren met hen waarin je hun gedrag kunt observeren. Met genoeg geduld en inlevingsvermogen kun je de dieren aan jezelf laten wennen en de band versterken, bijvoorbeeld via clickertraining.

Dwergkonijnen zijn alleen geschikt voor kinderen als ze geleerd wordt respectvol en verantwoord met de dieren om te gaan. Kinderen mogen de kleintjes niet te veel duwen, ronddragen of voortdurend oppakken. In plaats daarvan kunnen ze leren om de verantwoordelijkheid voor een dier op zich te nemen en samen met hun ouders leren over het houden van de juiste diersoort.

Profiel van het dwergkonijn

Naam:Dwergkonijn, verschillende rassen
Gewicht:ca. 0,7-1,5 kg
Levensverwachting:ca. 10 jaar
Slaap-waakritme:overdag actief en in de schemering
Voeding:planteneter (kruiden, grassen, groente, fruit)
Herkomst:overwegend Spanje
Houden:in groepen
Moeilijkheidsgraad:matig

Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.

5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.

3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.