Shire

Geschreven door Sabrina Quente
Shire bij meer

De Shire valt niet alleen op door zijn indrukwekkende grootte, maar ook door het behang aan zijn benen.

Het zijn indrukwekkende paarden die met een schofthoogte van tot wel twee meter groter zijn dan de meeste mensen. Door hun grote hart zijn deze uit Engeland afkomstige paarden geschikt voor elke liefhebber van grote paarden.

Uiterlijk: de vriendelijke reus onder de koudbloeden

Deze forse koudbloed valt door zijn formaat direct op. Met zijn imponerende schoftmaat en een gewicht van 800 tot 1100 kg is de Shire niet alleen het grootste koudbloedras maar behoort het ook tot de grootste paardenrassen ter wereld.

Hoe groot kan een Shire worden?

Een blik op de twee recordhouders laat zien welk formaat deze vriendelijke reus kan aannemen: de grootste Shire ter wereld is Noddy. De in Australië woonachtige hengst heeft een schofthoogte van 2,05 meter en weegt maar liefst 1500 kg.

Daarmee is Noddy echter nog steeds een stuk kleiner dan Sampson, een ruin die halverwege de 19e eeuw een record schofthoogte van 2,19 meter bereikte. De schofthoogte van de Shire ligt normaal gesproken tussen 1,60 en 2,05 meter.

Wat is er zo bijzonder aan het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Shire?

Aan het imponerende uiterlijk van de Shire draagt niet alleen zijn krachtige exterieur maar ook zijn elegant gevormde ramshoofd bij. Typische uiterlijke kenmerken voor dit dier zijn daarnaast een lange en hoog aangezette staart, dichte manen en grote sokken.

In sommige landen is het een traditie om de staart van koudbloeden zoals de Shire te scheren of te couperen voor shows. Het couperen van de staart, die bij de Shire vaak bijna tot de grond reikt, is in Nederland echter sinds 2001 verboden.

Bruine en zwarte Shires komen vaak voor, schimmels zijn zeldzamer. Vossen zijn niet gewenst binnen dit paardenras en bestaan daarom nauwelijks. Daarentegen komen witte aftekeningen op het hoofd en het behang relatief vaak voor.

Groot met een groter hart

Zijn verschijning is niet het enige waarmee de Shire indruk maakt: Shires worden ook wel ‘Gentle Giants’ genoemd, omdat ze erg zacht en gemoedelijk zijn. Daarnaast zijn ze opgewekt, intelligent en leren ze graag nieuwe dingen.

Als je een sterk en intelligent rijpaard zoekt, dat veel rust uitstraalt en daarnaast ook nog veelzijdig inzetbaar is, is de Shire een goede keuze. Bovendien is het edele dier ook zeer geschikt voor beginners die niet bang zijn voor grote dieren.

Training: de definitie van paardenkracht

Lange tijd werd de Shire veel ingezet in de landbouw. In de 19e eeuw werd de Shire zelfs ingespannen voor de paardentram in Londen. Ondanks zijn kracht doet hij het beter als trek- of koetspaard dan in sportieve wedstrijden. Met zijn optredens is hij bovendien een bekende bij paardenshows.

Binnen de recreatieve paardensport zijn Shires ideaal voor rustige buitenritten. Galopperen en springen zijn daarentegen niet hun favoriete bezigheid. Door zijn sterke band met mensen en zijn ongelofelijk lieve karakter is dit ras bovendien erg geschikt als therapiepaard.

Waarom paardrijden ook volwassenen gelukkig maakt leest je in het artikel Paardrijden voor volwassenen.

Veel ruimte en stabiliteit nodig

Van Shire tot IJslander – Paarden hebben contact met soortgenoten, veel beweging en een plek waar ze ongestoord ruwvoer kunnen eten nodig om een gelukkig leven te leiden. Door het formaat van het ras moet dit een plek met veel ruimte zijn.

In deze omgeving voelt de Shire zich thuis:

  • Ze geven de voorkeur aan een vrije uitloopstal.
  • Bij huisvesting in een paardenbox geldt de volgende vuistregel voor de oppervlakte: (schofthoogte x 2)2.
  • Ze hebben een grote paddock of een groot weiland nodig.
  • Ook al zijn ze goed van aard, de huisvesting moet bestand zijn tegen hun kracht en hun hoge gewicht.
  • Het liefste staan ze op een gelijke en droge ondergrond.

