{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/vis/vijvergids/goudvissen-overwinteren","title":"Goudvissen overwinteren: de winter door in 5 stappen","mag_id":232337,"is_single":true,"cat_name":"Vis","sub_cat_id":792,"sub_cat_name":"Vijvergids","cat_id":729}
Goudvissen kunnen zonder problemen in een tuinvijver overwinteren als de vijver bestand is tegen de winter en de ijslaag vrij blijft van sneeuw.
In de zomer kun je de goudvissen verwennen in de tuinvijver. Maar in de herfst vragen de meeste eigenaars van een vijver zich af hoe ze hun vissen gezond en stressvrij de winter door laten komen. In onze stapsgewijze handleiding vind je belangrijke tips over de verzorging en meer informatie over hoe je goudvissen goed overwinteren.
Stap 1: zoek de geschikte plaats om te overwinteren
Goudvissen hebben normaal geen problemen om in hun vijver de winter door te komen en op die manier kunnen ze het hele jaar in hun mooie onderkomen blijven. Natuurlijk moet de tuinvijver dan wel klaar zijn voor de winter en voldoen aan enkele criteria. Als dat niet zo is, kun je in huis een winterverblijf voor je goudvissen voorzien.
Het hangt van verschillende factoren af of je vissen beter af zijn in een tuinvijver of in huis. Lees hieronder meer informatie.
Wanneer kunnen goudvissen in een tuinvijver overwinteren?
De meeste goudvissen kunnen in een vijver overwinteren als deze meer dan een meter diep is. Ideaal is minstens 1,20 meter.
De diepere delen van de vijver moeten voldoende ruimte bieden voor alle vissen. Goudvissen en andere vijverbewoners verzamelen zich namelijk bij de bodem van de vijver zodra de temperaturen dalen. De temperatuur blijft er constant vier graden. Dat zijn ideale omstandigheden om de winter door te komen.
In een vijver met een diepte van meer dan een meter krijgen de goudvissen ook voldoende zuurstof tijdens de winter. En om te voorkomen dat je vissen zonder ‘lucht’ komen te zitten, moet je ervoor zorgen dat een deel van het wateroppervlak vrij van ijs blijft. Hoe je dat doet, leer je in de tweede stap.
Welke goudvissen overwinteren beter binnen in huis?
Je moet de vissen naar een ander onderkomen verplaatsen als je vijver niet diep genoeg is.
Vooral soorten goudvissen die koudegevoelig zijn, hebben het binnen beter naar hun zin. Dit geldt onder meer voor de Chinese Danio of de Sluierstaart.
Het beste is om de goudvissen pas te verplaatsen als ze minder dan zes maanden in de tuinvijver hebben geleefd. Jonge goudvissen of de nieuwkomers in je vijver zijn misschien nog niet aan hun nieuwe omgeving gewend en ze kunnen minder goed tegen de winter dan de ‘oude rotten’.
Stap 2: richt het winterverblijf in
Heb je een geschikt winterverblijf voor je goudvissen gevonden? Dan kun je met de voorbereidingen voor het overwinteren en overplaatsen beginnen.
Goudvissen overwinteren in de tuin: zo zorg je voor een winterbestendige vijver
Maak in de late herfst, maar vóór de eerste vorst, je tuinvijver vrij van bladeren, twijgjes en dode plantendelen. Zo hebben je goudvissen veel plaats, is de vijver schoon en is er zuurstof om te overwinteren.
Zorg wel dat er altijd een beetje bezinksel in de vijver blijft. Dit dient voor veel vissen als schuilplek in de winter. Stop met voeren als de temperatuur van het water nog maar acht graden is. Nu begint de overwintering voor de goudvissen.
Goudvissen van je vijver in huis halen: een regenton als aquarium
Je moet je goudvissen naar binnen overplaatsen vooraleer ze in winterslaap gaan. Dit doe je het beste voordat de temperatuur onder de tien graden daalt.
Een normaal aquarium op aangename kamertemperatuur is echter niet geschikt. Je kunt beter een voldoende grote bak op een stille en donkere plaats zetten.
De kelder of de garage zijn de beste plaatsen om je vissen te laten overwinteren. Je tijdelijke huisgenoten komen de winter zonder problemen door bij een watertemperatuur tussen vier en acht graden.
Een regenton, voorzien van een pomp en filters, is bijvoorbeeld een geschikte bak. Gebruik een mengeling van een derde zoetwater en twee derde vijverwater om het gewenningsproces minder stressvol te maken.
