Polyomavirus (Franse rui) bij parkieten This article is verified by a vet

Jonge parkieten

Jonge parkieten worden vaker en heviger ziek door het polyomavirus dan volwassen vogels.

Zijn al je kuikens zonder voortekens overleden? Dan moet je de ouders dringend laten testen op het polyomavirus! Lees hier wat je als fokker of vogelhouder moet weten over het polyomavirus bij parkieten en co.

Hoe gevaarlijk is het polyomavirus bij parkieten?

Over het algemeen is het verloop van een polyomavirusinfectie bij parkieten heftiger dan bij papegaaien. Terwijl volwassen dieren meestal amper ziekteverschijnselen tonen, sterven kuikens bijna altijd plotseling. Het verenkleed van vogels ouder dan twee weken verandert wel. Deze veranderingen zijn na de rui echter nog amper terug te zien.

Symptomen: hieraan herken je een infectie met het polyomavirus

Een infectie met het polyomavirus verloopt afhankelijk van de leeftijd van de zieke vogel op drie verschillende manieren.

1. Acuut verloop

Als een vogel die jonger dan twee weken is met het polyomavirus besmet raakt, sterft die snel. Deze vorm noemen dierenartsen ook wel ‘neststerfte bij parkieten’, aangezien het sterftepercentage op bijna 100 procent ligt.

Deze vorm treedt gelukkig echter zelden op. De jonge vogeltjes hebben tot een leeftijd van twee weken namelijk beschermende antilichamen van het moederdier hebben gekregen.

2. Chronisch verloop

Na twee weken daalt de concentratie maternale antilichamen in het bloed. Daardoor zijn de parkieten niet meer voldoende beschermd. Als ze op dat moment besmet raken, verandert het verenkleed.

In het bijzonder de staartveren en grote vleugelveren vallen uit, waardoor betroffen dieren niet meer kunnen vliegen. Deze toestand noemen dierenartsen daarom ook ‘kruipersziekte’ en de zieke dieren ‘kruipers’.

Als zieke parkieten overleven, ontstaat er weer een normaal verenkleed na de volgende rui. Dit noemen specialisten de ‘Franse rui’.

3. Stil (onduidelijk) verloop

Volwassen parkieten kunnen ook besmet raken met polyomavirussen. Het immuunsysteem bij volwassen parkieten is echter sterk genoeg is. Daardoor doen zich zelden symptomen voor.

Het probleem: parkieten scheiden het virus wel uit en kunnen daarmee andere parkieten besmetten.

Diagnose: zo worden polyomavirussen aangetoond

Aan de hand van typische ziektekenmerken uiten dierenartsen meestal snel het verdacht dat de parkiet met het polyomavirus besmet zou kunnen zijn.

Het ziektebeeld kan echter amper worden onderscheiden van het Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD). Daarom neemt de dierenarts bloed of veren af om dit te bevestigen. Ook het afnemen van ontlasting is nuttig. Zieke dieren scheiden het virus namelijk via de ontlasting uit.

De dierenarts stuurt de monsters naar een speciaal laboratorium. Hier wordt het materiaal met behulp van moleculaire biologische methodes (PCR) onderzocht. Ook kunnen de virussen met behulp van een celcultuur gekweekt worden. Een indirect bewijs is ook mogelijk, door serumantilichamen in het bloed na te wijzen in het laboratorium.

Behandeling: kan een polyomainfectie behandeld worden?

De wetenschap heeft tot nu toe geen genezende therapie kunnen vinden. De levenskwaliteit en -duur van je vogel kan de dierenarts echter met behulp van ondersteunende maatregelen verbeteren. Zo kan hij je vogel vitamines geven om het immuunsysteem en andere orgaanfuncties te versterken.

Twee parkieten
Een parkiet kan geïnfecteerd raken met het polyomavirus door contact met een geïnfecteerde vogel.

Hoe raken parkieten besmet met polyomavirussen?

De ook wel Budgerigar Fledgling Desease (BFD) genoemde polyomavirusinfectie treedt hoofdzakelijk bij parkieten op. De virussen komen echter ook voor bij papegaaiensoorten zoals Ara’s of Edelpapegaaien. Het ziekteverloop is bij deze dieren meestal mild.

Als een gezonde vogel contact heeft met een geïnfecteerde vogel, besmette ontlasting of verenstof opneemt, belanden er polyomavirussen in het bloed. Vanuit hier verspreiden de ziekteverwekkers zich over verschillende organen, het zenuwstelsel (hersenen), de milt, de lever en de huid inclusief veren.

Voorkomen: kunnen parkieten beschermd worden tegen polyomavirussen?

Eén van de belangrijkste regels is: fok niet met zieke dieren.

Dit is erg belangrijk aangezien ouderdieren veel bacteriële- en virusziektes aan de kuikens en andere vogels kunnen geven. Zorg er bovendien voor dat je je vogels diergericht houdt en evenwichtig voedt. Zo voorkom je stress, wat ervoor kan zorgen dat verborgen infecties zich uiten.

Nog een tip: houd nieuwe aankopen eerst gescheiden van de andere vogels. Als de test op polyomavirussen een negatieve uitslag laat zien, kun je ze vervolgens gerust samen zetten.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 
3 min

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.
2 min

Rui bij vogels: hoe kan ik mijn vogel helpen?

Als mensen overstappen van winter- op zomerkleding begint ook de rui bij onze gevederde vrienden. Helaas gaat dat bij hen niet zo gemakkelijk als een ander setje kleding aandoen. Daarom hebben de vogels tijdens het ruien ondersteuning nodig. Lees hier hoe jij jouw vogel kan helpen als hij in de rui is!