Cavia

Cavia

Cavia's

Anja Reutter helpt cavia’s in nood en beantwoordt in dit artikel de meest gestelde vragen over de cavia.

Algemene vragen over cavia’s

Waar komen cavia’s eigenlijk vandaan?

De cavia komt uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika en daar worden ze als huisdieren gehouden. Ze worden ook voor consumptie gehouden zoals bij ons bijvoorbeeld konijnen.

Wat voor caviarassen zijn er en hoe verschillen die? In uiterlijk of ook in gedrag?

Onder de kortharige cavia’s vallen: gladhaar, borstelcavia, Amerikaans gekruinde, Engels gekruinde, rexcavia, teddycavia. De langharige rassen zijn: sheltie, coronet, tesselcavia, merino, Peruviaan, alpaca, angora. Alle rassen zijn er ook in satijn, en bovendien in een bont kleurenspectrum.

Er zijn dan wel fokkers die beweren dat er verschillen in karakter merkbaar zijn, maar deze zijn niet te bewijzen. Het hangt echt veel van de omgang af en van hoe het beestje wordt gehouden.

Hoe oud kan een cavia worden?

Cavia’s kunnen bij goede verzorging 6 – 8 jaar oud worden. Er zijn ook meldingen gemaakt van oudere cavia’s, maar deze komen niet vaak voor.

Vragen over het aanschaffen

Waar kan ik het beste een cavia halen en hoe kan ik herkennen of hij gezond is?

Je kunt cavia’s het beste bij de fokker halen. Zie er ook niet van af om duidelijke vragen te stellen. Iedere serieuze fokker zal deze graag beantwoorden. Ook zou je de kooien moeten mogen zien. Zijn de cavia’s schoon en helder ondergebracht? Zijn er niet te veel in een kleine ruimte samengedrukt? Fokkers kun je op internet, via cavia-verenigingen of lekker ouderwets in de krant vinden.

Een gezonde cavia heeft een glanzend vachtje en glimmende oogjes. Geen dichtgeplakte ogen of achterste en is niet vermagerd. Het heeft ook geen kale plekken of verviltingen.

Waaraan kan ik mannetjes en vrouwtjes herkennen?

Voor een ongeoefend oog is het best moeilijk om de geslachten uit elkaar te houden. Het beste is natuurlijk als je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar kunt zien.

Neem de cavia, om het geslacht te bepalen, voorzichtig in de hand, zodat je het buikje kunt zien. Met de andere hand trek je de huid links en rechts van het geslachtsorgaan wat uit elkaar. Ziet het geslachtsorgaan er als een Y uit, heb je een vrouwtje in de hand, ziet het er eerder als een i uit, gaat het om een beertje.

Vragen over het houden

Hoe groot moet een kooi voor twee cavia’s zijn?

Ik zou geen genoegen nemen met minder dan 100 cm x 60 cm. De cavia’s brengen ten slotte het grootste deel van hun tijd in de kooi door en moeten zich hier dan ook genoeg kunnen bewegen.

Hoe richt ik een caviakooi in?

In ieder geval een huisje, een stabiele schotel voor voer en een fles voor het water. Ook moeten er twee ruiven (maar op zijn minst één) voor groenvoer en hooi in de caviakooi zijn. Hierbij moet je erop letten dat de spijlen smal genoeg zijn, zodat de cavia’s hun kop er niet doorheen kunnen steken. Ook moeten ze hoog genoeg zijn, zodat de cavia’s er niet inspringt en de ruif als slaapplaats gebruikt. Door deze gevaren zou het wel eens tot ernstige verwondingen kunnen komen.

Hoe kan ik een mooi speelhoekje voor mijn cavia inrichten?

Hier ben je alleen begrensd door jouw eigen fantasie. Huisjes, buizen, hellingen. De cavia zal er veel plezier mee hebben als je steeds wel ergens een lekker snoepje verstopt, bijv. een schijfje komkommer, een stengel peterselie of een stuk paprika.

Kunnen cavia’s ook buiten leven?

