Mongoolse gerbil

Mongoolse Gerbil

Gedrag, houden, profiel, overwegingen voor de aankoop

De Latijnse naam van de Mongoolse gerbil “meriones unguiculatus” betekent zoveel als “krijger met klauwen”. De nagels worden jammer genoeg meer dan af en toe bij rivaliteits- of hiërarchische gevechten en territoriumverdediging als wapens ingezet, waarbij het tot zware bijtwonden kan komen.

Afkomst

Ondanks de betiteling als muis in zijn alternatieve naam – Mongoolse renmuis – horen gerbils eerder bij de gravers dan bij de knaagdieren. Van oorsprong komt de gerbil uit Mongolië, vandaar ook het eerste deel van zijn naam. Ze leven daar op de steppen en in de halfwoestijnen van het zuiden, waar de zomers heet en de winters erg droog zijn.

Gedrag

Qua gedrag leven gerbils in groepen, die eerder een familie vormen. Het sociale gedrag is bij hen erg uitgesproken. Ze onderhouden elkaars vacht, slapen in kleine groepjes en knuffelen graag. Daarom moeten ook gedomesticeerde Mongoolse gerbils altijd in groepen gehouden worden. De Mongoolse gerbil is daarom voor werkende mensen en voor uitermate verantwoordelijke kinderen erg goed geschikt. Er zijn gerbils die erg snel tam worden, andere hebben wat meer tijd nodig en weer andere zullen nooit tam worden. Allemaal zien ze mensen echter niet als een soortgenoot, maar eerder als een ‘voerleverancier’.

Alleen in groepen houden

Gerbils zijn groepsdieren. Het houden van individuele diertjes is daarom sterk af te raden, omdat ze zonder soortgenoten nooit goed in hun vel zullen zitten. Ze hebben aandacht van andere gerbils nodig en hoe veel tijd je ook aan jouw muisje kunt wijden – een mens is nooit een soortgenoot! Houd daarom op zijn minst twee gerbils bij elkaar.

Bij twee gerbils kan het echter erg snel tot nakomelingen komen, als je een paartje te pakken hebt gekregen. Vraag daarom eerst bij de verkoper na en laat het geslacht van de diertjes controleren. Alleen zo kun je nakomelingen vermijden. Dat is dan wel een prachtig iets, maar als je niet weet waar je de kleintjes onder kunt brengen, zorg dan voor gerbils van hetzelfde geslacht. Of je twee mannetjes of twee vrouwtjes neemt, maakt geen groot verschil. Allebei de paartjes kunnen elkaar probleemloos dulden. Als je een grotere groep wil samenstellen, neem dan liever mannetjes. Bij een groter aantal vrouwtjes kan het misschien wel tot conflicten komen.

Waar je voor de aankoop op moet letten

  • Gerbils moeten ten minste met zijn tweeën gehouden worden. Ze hebben ook veel beweging nodig – de kooi moet dus groot genoeg zijn. Idealiter met meerdere verdiepingen. Heb je een goede plaats voor zo’n grote kooi?
  • De Mongoolse gerbil is een gezellig diertje. Ze zijn speels en houden van contact. Als ze niet voldoende aandacht krijgen, kwijnen ze snel weg. Denk er goed over na of je genoeg tijd voor deze aandacht heeft.
  • Bent je heel voorzichtig met je meubels? Gerbils knabbelen ook erg graag en bijna niets is veilig wanneer ze uitloop hebben. (Let op de kabels!!)
  • Kunt je jouw dier bij iemand anders onderbrengen als je op vakantie gaat? Zorg er voor de aanschaf al voor dat je een adres heeft waar ze in de vakantie naartoe kunnen.

Leeftijd

Vroegst mogelijke afgifteleeftijd: ca. 5 – 6 weken. Kunnen een leeftijd van 3 tot 5 jaar bereiken.

Vachtkleuren

Verschillende vachtkleuren van duifgrijs tot zwart.

Korte beschrijving

Gerbils zijn groepsdieren die alleen met minstens één soortgenoot goed in hun vel zitten. Ze knuffelen graag, helpen elkaar bij het schoonhouden van hun vacht en bij hun groepsgedrag kun je heerlijk meekijken.

Paarhouding

Basisvoorwaarde bij gerbils.

Nooit alleen houden!! Alleen diertjes van hetzelfde geslacht samen houden, vooral bij familie (inteelt!!)

Nooit gerbils met andere knaagdieren samenhouden!

