{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/vogel/vogelsoorten/ara-papegaai","title":"Ara's: bonte en slimme papegaaien","mag_id":221496,"is_single":true,"cat_name":"Vogel","sub_cat_id":756,"sub_cat_name":"Vogelsoorten","cat_id":730}
Ara papegaaien hebben minstens een partner, veel ruimte en liefde nodig om gelukkig te zijn.
Bijna geen vogelliefhebber kan het kenmerkende verenkleed, de opvallende schoonheid en het karakter van ara’s weerstaan. Maar de mooie junglevogels stellen hoge eisen aan hun verzorgers. Wij hebben de belangrijkste tips voor het houden en verzorgen van de exoten voor je op een rijtje gezet.
Uiterlijk: wat onderscheidt ara papegaaien aan de buitenkant?
“Echte ara’s” zijn een bont gezelschap waarin toch overeenkomsten te vinden zijn: De natuur heeft alle ara’s een kenmerkend gezichtsmasker gegeven dat beide zijden van het gezicht bedekt met weinig of geen gevederde huid.
De snavel is meestal zwart of wit van kleur, gebogen en sterk, kenmerkend voor papegaaien. De poten zijn donkergrijs en de lange pluimstaart is in laagjes bevederd.
Afgezien van deze kenmerken, is kleurrijke verscheidenheid typisch voor de ara’s: De grootte en kleur van de acht ara-geslachten kan sterk variëren.
Twee bekende vertegenwoordigers, de felrode ara en de geelborst ara, zijn bijvoorbeeld kleurrijk, kunnen tot 90 centimeter groot worden en tot 1,5 kilogram wegen. De roodoog-ara daarentegen is slechts 50 centimeter groot en weegt iets meer dan 300 gram. Hij is met name groen van kleur en zijn verenkleed is versierd met matte rode en blauwachtige accenten.
Hoe maak je onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke ara papegaaien?
Hoewel de verschillende soorten ara’s vrij gemakkelijk te identificeren zijn, is de vraag naar het geslacht van een ara niet gemakkelijk te beantwoorden.
Sommige soorten kunnen kleine verschillen in grootte en lichaamsbouw vertonen. Een duidelijke bepaling van het geslacht is echter vaak alleen mogelijk door DNA-analyse of met een endoscopisch onderzoek.
Karakter: hoe zijn de kleurrijke vogels?
Lieflijk, levendig en luidruchtig: dat is de beste manier om ara papegaaien te beschrijven. Ondanks hun uitgesproken nieuwsgierigheid en grote intelligentie zijn ara’s niet zo begaafd in taal als bijvoorbeeld de grijze roodstaartpapegaaien.
Dit weerhoudt hen er echter niet van om luidkeels zonder woorden de aandacht op zich te vestigen, vooral ’s morgens en ’s avonds. Trouwens, hun geschreeuw is de oorsprong van hun onomatopoëtische naam.
Wanneer de ara’s vertrouwen in je hebben opgebouwd, mag je de prachtige vogels verwennen met knuffels. Ze hebben namelijk veel liefde nodig. Daardoor kunnen ze af en toe een beetje jaloers zijn.
Houding
Hoeveel ruimte heeft mijn ara nodig?
Het houden van ara’s op een aan de soort aangepaste manier vereist veel ruimte. Vooral grote ara’s nemen veel ruimte in beslag met een spanwijdte van soms meer dan een meter.
Zodat de junglevogels zich niet benauwd voelen, hebben zij een ara-kamer of een binnen- of buitenvolière en ruimte om te vliegen nodig. Een vogelkooi mag alleen worden gebruikt voor vervoer.
De huisvesting van de monogame vogels moet voldoende gedimensioneerd zijn: Met een lichaamslengte tot 60 centimeter is voor een paartje ara’s 4 x 2 x 2 meter nodig. Voor grotere ara’s is het minstens 6 x 3 x 2,5 meter. Bovendien is er een schuilplaats nodig die aan alle kanten gesloten is.
De tweede eis is dat ze ten minste in paren worden gehouden, zodat het uitgesproken sociale gedrag van de kleurrijke vogels tot zijn recht komt. Het samen houden met andere vogelsoorten wordt niet aanbevolen: De enorme omvang en imposante ara-snavel zijn veel te intimiderend voor kleinere vogels.
Lucht, licht en temperatuur voor ara’s
Als je voor een buitenvolière kiest, moet je jouw vogels toegang geven tot de binnenruimte of een verwarmd onderkomen. In het thuisland van de ara’s heersen tropische temperaturen. Daarom reageren ze gevoelig op temperaturen onder 12 graden Celsius. Ze geven ook de voorkeur aan een luchtvochtigheid van ten minste 60 procent.
Je kunt bij gebrek aan natuurlijk daglicht compenseren met UV-licht en de vogels een klein nachtlampje bieden voor de donkere uren.
Checklist: laat Ara harten sneller kloppen met deze accessoires
De snavels van de ara’s willen ook beziggehouden worden, bijvoorbeeld met natuurlijke takken die hen uitnodigen om te knabbelen en die comfortabel zijn voor ara-poten om vast te grijpen.