In principe kan een cavia ook in een kooi buiten gehouden worden. Hierbij is het belangrijk dat de cavia’s al vanaf het eind van de zomer genoeg aan de afkoelende buitenlucht kunnen wennen, zodat ze ook genoeg wintervacht kunnen groeien. De kooi moet goed genoeg geïsoleerd zijn en als het erg koud is ook bijv. met schijven plexiglas compleet af te sluiten zijn. In de winter moet dan ook een dikke laag strooisel en hooi in het verblijf liggen, zodat de cavia’s er lekker in kunnen kruipen. Bovendien moet er regelmatig op het water gelet worden, omdat dit erg snel kan bevriezen.

cavia

Waar moet ik bij een uitloop op letten?

Een vrije uitloop moet in ieder geval genoeg schaduw bieden. Bovendien moet het bescherming tegen honden en katten bieden. De cavia’s absoluut niet naar buiten laten, zolang de bodem nog koud is of het gras nog nat van de dauw. Aan het begin niet al te lang, zodat de cavia langzaam aan het voedzame gras kan wennen. Het zou het beste zijn als je van tevoren in de kooi steeds weer groenvoer voert.

Hoe kan ik een cavia het best vastpakken?

Om een cavia op te tillen, kun je het beestje het beste met beide handen onder de buik vastpakken. Hou het vervolgens tegen je aan of zet het op schoot. Wees heel voorzichtig dat het beestje niet naar beneden valt. Hij mag er dan wel stabiel en mollig uitzien, maar heeft erg breekbare beentjes en botjes. Zo kan een val van de bank al erge verwondingen veroorzaken.

Hoe kan ik twee cavia’s aan elkaar laten wennen?

Het makkelijkste gaat dit bij jonge cavia’s, bij oudere is het al wat moeilijker. Om oude cavia’s hetzelfde te laten ruiken, kun je ze het beste met venkelthee inwrijven. Ben je in het bezit van een tweede kooi, dan kun je deze een paar dagen naast de andere kooi zetten.

Belangrijk is het ook om als eerste de nieuwe cavia in de kooi te zetten en daarna pas de cavia die er al langer woont, om deze het thuisvoordeel te ontnemen.

Vragen over voeding

Wat moet een cavia dagelijks eten, wat is gevaarlijk?

Dagelijks moet een cavia droogvoer, hooi en water ter beschikking staan. Ook vers fruit of groenten. Gebruik geen voer voor dwergkonijnen. Een cavia is aangewezen op de toevoer van vitamine C, dat hij net als de mens niet zelf kan aanmaken en dit is alleen met speciaal caviavoer gegarandeerd.

Wat mag ik een cavia niet voeren?

In geen enkel geval bonen (giftig), kool (geeft een opgeblazen gevoel), bespoten fruit of groente en etensresten, een cavia is ten slotte geen afvalverwerker.

Vragen over verzorging en gezondheid

De nageltjes zijn altijd te lang, hoe moet ik die verzorgen?

Omdat de nagels blijkbaar van zichzelf niet genoeg afslijten, moeten ze regelmatig geknipt worden. Dat kan ofwel door de dierenarts worden gedaan, of je doet dit zelf. Daarvoor heb je een nageltang nodig, waarmee je de nagels ca. 3 – 5 mm voor de ader afknipt. Bij lichte nagels herken je de ader relatief makkelijk, door deze tegen het licht in te houden. Knip bij donkere nagels simpelweg de bovenkant af, om de ader niet kapot te knippen.

Moet ik de vacht van mijn cavia zoals die van mijn hond verzorgen?

Onderzoek de vacht in ieder geval regelmatig op parasieten. Vooral langharige cavia’s hebben regelmatige verzorging nodig. Hiervoor kunt u gewoon met een zachte babyborstel heel voorzichtig kammen. Bij cavia’s met krullen voorzichtig met de hand uitzoeken, om de cavia’s geen pijn te doen door trekken of het uittrekken van de haren.

Wat kan ik doen tegen diarree?

Bij diarree (vooral als deze penetrant ruikt) absoluut een dierenarts opzoeken, omdat cavia’s een heel gevoelig verteringssysteem hebben en als deze niet goed functioneert, kan het uiteindelijk helemaal niet meer gaan functioneren.

Het pootje van mijn cavia is verwond geraakt (nageltje afgescheurd), wat moet ik doen?

Gebruik het beste een gewoon een spuitverbandje, om de wond schoon te houden, de wond heelt dan over het algemeen erg netjes.

