Taalgids caviataal

Taalgids Caviataal

Ik geloof dat mijn cavia fluit!

Iedere caviahouder kent wel de leuke fluitgeluidjes die het diertje maakt bij de aanblik van het zakje voer of de kleine gelukkige geluidjes als hij met een medebewoner knuffelt. Maar wat wil de cavia ons precies zeggen als hij knort of piept?

Knorren

Cavia’s zijn dan wel niet verwant aan de ‘echte’ tamme varkens – in tegenstelling tot wat hun Engelse naam guinea pig en de Duitse naam Meerschweinchen suggereren –, knorren kunnen ze toch. Bijvoorbeeld als ze familieleden begroeten.

Tandenklapperen

Klappert de cavia met de tanden, is dit waarschuwings- of imponeergedrag – bijvoorbeeld wanneer een oudere cavia zich aan de speelpogingen van zijn jongere kooi collega irriteert.

Piepen

Het harde piepen van een cavia kan een waarschuwingskreet zijn of ook een eis, bijvoorbeeld om de wortel zo snel mogelijk af te geven.

Fluiten

Een schril gefluit is een duidelijke uiting van pijn of paniek. Maar een zacht fluiten kan ook als begroeting geïnterpreteerd worden.

Kirren

Het kirren is een diepe, vibrerende brommende toon, die dient om het beestje te kalmeren in een situatie die het niet gewend is. Cavia’s knorren bijvoorbeeld als ze zich in een onbekende situatie bevinden.

Brommen

Mannelijke cavia’s proberen met brommende geluiden en een wiegend achterste vooral de aandacht van vrouwtjes te trekken. Bij conflicten in de hiërarchie van een kolonie die puur uit vrouwtjes bestaat, brommen ook vrouwelijke cavia’s.

Meest gelezen artikelen

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

Bepaal het geslacht bij kittens

De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel verraden wij je hoe je kunt herkennen of je kitten een jongetje of een meisje is.

Castratie en sterilisatie bij katten

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten voorkomen onnodig lijden.