Ben je op zoek naar accessoires voor een Ara-oase van welzijn, rechtstreeks bij jou thuis geleverd? Je zal vinden wat je zoekt in de vogelshop van zooplus.
Voer
Wat eten Ara’s?
In de natuur voeden ara’s zich met vruchten, zaden, kruiden of bessen. Wat de dagelijkse voeding betreft, zijn ze dol op verse, onbehandelde groenten en fruit. Noten kunnen van tijd tot tijd ook op het menu staan. Want met hun snavel hebben de kleurrijke papegaaien altijd het perfecte gereedschap om harde schelpen te openen.
De samenstelling en de hoeveelheid van het voer moeten altijd worden aangepast aan de soort, het activiteitsniveau en de gezondheid van de ara’s. Naast gevarieerd papegaaienvoermaken dagelijks vers water en mineraalstenen het op de soort afgestemde aravoedsel compleet.
Gezondheid
Zo kunnen ara’s een lang en gezond leven leiden
Net als katten laten papegaaien het vaak niet merken als ze ziek zijn. Informeer je daarom over papegaaienziekten zoals psittacose, aspergillose, ziekte van Pacheco of PBFD en let op de typische symptomen. Bespreek afwijkingen met je dierenarts, zodat je zieke vogels op tijd kunt laten behandelen.
Hoe oud worden ara’s?
Met een aan de soort aangepast dieet, voldoende ruimte en een liefhebbende partner wordt een ara gemiddeld 40 tot 50 jaar oud. Het leven van een ara kan zelfs tot 90 jaar duren. Toekomstige ara-eigenaars moeten dit feit zeker in gedachten houden.
Aanschaf
Waar moet je rekening meet houden als je een Ara koopt?
Het besluit is genomen: je zou graag een koppel ara’s een mooi nieuw thuis willen bieden en je kunt voldoen aan de hoge eisen van deze prachtige dieren. Als je waarde hecht aan goed advies en wilt weten waar je nieuwe huisgenoten vandaan komen, kun je het beste naar een fokker bij je in de buurt gaan.
Vergeet niet: het houden van papegaaien moet geregistreerd worden bij de natuurbeschermingsinstantie.
Bij de aankoop van sommige ara’s moeten de consumenten ook de wettelijke voorschriften in acht nemen en over de juiste papieren beschikken, een goede fokker zal je ook hierover inlichten. Ara’s zijn duurder dan andere papegaaien, alleen al vanwege hun grootte. De prijzen variëren van ongeveer 600 tot 2.500 euro per vogel, afhankelijk van de soort.
In dierenasiels of dierenwelzijnsverenigingen kun je meestal tegen een symbolische vergoeding ara-papegaaien meenemen. Vogels met gedragsproblemen of zieke vogels worden hier echter vaak aangetroffen en kunnen het best in handen van ervaren papegaaienverzorgers worden gehouden.
Ben je er nog niet uit welke vogels jouw leven moeten verrijken? De mooiste vogelsoorten worden voorgesteld in onze rasportretten.
Herkomst
Waar komen deze tropische vogels precies vandaan?
Ara’s zijn een ondergeslacht van de papegaaienfamilie en voelen zich thuis in warme klimaten: Het oorspronkelijke thuis van de ara-papegaai is in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Veel ara-soorten worden er aangetroffen langs rivieroevers en in open bossen of ze verblijven in savannen met bomen, moeras of heuvelachtige gebieden.
Helaas worden zij niet alleen als huisdier gewaardeerd, maar worden zij in hun natuurlijke habitat bedreigd door stroperij en ontbossing van het regenwoud. Dit is een van de redenen waarom de internationale handel in de meeste papegaaien tegenwoordig verboden is.
Dit is een reden te meer voor verantwoordelijke vogelliefhebbers om zich bij de aanschaf van de prachtige ara’s alleen te wenden tot betrouwbare fokkers in de buurt.
Profiel van de Ara
Naam: Ara, of Arakanga
Grootte: tot 90 centimeter
Levensverwachting: gemiddeld 40 of 50 jaar, soms tot 90 jaar
Houden: ten minste in paren
Socialisatie met andere dieren: niet aanbevolen
Kooi: vogelkamer of volière van ten minste 4 x 2 x 2 meter plus schuilplaats voor één paar
Voeding: fruit, groenten, zaden, bessen, kruiden, noten, extra mineralen
Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogelszijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinkente bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel.
Wie zich verdiept in de behoeften van de valkparkiet zal merken dat de uitspraken als "ideale beginnersvogel" en "makkelijk te houden" niet altijd kloppen. Maar als men rekening houdt met de basisprincipes, die nodig zijn om deze soort te houden, dan zal men veel plezier beleven aan de grappige "mini kaketoes" – en zij ook aan hun baasje.
Oorspronkelijk komen parkieten uit Australië en behoren tot de papegaaienfamilie. Tegenwoordig zijn deze vogels met bonte veren echter uitgegroeid tot één van de meest populaire huisdieren van Europa. Tips en feitjes over de herkomst en het houden van parkieten vind je hieronder.