Zo komen parkieten goed de zomer door

Parkiet zon zomer

Parkieten komen oorspronkelijk uit Australië en zijn daar gewend aan de droge warmte. Als ze het in de zomer te heet krijgen, trekken ze zich terug naar koelere gebieden. Aangezien ze door mensen overwegend in kooien worden gehouden, kunnen parkieten zichzelf niet beschermen tegen de hitte. De mooie vogels zijn daarom aangewezen op jouw hulp. Lees hier hoe je je parkiet in de zomer kunt helpen bij hitte.

Hittestress in de zomer

Vogels bezitten een dicht verenkleed dat onder andere verantwoordelijk is voor de warmteregulatie. In tegenstelling tot ons mensen hebben ze geen zweetklieren en moeten ze overmatige lichaamswarmte op een andere manier kwijt kunnen.

Als de temperaturen in de omgeving toenemen, zetten parkieten hun veren op en strekken hun vleugels van zich af. Daarnaast openen ze hun snavel en ademen sneller. Normaal gesproken ligt de ademhalingsfrequentie van parkieten rond de 75 tot 96 ademhalingen per minuut. In sommige gevallen kunnen parkieten bij hittestress zelfs beginnen te hijgen.

Hoe kan ik mijn parkiet beschermen tegen de hitte?

De volgende tips kunnen jou helpen om je parkiet ook bij zomerse temperaturen goed te verzorgen.

Schaduwplekken

Al vanaf lage temperaturen van 20 graden Celsius mag een kooi niet meer in de volle zon staan. Let erop dat de kooi in het voorjaar en de zomer altijd op een schaduwrijk plekje met voldoende ventilatie staat. Als je parkiet in de zomer overdag buiten in een volière of op het balkon staat, moet je letten op de verplaatsing van de zon. Als de kooi ’s ochtends in de schaduw staat, kan hij in de middag al in de volle zon staan. Voor parkieten wordt dit in de zomer al snel te heet.

Voldoende drinkwater

Over het algemeen geldt dat parkieten en andere huisdieren altijd toegang tot vers drinkwater moeten hebben. Vooral op hete zomerdagen moet dit gewaarborgd worden, daar het lichaam in de zomer enorm veel water heeft verbruikt.

Parkieten hebben gemiddeld 3 milliliter water per dag nodig. Deze waterbehoefte verschilt afhankelijk van de buitentemperatuur, het lichaamsgewicht en de activiteit.

Laat parkieten in de zomer nooit alleen achter in de auto

Elk jaar worden ontelbare dieren bevrijd uit oververhitte auto’s. Het probleem: in auto’s wordt hitte opgestapeld die ook via open ramen niet voldoende kan ontsnappen. Zo stijgt de binnentemperatuur in de auto al binnen 5 minuten naar 24 graden Celsius als het buiten slechts 20 graden is. Binnen 30 minuten kan het zelfs 36 graden warm worden!

Naast honden, katten en andere huisdieren hebben daarom ook parkieten en andere siervogels niets in de auto te zoeken.

Parkiet drinkt uit een bak
Zorg voor een kleine waterplek voor je parkiet om in de zomer uit te drinken en in te badderen.

Zorg voor afkoeling voor je parkiet in de zomer

Op warme dagen geniet iedereen graag van een frisse duik – zo ook je kleurrijke parkiet. Dit kun je voor elkaar krijgen daar je vogel in de zomer af en toe te besproeien met lauwwarm water. Ook kun je een waterplek maken om hem in te laten badderen. Licht gekoelde, niet te koude rauwkost helpt je parkiet ook bij grote hitte in de zomer.

Hittevorming voorkomen

Aangezien de temperaturen ‘s nachts kunnen dalen, kun je ’s avonds ramen en deuren wijd openen om de ruimte te laten afkoelen. Als de eerste zonnestralen ‘s morgens in de woning schijnen, moeten de ramen met gordijnen of rolluiken verduisterd worden.

Sluit bovendien de ramen en de balkon- en terrasdeuren zodat er geen warme lucht naar binnen glipt. Zo kun je warme temperaturen binnenshuis voorkomen.

Eerste hulp voor parkieten

Als je parkiet in de zomer toch te veel hitte heeft gehad, kan dit leiden tot een levensgevaarlijke zonnesteek. Het is daarom erg belangrijk om vroegtijdig de eerste maatregelen te nemen.

Let hierbij op de volgende punten:

  • Vermijd stress, dit kan namelijk leiden tot een oververhitting van het dier
  • Zorg snel voor een schaduwrijke omgeving
  • Koel je parkiet af door hem te besproeien met water en zijn benen te omwikkelen met vochtige doekjes
  • Gebruik een ventilator om hem af te koelen
  • Probeer je parkiet zo min mogelijk aan te raken

Stop de koelmaatregelen zodra je parkiet geen hevige tekenen van hittestress meer toont. Zo voorkom je onderkoeling.

Wanneer moet ik naar de dierenarts gaan met mijn parkiet?

Zodra je parkiet tekenen van een zonnesteek toont zoals hevige onrust, wankelen of naar lucht happen, en eerste hulp maatregelen niet helpen, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Om ervoor te zorgen dat je parkiet niet verder oververhit raakt tijdens de autorit, is het het beste als de dierenarts naar jou toe komt.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 
3 min

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.
2 min

Rui bij vogels: hoe kan ik mijn vogel helpen?

Als mensen overstappen van winter- op zomerkleding begint ook de rui bij onze gevederde vrienden. Helaas gaat dat bij hen niet zo gemakkelijk als een ander setje kleding aandoen. Daarom hebben de vogels tijdens het ruien ondersteuning nodig. Lees hier hoe jij jouw vogel kan helpen als hij in de rui is!