De puppy-school

Puppy eet brokje

De essentie van een goede opvoeding

Sommige hondenbaasjes zorgen voor een plek in de puppy-school voor zichzelf en hun nieuwe viervoeter voordat hun nieuwe familielid verhuist. Het volgende hoofdstuk gaat over wat een puppy-school kan doen en hoe je een goede school kunt vinden die bij jou en je dierlijke metgezel past.

Wat leert mijn hond op de puppy-school?

Wat brengt een bezoek aan een puppy-school met zich mee? De trainingen, die een hondenschool aanbiedt, vinden meestal een keer in de week plaats en kunnen in veel opzichten een verrijkende ervaring zijn: Jonge honden leren hier veel, maar ook de baasjes zelf verbreden hun horizon door uit te wisselen met de trainer en andere hondenvrienden. Vaak ontstaan er op het hondenplek vriendschappen. Op een puppy-school ligt de nadruk op ontspannen, gezamenlijk spelen met andere honden en leren: Hier komen jonge honden samen, leren ze de eerste basiscommando’s en krijgen ze een puppy-specifieke training voor het dagelijks leven. Een bijzonder pluspunt van deze training is de socialisatie: Veel honden van verschillende rassen en grootten kunnen hier met elkaar snuffelen – dit versterkt de sociale competentie van de jonge honden op een duurzame manier en zorgt voor een conflictvrije samenleving van dieren. Daarnaast versterkt de training de band tussen hond en baasje.

Vanaf wanneer kan mijn puppy naar de puppy-school?

Puppy-scholen zijn meestal aangesloten bij hondenscholen, wat betekent dat de hond zodra hij ouder is, verder kan trainen in de andere groepen van de hondenschool. Geef zeer jonge honden die pas bij je zijn geplaatst door de fokker nog een beetje tijd voordat de puppy-school ze voorbereidt op het begin van het leven. Vanaf uiterlijk een leeftijd van elf weken kun je vervolgens samen met je nieuwe huisgenoot een puppytraining volgen. Tot en met de 16e levensweek bevindt de hond zich in de ‘pregentiefase’ die bijzonder belangrijk is voor zijn karakter als volwassen hond. De training vindt in deze periode plaats op bijzonder vruchtbare bodem. Op de puppy-school kun je vervolgens samen met andere puppy’s tot minstens vijf maanden oud oefenen. De overgang van puppy naar volwassen hond verloopt soepel en is bovendien afhankelijk van het ras: Kleine honden worden sneller volwassen dan grote honden. Een belangrijke voorwaarde om een puppy-school te bezoeken is dat je hond meerdere keren is ontwormd en gevaccineerd.

spelende puppy's

Wat staat er op het schema?

Meestal staan basiscommando’s zoals ‘hier’ als oproepteken of ‘nee’ als verlatersignaal centraal bij het speelse leren. De oefeningen zelf duren maximaal tien minuten, want zo hoeft je kleine metgezel zich niet langer te concentreren. Tussendoor staan altijd korte spelletjes op het programma. Let op: Ook de spelletjes mogen niet te lang duren, er is afwisseling nodig om je puppy niet te overbelasten! Daarnaast is de training van je baasje niet te verwaarlozen: De hondentrainer legt zijn training uit en geeft talrijke tips voor een goede omgang met je puppy, legt bijvoorbeeld uit wanneer je bij het spelen moet ingrijpen, zodat je hond niet wordt gepest, en nog veel meer.

Samen leren

In principe is groepstraining in puppy-scholen aan te raden. De groepsgrootte mag niet overdrijven – met meer dan tien mensen-dieren-duo’s kan zelfs de beste hondentrainer nauwelijks individueel adviseren. Het is beter met maximaal zes teams. De gezamenlijke training ondersteunt ook het leren van elkaar, want meer ervaren jonge honden geven in het ideale geval het goede voorbeeld. Veel hondenscholen bieden puppy-training op maat aan – grote rassen trainen vervolgens los van kleinere rassen. Deze scheiding is niet verplicht, maar kan wel zinvol zijn, want jonge honden van grote rassen zijn vaak nog zeer onrustig en kunnen hun lichaamskracht niet goed inschatten.

Tips: Dat is het kenmerk van een goede puppy-school

  • Snuffelen is mogelijk: De puppy-school biedt je een gratis voorgesprek en de mogelijkheid om ook zonder je hond naar een trainingssessie te kijken. Zo krijg je een idee van de sfeer in de puppy-school. Een respectvolle en ontspannen omgang met de honden moet vanzelfsprekend zijn.
  • Knowhow: Professionele hondentrainers zijn goed opgeleid en trainen regelmatig. Ook vrijwillige trainers moeten veel ervaring hebben. Ze hebben altijd open oren voor vragen.
  • Samenstelling: Er mogen niet te veel honden tegelijkertijd worden getraind: Vijf dieren per trainer zijn voor honden nog zeer goed zichtbaar. Bij de puppytraining is het vaak beter om grote en kleine honden afzonderlijk te “leren”, omdat de grote rassen hun krachten vaak nog niet goed kunnen inschatten.
  • Relatie mens-dier: De aandacht van de hond moet gericht zijn op zijn mens – niet op snacks. Deze worden zeer zuinig gegeven.
  • Motivatie: Lof en knuffelen motiveert je hond. Schreeuwen, dubieuze ‘hulpmiddelen’ zoals stekels of zelfs geweld zijn daarentegen – ook in groepen met oudere ‘leerlingen’ – absoluut niet op hun plek en een reden om de puppy-school onmiddellijk te verlaten. De leereenheid moet altijd eindigen met een succeservaring.
  • Hondenplekje: Een puppy-training vindt in het ideale geval plaats op een omheind terrein. Er zijn ook enkele goede manieren om je hond aan alledaagse voorwerpen te laten wennen: Flatterbanden of speeltunnels, een vogelschrok of hondenspeelgoed – een gevarieerd repertoire biedt een aantal voordelen voor een interessante training.
  • Een goed gevoel: Zowel jij als je hond moeten zich op hun gemak voelen. Een belangrijke aanwijzing voor een goede puppy-school: Je hond zal blijkbaar blij zijn met je bezoek!
Witte hond

Kan je het ook zonder?

Vooral als je al ervaren honden hebt en bovendien een heel ongecompliceerde viervoeter aan je zijde hebt, is een bezoek aan een puppy en later de hondenschool niet verplicht. Puppy’s moeten echter wel goed worden gesocialiseerd en zoveel mogelijk andere honden in hun jeugd leren kennen – gezamenlijke puppy-training is daarvoor uitstekend geschikt en ook baasjes leren hier vaak nog meer over. Ook voor ervaren baasjes kunnen puppy-scholen een zeer verrijkende ervaring zijn voor het hele leven met hun huisdier

Nog een tip om af te sluiten: Als het gaat om de opvoeding van honden, zul je veel verschillende meningen en methoden tegenkomen, zodra je er met anderen over spreekt of een aantal boeken over het onderwerp in je handen neemt. Het is niet zo makkelijk om de juiste opvoedingsmethode voor jou en je hond te vinden, vooral omdat het onder hondenbaasjes tot talrijke controverses kan leiden. Als je voor het eerst een hond hebt, moet je dit onderwerp goed aanpakken, lees en praat met ervaren hondenbaasjes die je kent om een idee te vinden van wat bij jou past. Op de puppy-school kun je nieuwe suggesties en goed advies krijgen. Verander de opvoedingsmethoden echter niet op een reflecterende manier, om je hond niet onzeker te maken.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
16 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?