Simpele elegantie met vleugje kleur: Grijze Roodstaartpapegaaien vallen niet op, maar hun innerlijke schoonheid verrast je wel.
Ondanks hun eenvoudige vleugels horen de Grijze Roodstaartpapegaaien tot de meest geliefde papegaaien. De leuke vogels zijn namelijk niet op hun snavel gevallen. Wat hen verder nog kenmerkt en hoe je deze papegaai gelukkig maakt, lees je in ons portret.
Met iets meer dan 30 centimeter lichaamslengte en een gewicht van ongeveer 450 gram behoren Grijze Roodstaartpapegaaien tot de grootste papegaaien van Afrika. Hun naam hebben ze te danken aan de grijze veren die bij de kop wat lichter is en bijna het hele lichaam siert.
Opvallende accenten zijn de glanzend rode staartveren, de krachtige, zwarte, kromme snavel en de gele, fonkelende ogen. De veerloze ring rondom de ogen is wit.
Qua uiterlijk verschillen de mannetjes en vrouwtjes amper van elkaar. Er zijn echter wel verschillen tussen beide ondersoorten: de Timnehpapegaai heeft in tegenstelling tot de Grijze Roodstaartpapegaai een snavel die een lichtere roze kleur heeft, donkerdere veren en hij is kleiner gebouwd.
Karakter: sociaal, onzelfzuchtig en spraakzaam
In de natuur is de Afrikaanse papegaai graag in beweging, het liefst in zwermen en kleine groepen. Bovendien heeft hij een nauwe band met zijn partner. Onderzoekers hebben onlangs vastgesteld dat de vogel onbaatzuchtig is en geen afgunst kent.
Een vriend van veel woorden
Naast een flinke portie sociale intelligentie bezitten veel Grijze Roodstaartpapegaaien over een groot talent voor spreken. Ze imiteren dan ook stemmen en geluiden. Ze kunnen dat echter zeer luid doen.
Sommige vogels communiceren vrolijk met hun eigenaar of bestellen hun voer met eigen stem. Dat laatste gebeurde bij verzorgster Marion Wischnewski uit Engeland. Haar papegaai bestelde namelijk talrijke vruchten die hij graag at bij een online winkel.
De papegaaien hebben in ieder geval veel aandacht nodig. Ze zijn altijd wel in voor een babbeltje en ze waarderen het ook om met je dingen te doen.
Ondanks hun enthousiasme is de Grijze Roodstaartpapegaai sceptisch tegenover veranderingen. Wees daarom voorzichtig met dingen die nog niet bekend zijn voor je vogel.
Worden ze rustig?
Een beloning kan de elegante vogel maar moeilijk weerstaan. Van die zwakte kan je gebruikmaken: met een beetje geduld kan je de slimme dieren opvoeden en ze gemakkelijke commando’s aanleren. Dat is ook nodig als je niet wilt dat je nieuwe gevederde vriend een loopje met je neemt.
Als je eenmaal het vertrouwen van de papegaai gewonnen hebt, dan is hij snel op zijn gemak. Om te zorgen dat hij zich helemaal op zijn gemak voelt, heeft hij contact met soortgenoten nodig.
Zelf eigenaar worden: in goed gezelschap
Papegaaien vinden het fijn om met soortgenoten te zijn. Menselijk contact kan een aanvulling zijn op het gezelschap van soortgenoten, maar het is geen vervanging. Daarom moet je nooit een Grijze Roodstaartpapegaai in zijn eentje houden, maar met z’n tweeën of in een groep.
Als de vonk overspringt tussen twee papegaaien, dan leeft het paar innig samen en ze blijven monogaam. Mocht er een mogelijkheid zijn om voort te planten, bijvoorbeeld in een broedplaats in een holle boomstam, dan legt het vrouwtje twee tot vijf eieren en ze zal vervolgens ongeveer vier weken broeden. Het mannetje ontfermt zich ondertussen over de voeding.
Sociale vlieger met aandacht
Het sociale aspect laat de vogel ook zien jegens andere soorten. Honden en katten die goed zijn opgevoed, kunnen bijvoorbeeld prima met hem samenleven. Het samenleven met andere, vooral kleinere vogels, is daarentegen lastiger. Blijf er bovendien altijd bij als kleine kinderen in contact komen met de schuwe papegaai.
Naast sociaal contact heeft de Afrikaanse vriend door zijn lichaamsgrootte veel ruimte nodig.
Een volière dient als slaap- en voerplek. De rest van de tijd stillen de papegaaien het liefst hun bewegingsdrang en daarom hebben ze veel ruimte nodig om vrij te vliegen.
Dit mag sowieso niet ontbreken in je volière:
Verschillende mogelijkheden om te klimmen en knagen
Zitstangen van natuurlijk hout met verschillende diktes
Tralies die dwars lopen of gevlecht zijn
Mogelijkheden om te badderen
Ondergrond van zand, onbehandelde houtspanen of schorsmulch.
De intelligentie van Grijze Roodstaartpapegaaien blijft wetenschappers en eigenaren verbazen. Daarom mogen ook de mogelijkheden om bezig te zijn niet ontbreken in de volière. Met geschikt speelgoed motiveer je de vogel en voorkom je dat hij zich gaat vervelen.
Zo voelen de papegaaien zich thuis
Zorg ervoor dat de papegaaien zo veel mogelijk natuurlijke omstandigheden hebben. De vogels moeten tussen de 10 en 14 uur licht zien met aansluitend daarop schemeringsfases. Kunstmatige UV-straling kunnen de vogel voorzien van belangrijke UV-straling. ’s Nachts hebben ze ook graag een lampje ter oriëntering, maar niet het licht van een televisie of laptop.