De tanden van mijn cavia lijken te lang, kan dat en hoe doe ik daar iets tegen?

Bij sommige cavia’s worden de tanden te lang en slijten ze niet genoeg af. Maar dat kan alleen een dierenarts verhelpen. Houdt altijd goed in de gaten of jouw lieveling goed kan eten of dat het voer weer uit zijn bek valt. Ook moet een cavia regelmatig gewogen worden (het beste één keer per week).

Vragen over het gedrag

Kunnen cavia’s praten en wat betekenen de geluidjes?

Ook een cavia heeft verschillende geluiden tot zijn beschikking, waarmee hij zijn aanwezigheid aankondigt. Het belangrijkste is het ‘fluiten’, dit is vooral vaak te horen als het diertje naar zijn maaltijd uitkijkt. Cavia’s begroeten ook HUN mens met dit gefluit. Dan is er een soort kirren, dit is soms bij het aaien te horen en ook als een mannetje bij een vrouwtjescavia in de buurt komt. Verder is er nog het ‘piepen’, dit hoor je waarschijnlijk bijna nooit en ook alleen als de cavia’s denken dat ze helemaal alleen zijn. Dit piepen is experts een groot raadsel, niemand weet waarom de cavia’s dit doen en hoe ze dit geluid überhaupt voortbrengen. Het klinkt best naar, als dit geluid ’s nachts te horen is. Tot slot is er nog een tandenknarsen, dat klinkt als geknetter. Dit is te horen als twee mannetjes ruzie met elkaar hebben. Ze slaan hun tanden dan hard op elkaar.

Mijn cavia gooit zijn voer steeds om, wat kan ik hier tegen doen?

De enige optie hier is een echt zware kom, zoals die bijv. voor hazen worden gebruikt. Die mag echter niet al te groot zijn, zodat de cavia dit niet als toilet gebruikt.

Kunnen cavia’s zindelijk worden?

Ik zelf heb het bij mijn eigen cavia’s nog nooit geprobeerd, maar er zijn cavia’s die het zich hebben aangewend om een eigen soort kattenbakje in de woning te bezoeken.

Mocht je jouw cavia dat willen leren, moet je al bij een jong dier beginnen en het constant in het bakje te zetten dat je heeft voorzien. Praat vriendelijk tegen hem en aai hem, zodat het iets positiefs kan verbinden met deze plaats.

Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten?

Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.

Mijn cavia wordt niet tam, wat kan ik doen?

Heel, heel veel aandacht. Voer ook lekkernijen zoals groente en fruit uit je hand. Maar je moet echt heel veel geduld opbrengen.

Vragen over het fokken

Hoe wordt er over fokken gedacht? Waarop moet ik letten, als ik wil gaan fokken?

Iedereen die gaat fokken moet er van tevoren over nadenken, wat er met de baby’s moet gebeuren. Er zijn ten slotte al veel te veel cavia’s die geen mens wil hebben en deze landen dan in dierentehuizen of worden gewoon buiten gezet.

Ook moet er rekening mee gehouden worden dat als je een caviapaartje hebt, deze uit elkaar gehaald moeten worden, omdat het beertje direct het vrouwtje weer gaat dekken. Het andere alternatief: laat het beertje aansluitend castreren.

Je bent ook niet zomaar klaar, als je een beertje en zeugje gewoon samenzet. je moet ze in de gaten houden, wegen, heel zorgvuldig voeren, voordat u na 68 dagen twee gelukkige caviaouders heeft. Na niet langer dan vier weken moeten de kleine meisjes dan van hun vader gescheiden worden, omdat deze anders direct weer voor nakomelingen zou zorgen.

Een cavia-dame moet ca. 700 gram wegen en tussen de vijf en elf maanden oud zijn, als ze voor het eerst moeder wordt. Daarvoor is het lichaam nog niet rijp genoeg en de zwangerschap zou negatieve gevolgen hebben voor gewicht en groei van de moeder. Vanaf één jaar zijn de bekkenspieren al te stijf en kan de moeder soms de baby’s niet ter wereld brengen.

Wij willen Frau Reutter hartelijk bedanken voor het beantwoorden van zo veel vragen en voor de competente antwoorden.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.
5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.
3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.