15 augustus 2018 - Updated 04 januari 2019

Taalgids caviataal

Taalgids Caviataal

Ik geloof dat mijn cavia fluit!

Iedere caviahouder kent wel de leuke fluitgeluidjes die het diertje maakt bij de aanblik van het zakje voer of de kleine gelukkige geluidjes als hij met een medebewoner knuffelt. Maar wat wil de cavia ons precies zeggen als hij knort of piept?

Knorren

Cavia’s zijn dan wel niet verwant aan de ‘echte’ tamme varkens – in tegenstelling tot wat hun Engelse naam guinea pig en de Duitse naam Meerschweinchen suggereren –, knorren kunnen ze toch. Bijvoorbeeld als ze familieleden begroeten.

Tandenklapperen

Klappert de cavia met de tanden, is dit waarschuwings- of imponeergedrag – bijvoorbeeld wanneer een oudere cavia zich aan de speelpogingen van zijn jongere kooi collega irriteert.

Piepen

Het harde piepen van een cavia kan een waarschuwingskreet zijn of ook een eis, bijvoorbeeld om de wortel zo snel mogelijk af te geven.

Fluiten

Een schril gefluit is een duidelijke uiting van pijn of paniek. Maar een zacht fluiten kan ook als begroeting geïnterpreteerd worden.

Kirren

Het kirren is een diepe, vibrerende brommende toon, die dient om het beestje te kalmeren in een situatie die het niet gewend is. Cavia’s knorren bijvoorbeeld als ze zich in een onbekende situatie bevinden.

Brommen

Mannelijke cavia’s proberen met brommende geluiden en een wiegend achterste vooral de aandacht van vrouwtjes te trekken. Bij conflicten in de hiërarchie van een kolonie die puur uit vrouwtjes bestaat, brommen ook vrouwelijke cavia’s.

Meest gelezen artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.