Deze papegaai kan bovendien geen droge, hete lucht verdragen. Hij gaat dan namelijk aan zijn veren plukken. Een luchtvochtigheid van meer dan 60% is ideaal.
Let op: papegaaien kunnen van nature hun snavel niet van papier, hout en vlechtwerk afhouden. Zulke voorwerpen kan je beter niet onbewaakt rond laten slingeren. Geef je vogel in plaats daarvan voldoende mogelijkheden om te knagen.
Voeding: vers en evenwichtig
Naast vers water hoort bij diergerichte verzorging ook de juiste voeding.
De papegaaien hebben dagelijks vers fruit en groente nodig. Ze kunnen sommige groentes, zoals kool, wortel of avocado, echter niet goed verdragen.
Als aanvulling zijn er graanmixen met een laag aandeel zonnebloempitten.
Grofzand helpt de vogels bij het verteren van graan en mineraalstenen of sepiaschelpen voorzien ze waardevol calcium.
Een keer per week staan noten en eiwithoudend voer als kwark of een gekookt ei op het menu.
Verse takken van onbehandelde fruitbomen bevredigen de knaagdrang van de vogel en zorgen voor een welkome afwisseling bij de voeding.
De snavels van de Grijze Roodstaartpapegaaien zijn uitstekende notenkrakers. Desondanks mag je enkel gedopte noten geven. Zo bescherm je de dieren tegen gevaarlijke sporen van schimmel.
Gezondheid: vrienden voor het leven
De Grijze Roodstaartpapegaai is een trouwe vriend: als ze goed verzorgd worden, worden ze 50 of zelfs 60 jaar oud. Om te zorgen dat je lang plezier hebt van je papegaai, moet je hem goed in de gaten houden.
Mocht de normaal zo opgewekte vogel ineens stiller zijn, aan zijn veren plukken, zijn veren verliezen of geen eetlust meer hebben, dan kan dat erop wijzen dat hij ziek is. Typische ziektes voor deze papegaaiensoort zijn schimmelinfecties aan de huid of luchtwegen en leveraandoeningen.
Veranderingen in gedrag kunnen daarnaast wijzen op stress of frustratie. Let daarom ook op de mentale gezondheid van je Grijze Roodstaartpapegaai. Deze vogels zijn niet geschikt voor beginners en reageren zeer gevoelig als het om de verzorging gaat.
Kopen: Grijze Roodstaartpapegaai enkel met bewijs
Je wil deze papegaai een mooi thuis bieden? Als je een papegaai wil kopen, zijn er naast de dierenwinkels ook particuliere fokkers. Die kunnen je uitgebreid adviseren.
Wat kost een Grijze Roodstaartpapegaai bij een fokker?
De kosten hiervan verschillen. Een goede richtlijn ligt ongeveer op zo’n 700 euro per vogel. Of je de vogel nu haalt bij een dierenwinkel of bij een fokker: informeer je altijd goed over de herkomst van het dier. Om de vrije vogels in de natuur te beschermen is de internationale handel met in het wild gevangen vogels namelijk verboden.
Aangezien het een beschermde diersoort is, bestaat er voor deze papegaaien een aanmeldings- en identificatieplicht. Een bewijs van oorsprong is vereist, net als een CITES-certificaat (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) dat laat zien dat ze legaal naar Europa zijn gebracht of hier gefokt zijn.
Herkomst: veel export uit Afrika
Grijze Roodstaartpapegaaien behoren tot de ‘eigenlijke papegaaienfamilie’. De Grijze Roodstaart- en Timnehpapegaaien zijn de enige leden van de soort Psittacus. Ze leven in Afrika in bomen en mangroven in het tropisch regenwoud of ze zijn te vinden in de vochtige savanne van West- en Centraal-Afrika.
De Grijze Roodstaartpapegaai vindt zijn thuis vooral in Gabon, de Republiek Congo en de Democratische Republiek Congo. De Timnehpapegaai komt daarentegen voor in Ivoorkust, Sierra Leone, Liberia en in het zuidoosten van Guinee.
Al in de 16e eeuw kwamen de mooie grijze vogels mee naar Europa met de zeevaarders. En al aan het begin van de 17e eeuw werden ze steeds populairder voor mensen als privébezit. Tegenwoordig horen ze naast de parkieten tot de populairste uitheemse vogelsoorten.
In één oogopslag: Grijze Roodstaartpapegaai
Naam
Grijze Roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus)
Grootte
Lichaamslengte van circa 33 cm
Levensverwachting
Tot 60 jaar oud
Huisvesting (aantal soortgenoten)
Minstens in duo’s, het liefst met meer
Samenleven met andere dieren
Mogelijk met honden en katten, andere vogels worden niet aanbevolen
Kooi
Volière: minstens twee meter lang en een meter breed en hoog
Voer
Afwisseling: vooral fruit en groente. Zadenmix, eiwit en noten als aanvulling
Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogelszijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinkente bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel.
Wie zich verdiept in de behoeften van de valkparkiet zal merken dat de uitspraken als "ideale beginnersvogel" en "makkelijk te houden" niet altijd kloppen. Maar als men rekening houdt met de basisprincipes, die nodig zijn om deze soort te houden, dan zal men veel plezier beleven aan de grappige "mini kaketoes" – en zij ook aan hun baasje.
Oorspronkelijk komen parkieten uit Australië en behoren tot de papegaaienfamilie. Tegenwoordig zijn deze vogels met bonte veren echter uitgegroeid tot één van de meest populaire huisdieren van Europa. Tips en feitjes over de herkomst en het houden van parkieten vind je hieronder.