Shetlandpony

Geschreven door Sabrina Quente
shetland pony

De Shetlandpony leeft oorspronkelijk in kale landschappen en is tegenwoordig een geliefd recreatief paard.

De Shetlandpony heeft ongelofelijke vaardigheden. Hij is slim, gemakkelijk en wordt al langer dan andere paardenrassen door paardenvrienden gehouden. Leer deze schattige pony die vooral als beginnerspaard populair is, hier kennen.

Uiterlijk: compact en sterk

De Shetlandpony is het makkelijkst te beschrijven als klein en schattig. Daar dragen de kleine oren, grote ogen en dichte haren aan bij die nonchalant over het brede hoofd hangen. De boogvormige ribben in het midden van het lichaam zijn ook typisch voor Shetlanders. De hals en ledematen zijn kort en sterk, en verraden dat de pony’s ondanks hun grootte veel kracht hebben.

Het rechthoekig gevormde lichaam wordt in de zomer bedekt door kort en glanzend dekhaar. ‘s Winters maakt het dekhaar plaats voor een ruigharige en dichte vacht die vocht en kou tegenhoudt. Bij de Hit, zoals Shetlanders ook wel genoemd worden, zijn alle kleuren weg, op de Appaloosa na.

Shetlander of een Mini-Shetlander – wat is het verschil?

Een Shetlander mag maximaal 107 centimeter groot worden en valt daarom onder pony’s. Maar het kan nog kleiner: de Mini-Shetlander is een speciaal gefokt ras van de Shetlanders met een stokmaat die niet hoger is dan 87 centimeter.

Sinds een aantal jaar worden kleine paarden als de Falabella door hun intelligentie en hoge levensverwachting ingezet als dagelijkse metgezel voor blinden. Ook steeds meer Mini-Shetlanders die goed zijn opgevoed, nemen deze taak op zich.

Karakter

IJverig maar ondeugend?

Net als de IJslander komt de Shetlander uit Noord-Europa. De kale landschappen op de eilanden hebben de Shetlandpony’s gevormd tot robuuste en veerkrachtige paarden. Het zijn geboren werkpaarden en ze zijn dan ook uiterst sterk en ijverig. Desondanks staan ze bekend als intelligent en goedaardig.

Ze houden echter niet van verveling. Als ze niet voldoende bezigheid hebben, kunnen deze pony’s brutaler worden en hun eigen gang gaan.

Activiteit

Met Shetlanders gebeurt er altijd wel iets

Gelukkig zijn deze eilandpony’s veelzijdig, veerkrachtig, leergierig en ze staan graag in het middelpunt. Door die eigenschappen is het voor eigenaars gemakkelijk om uitvoerig bezig te zijn met de Shetlanders.

Wat kan je doen met een Shetlandpony?

Aangezien de Mini-Shetlander bij blinden dagelijks als hulp fungeert, zijn Shetlanders voor beginners een goede eerste stap in de paardensport. Zelfs wanneer ze de ponyleeftijd gepasseerd zijn, is er nog veel te beleven met de kleine paarden.

Als trek- of koetspaard is de Shetlander net zo getalenteerd als voor dressuur of het aanleren van trucjes. Conclusie: de Shetlandpony wordt niet saai. Net als bij alle andere rassen is de juiste en empathische opvoeding een voorwaarde voor ontspannen omgang met de pony.

Kan je paardrijden op Shetlandpony’s?

Wat velen niet weten: de Shetlander is een van de sterkste paarden als je kijkt naar zijn kracht ten opzichte van de lichaamsgrootte. Het kleine paard kan bijvoorbeeld 2 keer zijn eigen gewicht voorttrekken. Daarom is het voor hem geen probleem om kinderen of een lichte volwassene op zijn rug te hebben.

Houding

Dit hebben Shetlandpony’s nodig

Dankzij zijn herkomst en de dikke wintervacht is het voor de pony’s geen enkel probleem om het hele jaar buiten te staan.

Tips voor eigenaren van Shetlanders

  • Een open stal is ideaal voor deze robuuste en veerkrachtige pony’s. Deze stalvorm heeft het voordeel dat de Shetlanders hun bewegingsdrang regelmatig kunnen temmen.
  • Let erop dat omheiningen de juiste afmetingen hebben, waardoor er geen pony’s tussendoor kunnen glippen.
  • De pony van de Shetlandeilanden is net als andere rassen alleen gelukkig als hij contact kan hebben met zijn soortgenoten. In het meest ideale geval is hij samen met nog andere kleine paarden.

De juiste benodigdheden: wat heb je nodig voor een Shetlander?

De basisuitrusting voor pony’s verschilt op een belangrijk punt met die van andere paarden: de omvang. Zadels, halsters of longeerspullen moeten natuurlijk aangepast zijn aan het kleine ras.