Verschillende gerbils kunnen niet gewoon bij elkaar gezet worden. Ze moeten met veel ervaring en geduld aan elkaar gewend raken (gesocialiseerd worden). Als ze zomaar bij elkaar worden gezet, kunnen heftige conflicten uitbreken, ook met de dood tot gevolg.

Bijzonderheden

Gerbils houden ervan om te wroeten. Daarom is een terrarium of aquarium perfect. Dit moet gevuld zijn met 10 – 15 cm strooisel, zodat de beestjes ondergrondse gangen, voorraadkamers en holletjes kunnen graven, zoals in het wild.

Gerbils mogen nooit aan de staart opgetild worden, omdat die makkelijk kan afbreken en ze dan geen evenwicht meer hebben!

Verzorging

Geen bijzondere verzorging nodig, omdat de gerbils elkaar onderling wassen, als deel van het gezinsleven.
Nagels en tanden hoeven in principe niet behandeld te worden. Als de gerbils stenen of omgedraaide tegels en een knaagsteen kunnen gebruiken, slijten ze vanzelf af. Belangrijk is wel een zandbad voor de vachtverzorging, idealiter met chinchillazand, omdat de korrels hiervan het fijnst zijn. (Dagelijks verversen!)

Voer

Droogvoer:
Gerbilvoer is er in de dierenwinkel. Daarvan iedere dag per muis ca. ½ tot 1 afgestreken theelepel.

Rauw voer:
Vers hooi hoort ook dagelijks op het menu. Goed hooi is droog, niet al te stoffig en ruikt naar zwarte thee.

Sappig voer:
Sappig voer moet iedere dag vers zijn. Let op, de meeste groenten schimmelen snel!!

Gerbils mogen niet alle groenten eten, laat je goed informeren!

Aanvullend voer:
Af en toe hebben de kleintjes dierlijk eiwit in de vorm van meelwormen of natuur(!)-yoghurt nodig. Verder mogen een knaagsteen en een liksteen niet ontbreken.

Kooi

Voordelen aquarium:
-->
Het kan met veel strooisel gevuld worden, die de gerbils absoluut nodig hebben.
--> Nauwelijks tochtrisico.
--> De gerbils zijn beter te bekijken dan door spijltjes.

Voordelen kooi:
--> Lichter dan een aquarium.
--> Drinkflessen, verdiepingen en loopwielen zijn makkelijker te installeren.
--> Goedkoper dan een aquarium.

Strooisel:
Normaal strooisel voor kleine dieren, hooi en stro.

Inrichting:
Veel speeltuigjes zoals keukenrollen, stenen, takken (alleen van fruitbomen!), vazen en bloempotten. Slaaphuis, waterbak of drinkfles, voerbak. Badzand! (Chinchillazand in een afgezonderd deel, zodat het niet met het normale strooisel vermengd wordt.)

Stro:
Om aan te knabbelen en de gangen mee te stabiliseren.
Belangrijk: Een gaasdeksel. Gerbils kunnen zonder moeite 40 cm hoog springen, dus moet er altijd een dak op het aquarium.

In principe geldt:
-->
Plastic heeft in een gerbilhuis niets te zoeken. Het is vrij zeker dat er aan geknabbeld gaat worden en dan kunnen doorgeslikte stukjes plastic tot innerlijke verwondingen leiden.
--> Een loopwiel met spijlen en dus met gaten moet absoluut met karton omwikkeld worden, zodat er geen pootjes of staarten door de gaten vallen en zo kunnen breken!

Reiniging

Groenvoer dagelijks verwijderen, water ook dagelijks verversen, bak/fles goed uitwassen. Strooisel maar een keer per maand, omdat je anders steeds weer hun ‘zelfontworpen inrichting’ verwoest. Het zandbad, dat meestal als toilet wordt gebruikt, iedere dag schoonmaken.

Gedrag

Er zijn gerbils die erg snel tam worden, andere hebben wat meer tijd nodig en weer andere worden nooit tam. Allemaal zullen ze mensen nooit als soortgenoot zien, maar eerder als ‘voerleverancier’.

Ziekten

Geen ziekten die uniek zijn voor deze soort waar van begin af aan iets tegen ondernomen moet worden (inentingen etc.).

Verder komt vaak voor: tumoren, diarree (hier moet snel gehandeld worden – naar de dierenarts), beroerten, bijtwonden.

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Voor het eerst de wijde wereld in

Is mijn kitten klaar voor zijn eerste uitstapje naar de natuur? De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat.