Garnalen

Garnalen

Garnalen

Garnalen in het aquarium

Garnalen worden steeds populairder als aquariumbewoners. Geen wonder, want bij zo’n verscheidenheid aan geslachten, kleuren en groottes past er een garnaal bij ieder aquarium!

Maar wat eten garnalen eigenlijk?

De lievelingsvoeding van deze ongewervelde dieren zijn algen, en ze zijn hierdoor de perfecte hulp bij het schoon houden van het aquarium. Maar ze zijn meer dan glazenwassers, garnalen zijn buitengewoon fascinerende diertjes met een gevarieerd sociaal leven!

Eigenschappen

Garnalen zijn familiedieren – ze zijn erg sociaal en hebben soortgenoten in hun buurt nodig. Als je deze dieren onder de beste omstandigheden wilt houden, zouden er minstens acht tot tien dieren in het aquarium rond moeten zwemmen. “Over het algemeen kunnen de meeste garnalensoorten met elkaar samenleven”, verklaart Carsten Logemann, auteur van het Duitse boek ‘Garnelenfibel’. Er moet echter op gelet worden, dat de garnalen bij elkaar passen, zonder zich onderling te kruisen. Een ideale woongemeenschap bestaat bijvoorbeeld uit de soorten ‘Crystal Red’ en ‘White Pearl’ of ‘Red Fire’ en ‘tijgergarnaal’.

Garnalen kunnen ook harmonieus samen met meervallen en andere vredelievende kleine vissoorten samenleven en zijn zo ook geschikt als kleurrijke aanvulling op een bestaand aquarium. Bij hectische, grote vissen trekken deze ongewervelde diertjes zich echter graag terug en verstoppen zich onder wortels of tussen planten.

Wetenswaardigheden

Wie zijn garnalen goed wil bekijken, kan ook een speciaal ongewervelden-aquarium in huis halen. Dit is een ideale leefruimte voor ongewervelden zoals dwerggarnalen, dwergkreeften van het Cambarellus-geslacht, algenetende slakken en nog veel meer.

Het ideale garnalenaquarium hoeft niet groot te zijn, maar mag niet al te warm zijn: De temperatuur in het aquarium mag niet boven de 18 tot 24 graden uitkomen.

Overigens: je kunt in onze ongewervelden-shop alles voor garnalen vinden!

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.

9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.