Mongoolse gerbil

Mongoolse Gerbil

Mongoolse Gerbil

De Latijnse naam van de Mongoolse gerbil “meriones unguiculatus” betekent zoveel als “krijger met klauwen”. De nagels worden jammer genoeg meer dan af en toe bij rivaliteits- of hiërarchische gevechten en territoriumverdediging als wapens ingezet, waarbij er ook zware bijtwonden kunnen ontstaan.

De herkomst van de Mongoolse gerbil

De beestjes vinden hun herkomst zoals hun naam al aangeeft, in de Mongoolse steppe in het noorden van China dat zich uitstrekt tot aan het zuiden van Rusland. Ze kunnen dus heel goed tegen de warme zomers en koude winters. Ze wonen voornamelijk in ondergrondse tunnelsystemen, waar ze ook hun voorraden opslaan.

Het uiterlijk en het gedrag

De Mongoolse gerbil is maar 10 cm groot en heeft een harige staart die ongeveer even lang is. Een volwassen gerbil weegt tussen de 80 tot 100 g, hoewel dat afhankelijk van geslacht en de lichaamsbouw sterk kan variëren. Ze hebben een vrij dichte vacht die bruin en wit van aard is. Er zijn echter ook gefokte gerbils die verschillende kleuren kunnen hebben.

De Mongoolse gerbil is een sociaal groepsdier. In het wild leven deze dieren in grote kolonies waar ze voor elkaars vacht zorgen en samen slapen. Daarom moeten ook gedomesticeerde Mongoolse gerbils altijd in groepen gehouden worden. Of de gerbil tam wordt, is niet over het algemeen te zeggen. Er zijn gerbils die erg snel tam worden, andere hebben wat meer tijd nodig en weer andere zullen nooit tam worden. Over het algemeen zijn de dieren zeer actief (dag en nacht) en ze houden ontzettend van klimmen en springen. Ook regelmatig een zandbad nemen is voor de kleine knagers noodzakelijk.

Het houden van de Mongoolse gerbil

Zoals al eerder gezegd zijn deze diertjes groepsdieren. Ze moeten dan ook minimaal in paren worden gehouden omdat ze contact nodig hebben met hun soortgenoten. Let er alleen wel op, dat je hetzelfde geslacht koopt, aangezien gerbils zich zeer snel voortplanten. Daarnaast moet de groep niet te groot worden, want dan is de kans dat er geschillen ontstaan groot en die worden vaak met geweld opgelost. Daarom adviseren wij beginners ook om te beginnen met twee gerbils van het zelfde geslacht. De gerbils mogen in geen enkel geval samen met andere diersoorten in dezelfde kooi worden gehouden, omdat ze een heel ander sociaal en communicatiegedrag hebben.

Het voer van de Mongoolse gerbils

De gerbils eten in het wild voornamelijk gras, zaden en af en toe ook insecten. Het meest geschikte basisvoer voor de gerbil is een mix van voedselrijk droogvoer. Daarnaast kun je verse groenten, zonder suikers, in kleine hoeveelheden aanbieden. Voer ze zo nu en dan insectenlarven, zodat ze voldoende dierlijke eiwitten binnen krijgen. Daarnaast moet de gerbil altijd toegang hebben tot vers drinkwater en hooi.

Mongoolse gerbil

De vachtverzorging

Aangezien deze dieren voor hun eigen vacht zorgen is er geen extra zorg voor nodig. Het is alleen belangrijk dat de dieren beschikking hebben over een zandbad, hiermee verzorgen ze namelijk hun vacht.  Daarnaast is het ook van groot belang dat de tanden en nagels voldoende slijten. Met behulp van een nagelsteen of een omgekeerde tegel kunnen de gerbils daar prima zelf voor zorgen. Is dat niet het geval, dan kun je het best naar jouw dierenarts gaan. Zoals bij ieder knaagdier groeien de nagels en tanden continu en als deze te lang worden, kan dat zeer pijnlijk zijn.

De kooi van de Mongoolse gerbil

Aquaria of knaagdierterraria zijn het meest geschikt voor de Mongoolse gerbil. Deze bieden voldoende bescherming tegen tocht en daar zijn gerbils zeer gevoelig voor. Daarnaast kunnen deze verblijven met veel strooisel gevuld worden (minimaal tot 20 cm), wat ontzettend belangrijk is voor deze dieren om lekker te kunnen graven. Een deksel met een rooster is noodzakelijk, op deze manier kunnen de gerbils niet ontsnappen, maar krijgen ze nog steeds voldoende lucht.

Bied de kleine knaagdieren bovendien voldoende mogelijkheden om bezig te zijn. Naast de gebruikelijke onderdelen, zoals drink- en voerbak, mogen slaaphuizen, tunnels, zandbaden en speelgoed niet ontbreken. Ook van eenvoudige wc-rollen kun je bijvoorbeeld een eigen speelparadijs creëren voor jouw knaagdieren. Ook loopwielen zijn belangrijk voor de Mongoolse gerbil, echter mogen deze geen gaten bevatten en moeten ze groot genoeg zijn. Anders is het in strijd met het dierenwelzijn.

Mongoolse gerbil

Schoonmaken van het verblijf

Het water moet dagelijks ververst worden en de drinkbak of drinkkom moet goed worden uitgespoeld.  Daarnaast moet het zandbad ook dagelijks worden verschoond. Het strooisel moet 1 keer in de maand volledig worden vervangen. Ook moeten het groente en fruit dagelijks worden ververst en verwijderd worden.

Ziekten

Er zijn geen ziektes die bij de Mongoolse gerbilvoorkomen waarvoor van te voren maatregelen moeten worden genomen (bijvoorbeeld inentingen). Tumoren en diarree komen vaker voor. In dat geval moet je snel een dierenarts raadplegen. Ook beroertes en bijtwonden komen niet zelden voor.

Leeftijd van de gerbil

De Mongoolse gerbil kan bij goede verzorging en onderhoud 3 tot 5 jaar oud worden.

Waar je voor de aankoop op moet letten

  • Gerbils moeten ten minste met zijn tweeën gehouden worden. Ze hebben ook veel beweging nodig – de kooi moet dus groot genoeg zijn. Controleer op voorhand of je genoeg plaats voor de gerbil hebt.
  • Denk er goed over na of je genoeg tijd hebt om met deze sociale dieren bezig te zijn.
  • Kun je de maandelijkse kosten betalen?
  • Kun je jouw dier bij iemand anders onderbrengen als je op vakantie gaat? Een adresje voor de vakantie moet je voor de aanschaf zeker hebben.
Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.
5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.
3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.