Diarree bij konijnen This article is verified by a vet

Konijnen in hok

Konijnenkeutels moeten rond, vast en een beetje vochtig zijn.

Konijnenkeutels zijn vanwege hun typerende ronde vorm snel te herkennen. Als de ontlasting van je konijn plotseling vloeibaarder of rood in plaats van donkerbruin is, lijdt het dier aan diarree. Aangezien diarree bij konijnen tot zware gevolgen kan leiden, is het belangrijk dat je weet wanneer je naar de dierenarts moet.

Hoe gevaarlijk is diarree bij konijnen?

In principe kan diarree bij konijnen goed worden behandeld. Als je konijntje echter veel water en zout heeft verloren kan het dier in een levensgevaarlijke shocktoestand raken. In dit geval is het van groot belang dat je konijn zo snel mogelijk door de dierenarts wordt onderzocht en behandeld.

Symptomen: welke symptomen doen zich voor?

Het klinische beeld van diarree bij konijnen lijkt veel op dat van mensen. Bij de meest voorkomende symptomen horen:

  • De consistentie van de ontlasting verandert van vast naar vloeibaar.
  • De keutels worden kleiner, plakken aan elkaar en vormen een zogenaamde keutelketting.
  • Je herkent eventueel andere vloeistoffen zoals slijm of bloed.
  • Een onprettige geur kan nog een teken van diarree zijn.
  • Je konijntje is moe, eet minder en valt af.
  • Buikpijn is mogelijk te herkennen aan tandenknarsen en stampen met de poten.

Diarree leidt er toe dat water en elektrolyten zoals natrium verloren gaan. Dat gooit de elektrolytenspiegel in de war. Als de diarree bij konijnen bijzonder sterk is of lang duurt (chronisch), kan het er toe leiden dat de algehele gezondheid van je konijntje sterk achteruitgaat.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Als je konijn bij diarree de volgende shocksymptomen vertoont, moet je hem zo snel mogelijk door een dierenarts laten behandelen:

  • Je konijn ligt bewegingsloos op één plek en is niet tot bewegen aan te zetten.
  • De oren en poten voelen koud aan.
  • Daarnaast zijn de slijmvliezen in de mond bleek van kleur.

Een dierenarts heeft ontlastingsmonsters nodig om de oorzaak voor de diarree bij je konijn zo snel mogelijk vast te stellen. Verzamel daarom indien mogelijk meerdere monsters en brengt die meteen bij de eerste afspraak mee. Zo kan de dierenarts de ontlastingsmonsters op bijvoorbeeld bacteriën, gist en parasieten onderzoeken.

Behandeling: hoe wordt diarree bij konijnen behandeld?

Als je konijn slechts aan milde diarree lijdt, is er meestal geen omvangrijke behandeling nodig. Het is het belangrijkst dat je konijn zijn waterspiegel op peil houdt. Om je konijntje aan te sporen tot drinken kun je een met water gevulde spuit gebruiken.

Om je konijn met diarree verder aan te laten sterken kan je dierenarts bovendien vitaminen, elektrolyten en medicijnen voorschrijven voor een betere darmflora. Als je dierenarts door een ontlastingsonderzoek ook nog vast kan stellen dat de diarree bij het konijn wordt veroorzaakt door een infectie, heeft je konijn ook nog antibiotica of een wormkuur nodig.

En pas op: reinig het met ontlasting vervuilde ren en de vacht van je konijn. Vliegen leggen namelijk graag hun eitjes in konijnenkeutels. Binnen een mum van tijd komen de maden uit en bijten zich in het ergste geval vast in de huid van je konijn.

Konijn krijgt water met spuit
Konijnen met diarree moeten veel water drinken.

Noodbehandeling

Als je konijn wegens diarree reeds bewusteloos is of zich niet meer staande kan houden, heeft het dier onmiddellijk een noodbehandeling nodig. In dat geval spuit de dierenarts vloeistof en elektrolyten via een infuus direct in de aderen of onder de huid van het dier om het vloeistoftekort aan te vullen.

Oorzaken: wat veroorzaakt diarree bij konijnen?

Er zijn veel oorzaken die diarree bij konijnen kunnen veroorzaken. Vaak ontstaat diarree pas echt als het immuunsysteem door stress of andere ziektes verzwakt wordt.

In de onderstaande tabel worden veroorzakers van diarree onderverdeeld in infectieuze en niet-infectieuze oorzaken:

Infectieuze oorzaken Niet-infectieuze oorzaken
Darmparasieten (rondwormen, coccidia, giardia) Voerintoleranties, te snelle wisseling van voer, opname van onverteerbare voorwerpen (bijv. strooisel of plastic delen) of sterk fermenterend voedsel met hoog suikergehalte
Virusinfecties (cornavirus, rotavirus) Opname van plantaardig gif (bijv. oleander) of medicijnen
Bacteriële darminfecties Stress door nieuwkomers of veel lawaai
Gist Tandproblemen

Preventie: hoe kunnen konijnen tegen diarree worden beschermd?

Meestal krijgen konijnen diarree als ze slecht of verkeerd voer hebben gegeten. Ook al eten konijnen graag vers groente en fruit, ze mogen er niet te veel van binnen krijgen.

De reden hiervoor is dat ze suiker en zetmeel niet goed kunnen verteren. Geef daarom meer hooi en hoogwaardig groenvoer om diarree bij konijnen te voorkomen. Let daarnaast behalve op een evenwichtige voeding er ook altijd op dat je konijn altijd vrije toegang tot vers drinkwater heeft.

Om het risico op infectieziektes te verlagen moet je er ook voor zorgen dat het konijn in een hygiënische omgeving leeft. Wissel het strooisel regelmatig en reinig de kooi met desinfectiemiddel of heet water. Nieuwkomers moeten eerst een tijdje in quarantaine.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?
3 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.