 

De verzorging van de Shire is niet ingewikkeld. Bij de verzorging van hun vacht zijn deze reuzen je voor elke hulp dankbaar. Bovendien is het raadzaam om de sokken regelmatig op vuil en andere deeltjes te controleren en uit te kijken voor verwondingen of mok. Passende verzorgingsartikelen voor je Shire vind je in de webwinkel van zooplus.

De Shire heeft veel ruwvoer nodig

Het type en de hoeveelheid voer die de Shire nodig heeft ligt aan de individuele omstandigheden. Hoeveel wordt er van het paard gevraagd? Is het paard moeilijk op gewicht te houden of heeft het juist een neiging tot overgewicht? Daarnaast moet de voeding van jouw paard afgestemd worden op zijn herkomst.

De Shire-paarden komt oorspronkelijk uit Engeland, waar traditioneel gehakseld hooi en stro gevoerd werd. Krachtvoer moet daarom met mate gegeven worden, net als eiwitten, onder andere om mok te voorkomen. De focus moet bij het ruwvoer liggen. Als vuistregel geldt: één kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Om tekorten te voorkomen mag een aanvulling van vitaminen en mineralen niet ontbreken. In de zooplus webshop vind je een uitgebreid assortiment aan voer en voedingssupplementen voor paarden.

Liefdevolle verzorging voor een lang leven

De vacht van een Shire-paard is prachtig om te zien, maar biedt ook gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van mok. Naast de juiste voeding helpt het regelmatige verzorgen van de sokken om mok te voorkomen.

Het ras is bovendien een laatbloeier. Het heeft meer tijd nodig om volwassen te worden dan andere paardenrassen. Met zware arbeid moet niet te vroeg worden begonnen zodat de gewrichten worden gespaard.

Let op met het geven van wormkuren: een standaard wormenkuur is meestal geschikt voor paarden tot 700kg en daarom is één wormenspuit voor het lichaamsgewicht van de Shire vaak niet voldoende.

Hoe oud wordt de Shire?

Met circa 18 jaar bereikt het dier zijn pensioenleeftijd. Met goede en liefdevolle verzorging kunnen Shires 20 jaar of zelfs ouder worden.

Totale kosten begroten

Als je nu bent overtuigd dat je dit goedaardige, sterke paard in je leven wilt, kunt je voor de aanschaf van een Shire bij een particulier of fokker terecht.

Wat kost een Shire?

Shires kosten circa 4500 euro. Potentiële kopers van deze zachtaardige reus moeten zich ervan bewust zijn dat ze qua onderhoud op hogere kosten voor voer en huisvesting moeten rekenen. Deze investering loont zich echter: je krijgt er grenzeloze liefde voor terug.

Adellijk Engeland

Het ras stamt uit Engeland en is vernoemd naar de ‘shires’, de graafschappen in Engeland. Daar werden ze eerst als rijpaarden voor ridders en later als werkpaarden en trekpaarden voor koetsen gebruikt.

Door kruising met andere koudbloeden is de Shire uitgegroeid tot zijn huidige formaat. Hierdoor konden ze de zware ridderuitrusting moeiteloos door het land dragen.

Begin van de fokkerij

De gereguleerde fokkerij begon in 1878 met de oprichting van de English Cart Horse Society, die vandaag de dag bekend staat als ‘Vrienden van de Shire’ of ‘Shire Horse Society’. Dankzij deze vereniging bestaat dit dier nog steeds. Naarmate de noodzaak voor paarden in de landbouw afnam werden er namelijk veel paarden voor de fok van Clydesdales naar Schotland verkocht. De society redde het Shire bestand door de invoering van een stamboek.

Conclusie over de Shire

Shires zijn niet alleen prachtig om te zien, maar winnen met hun zachte en goedaardige karakter het hart van elke paardenvriend. Er bestaan handzamere paarden, maar als je deze vriendelijke reus uit Engeland voldoende ruimte geeft, bestaat er geen trouwer paard dan de Shire.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Paardentaal begrijpen

Hond, kat of muis: ieder dier heeft zijn eigen taal. Met de oren, lichaamshouding en geluiden vertellen dieren ons wat er in hen omgaat. Ook paarden hebben hun eigen taal. Wil je jouw eigen paard of andere paarden beter leren begrijpen? Lees hier dan meer over de belangrijkste signalen van hun lichaam.
7 min

Fries

De Fries is niet alleen een van de oudste, maar ook een van de duurste paardenrassen van Europa. Zijn elegante bewegingen maken van deze majestueuze Nederlander een geliefd koets- en trainingspaard. Door zijn bijzondere gestalte is dit edele zwarte paard echter niet geschikt voor beginners.