Stap 3: houd het winterverblijf en je goudvissen in de gaten
Zuurstof is voor je goudvissen een essentiële basis om te kunnen overleven in de winter. Bedek daarom de regenton met de goudvissen nooit volledig af. Zorg dat er altijd een spleetje openblijft, zodat er zuurstof in de ton kan komen. Een gedeeltelijk deksel laat voldoende zuurstof in de ton en garandeert tegelijk de rust voor je vissen.
5 tips om je goudvissen buiten te laten overwinteren
Als je vissen buiten overwinteren, zorg er dan voor dat je tuinvijver niet volledig dichtvriest.
Schakel je circulatiepompen of filtersystemen uit om te vermijden dat de vijver bij dalende temperaturen niet tot op de bodem dichtvriest.
Gebruik in de plaats een verluchtingssteen of een ijsvrijhouder. Ze zorgen voor zuurstof in de vijver en houden tegelijkertijd een deel van het oppervlakte ijsvrij. Bij zware vorst kun je ook een extra vijververwarmer gebruiken.
Als alternatief voor een verluchtingssteen kun je aan de zijkant van de vijver met warm water gaten door het ijs gieten.
Het ijsoppervlak mag nooit volledig met sneeuw worden bedekt en het ijsgat moet vrij zijn van bladeren.
Belangrijk: ga nooit op het ijs staan en hak er geen gaten in. Dit zorgt voor schokken en is stressvol voor je goudvissen. De regenton laat je ook beter met rust.
Stap 4: voer adequaat
Het is verstandig je goudvissen kleine hoeveelheden voer te geven als je ze binnenshuis of buiten in een bijzonder zachte winter laat overwinteren.
Zinkvoer met weinig koolhydraten en vet van hoge kwaliteit met een hoog gehalte aan omegavetzuren houden de vissen sterk. Maar doorgaans hoef je goudvissen niet te voeren tijdens hun winterslaap.
Waarom moet je goudvissen in de winter niet voeren?
Als de temperaturen in de winter dalen, vermindert ook de stofwisseling van koelbloedige vissen. Ze nestelen zich op de bodem van de vijver en raken in een ware winterslaap. Ze hebben dus bijna geen voer nodig, omdat ze nauwelijks bewegen.
Vijvervissen het hele jaar door adequaat voeren? Kijk hoe, in onze aquariumgids.
Stap 5: de lente tegemoet
De winter loopt op zijn einde en het begint warmer te worden. Na de winterse rustperiode kunnen je wintergasten in de regenton terug naar vijver. Vissen die hun winterslaap in de tuin hebben gehouden, kunnen stilaan weer gaan genieten van voer van hoge kwaliteit en zijn ontspannen voor de warmere maanden.
Wanneer komen goudvissen uit hun winterslaap?
Bij zo’n tien graden is het zo ver: de vissen in de regenton worden weer wakker en kunnen terug naar hun vijver.
Als de temperatuur boven de twaalf graden stijgt, kun je de vijvervissen weer gaan voeren en de overplaatsing uit de ton gaan doen. Ongeveer acht weken later en als het kwik boven de 15 graden stijgt, kun je de normale hoeveelheid voer geven.
Heb je het volgend jaar graag gezelschap voor je goudvissen? Je vindt meer informatie in onze vijvergids.
In de zomer kun je de goudvissen verwennen in de tuinvijver. Maar in de herfst vragen de meeste eigenaars van een vijver zich af hoe ze hun vissen gezond en stressvrij de winter door laten komen. In onze stapsgewijze handleiding vind je belangrijke tips over de verzorging en meer informatie over hoe je goudvissen goed overwinteren.
Vissen vullen een tuinvijver met leven – zodat ze kunnen groeien en gedijen, hebben ze een geschikte voedingsbodem nodig. Maar in een kunstmatig aangelegde vijver en bij een hoge visdichtheid ziet het dieet er vaak meer dan karig uit. Vanaf ongeveer 12°C moeten de vissen daarom bijgevoerd worden, zodat de longloze schepseltjes van alle broodnodige vitaminen en mineralen worden voorzien. In dit artikel lees je alles over het onderwerp: vijvervissen voeren.
Een mooi aangelegde vijver is de trots en het plezier van veel tuinliefhebbers. Geen wonder, want het biedt een bijzondere plek om te ontspannen, vooral in het warme seizoen. Als vissen daarbij ook nog bekeken kunnen worden, is het tuingeluk perfect! Of het nou gaat om Goudvissen, Koi of Goudzeelt. Wij stellen je vijf populaire vijvervissen en hun gewoonten voor.