In de paarden en Shetlander-shop vind je een veel passende benodigdheden,

Voeding

shetland pony in wei © CK / stock.adobe.com
De Shetlander is met hooi en gras al heel tevreden.

Less is more voor gezonde Shetlanders

Deze pony’s zijn gewend aan een spaarzaam voedselpatroon en hebben zich daarom ontwikkeld tot goede voedselverwerkers. De weides en graslanden hier zijn in tegenstelling tot de vlaktes op de Shetlandeilanden een luilekkerland voor de dieren. Veel klavertjes en vooral jong gras kunnen echter leiden tot vervetting bij de pony’s en daardoor hoefbevangenheid (laminitis) of diarree veroorzaken.

Over het algemeen eet de Shetlandpony hooi of gras, waarbij de hoeveelheid moet overeenkomen met de activiteit. Daarnaast heeft de Shetlander mineraal voer nodig.

Wil je jouw pony verwennen en hem alleen de beste ingrediënten bieden? Lees dan hier hoe je gemakkelijk zelf paardensnoepjes maakt.

Gezondheid

Goede verzorging betaalt zich lang terug

Met diergerichte voeding kan je bij de pony’s overgewicht en hoefbevangenheid voorkomen. Het helpt ook om de bewegingsdrang van de schattige pony’s in te zetten: plaats de voer- en drinkplekken op een plek waardoor de pony’s afstand moet afleggen. Daardoor verbrandt hij calorieën en zijn de hoeven doorbloed.

Hoe oud kan een Shetlandpony worden?

Met goede verzorging en evenwichtige voeding blijft je kleine vriend over het algemeen lang bij je: de levensverwachting van een gezonde Shetlander ligt tussen de 30 en 40 jaar.

Aanschaf

Je doet er goed aan om naar een fokker te gaan

Wil je een Shetlander kopen? De beste plek om veulens, merries of hengsten te vinden is dan bij fokkers van Shetlanders.

Bij veel fokkers kan je vooraf op de website al een beeld maken van jouw droom-Shetlander. Bovendien kan je je uitgebreid laten adviseren en er zeker van zijn dat je nieuwe pony van een goede plek komt.

Herkomst: uit duistere kolenmijnen

De Schotse Shetlandeilanden zijn met hun natte, koude klimaat en kale vlakten verantwoordelijk voor de naam van de pony, die tegenwoordig veel paardenliefhebbers enthousiasmeren. Onderzoekers vermoeden dat de pony’s wijdverbreid waren in Noord-Europa. Het is echter onduidelijk hoe ze op de Shetlandeilanden zijn gekomen.

Overigens: tegenwoordig kunnen bezoekers van de Shetlandeilanden de pony’s nog in het wild bewonderen, bijvoorbeeld in Scalloway, Tingwall of op het eiland Unst.

De verbazingwekkende carrière van Shetlanders

Shetlandpony’s hebben een zware weg afgelegd voordat ze populaire paarden werden. Nadat ze oorspronkelijk de boeren hadden geholpen, moesten ze in de 19de eeuw ondergronds zwoegen in de mijnen. Toen vrouwen- en kinderarbeid werd afgeschaft in Groot-Brittannië, ontdekten ze de ‘handige’ Shetlanders voor het zware werk in de mijnen.

Voortaan werden Shetlanders ook getransporteerd naar andere mijnen en daarom buiten hun oorspronkelijke leefomgeving steeds bekender. In 1890 ontstond de ‘Shetland Pony Studbook Society’ om de zuivere fokkerij van Shetlanders te garanderen.

Samenvatting

Tegenwoordig is de Shetlander een populair paard voor beginners en een echte aanwinst voor paardenliefhebbers. Ouders die een beginnerspaard voor hun kinderen zoeken, moeten hier rekening mee houden: kinderen groeien nog, pony’s niet. Desondanks heeft het paard veel beweging en affectie nodig – en dat zo’n 40 jaar lang. Als dat allemaal geen probleem is, staat een leven met Shetlanders niets in de weg.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Fries

De Fries is niet alleen een van de oudste, maar ook een van de duurste paardenrassen van Europa. Zijn elegante bewegingen maken van deze majestueuze Nederlander een geliefd koets- en trainingspaard. Door zijn bijzondere gestalte is dit edele zwarte paard echter niet geschikt voor beginners.

5 min

Paardentaal begrijpen

Hond, kat of muis: ieder dier heeft zijn eigen taal. Met de oren, lichaamshouding en geluiden vertellen dieren ons wat er in hen omgaat. Ook paarden hebben hun eigen taal. Wil je jouw eigen paard of andere paarden beter leren begrijpen? Lees hier dan meer over de belangrijkste signalen van hun lichaam.