Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Blaffende honden kalmeren

Blaffen is voor honden een natuurlijke vorm van communicatie. Als hij echter ongecontroleerd blaft, moet je ingrijpen.

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.

Hoeveel geblaf is normaal?

Net als mensen zijn sommige honden zwijgzaam en weer andere praatgraag. Chihuahuas, Spitzen, Mopshonden, Appenzeller Sennenhonden of Herders worden over het algemeen beschouwd als meer communicatieve rassen dan bijvoorbeeld Duitse Doggen, St. Bernards, Eurasiërs of Ierse Wolfshonden.

Voor alle hondenrassen geldt dat als het blaffen acceptabel is en de hond naar het baasje luistert als die moet stoppen, alles in orde is. Als je hond echter bij iedere voorbijganger en bezoeker erop los blaft en niet kalmeert, is dat vaak een teken van andere oorzaken.

Waarom blaffen honden?

Honden blaffen niet zomaar. Ze doen het om zich uit te drukken. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk je eindelijk weer te zien.

Als honden echter buiten proportie veel blaffen of in situaties waarin het ongewenst is, drukken ze negatieve gevoelens uit. Een typisch voorbeeld van blaffen in ongewenste situaties is als je iemand op straat passeert of wanneer je hond blaft naar mensen die voorbij zijn territorium lopen.

Onzekerheid, angst, frustratie of verveling behoren tot de meest voorkomende oorzaken voor overmatig blaffen. Alles wat je hond kan opwinden, kan ook het blaffen versterken. Een paar voorbeelden:

  • Stemmingsoverdracht: als jij nerveus wordt, wordt jouw hond ook nerveus.
  • Verhoogde verwachtingen: je houdt een bal vast. Wanneer ga je gooien?
  • Je vloekt, maar je hond denkt dat je ook blaft.
  • Je hond moet onvrijwillig op het “gevaar” af en wordt steeds banger.

Blaffen is natuurlijk

Veel honden bewaken van nature hun territorium. Ze blaffen om indringers aan te tonen waar hun territorium is. Dit doen ze bij de postbode, voorbijganger en bij de buurman die enkel naar zijn auto loopt.

Ook sommige jachthonden geven met blaffen aan waar het wild zit. Het is dus geen wonder dat zij liever van zich laten horen dan andere honden. Bij dergelijke honden gaat het er niet om het blaffen, en dus hun aard, compleet te onderdrukken. Het is het doel om uit het lange blaffen een korte woef te maken door middel van opvoeding.

Blaffen uit onzekerheid

Als jouw hond bijvoorbeeld tegen andere honden of voorbijgangers blaft, is hij meestal onzeker of bang. Vooral jonge honden hebben hier vaak last van. Als je bijvoorbeeld op een roltrap staat zien ze dat als een bedreiging. Ook andere honden kunnen dat zijn.

Vaak versterkt de onzekerheid van het baasje dit gedrag. Als een andere hond in de buurt komt, houd je de lijn strak. Jouw hond merkt dat je onzeker bent. Hij gaat uit verdediging blaffen. Je moet dus duidelijk aangeven dat jij de leider bent en niet bang bent.

Blaffen uit frustratie en verveling

Een belangrijke oorzaak van constant blaffen kan frustratie zijn. Honden te veel energie hebben zien kleinigheden graag als reden om te blaffen. Er gebeurt ten slotte maar weinig en de overbodige energie moet eruit.

Ook de intelligentie moet worden uitgedaagd. Denk dan bijvoorbeeld aan trucjes of korte opdrachten tijdens het uitlaten. Alleen bij een hond die zijn energie is kwijtgeraakt heeft een anti-blaftraining nut.

Blaffen vanwege ziekte

Soms zorgen chronische pijn of andere klachten in combinatie met een ziekte voor overmatig blaffen. Vaak ligt een schildklierafwijking ten grondslag aan vermeerderde angstgevoelens en stressgevoeligheid.

Voordat je begint je hond het blaffen af te leren, is het dus aan te raden naar de dierenarts te gaan. Alleen zo kun je uitsluiten dat je hond veel blaft om gezondheidsredenen.

© Photoboyko / stock.adobe.com
Met bepaalde trucjes kun je je hond afleren te blaffen.

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Om je hond het blaffen af te leren moet je weten wat de oorzaak is. Luister en let dus goed op in welke situaties je hond blaft. Hieruit kun je de oorzaken meestal afleiden.

Als je hond bijvoorbeeld tegen mensen blaft als ze hem tegemoet komen, betekent dat vaak dat hij jou wil beschermen en verdedigen. Als hij blaft als je het huis verlaat betekent het dat je hond zich verveelt of dat hij bang is en niet alleen wil zijn.

Je hond blaffen afleren met sport en spel

Blaft je hond vaak omdat hij zich verveelt? Dan moet je hem goed moe maken. Ook geleidehonden moeten mentaal en lichamelijk worden uitgedaagd. Langdurig uitlaten, apporteerspelletjes, het opsporen van snoepjes en het het gezamenlijk leren van trucjes zorgen voor afwisseling.

Werkhonden hebben vaak veel energie en doorzettingsvermogen. Hondensport biedt hem dan een mogelijke uitlaatklep. Denk aan behendigheid, treibball, dogdance of mantrailing: voor iedere hond is er wel iets te bedenken.

Bovendien versterken gezamenlijke activiteiten de band tussen jou en je hond. Honden die lichamelijk en mentaal bezig zijn hebben meer innerlijke rust. Ze zijn evenwichtiger en blaffen niet overmatig veel.

Geef jouw hond zekerheid

Als jouw hond uit onzekerheid en angst blaft, moet je hem laten zien dat jij alles onder controle hebt. Het kan dan zijn dat je met veel geduld een nieuwe vertrouwensband moet opbouwen.

Overtuig je hond ervan dat jij zeker en soeverein genoeg bent om jouw zaakjes zelf op te knappen. Dat is niet altijd even makkelijk en zal ook niet meteen lukken. De volgende gedragsvoorbeelden helpen je echter om jouw hond te laten zien dat jij alles onder controle hebt.

Tip 1

Bij de voordeur

Als er wordt aangebeld en de hond hard begint te blaffen, proberen veel baasjes hun hond letterlijk een halt toe te roepen.

Bij honden komt dit over alsof jij je ook opwindt door de bel. Je hond denkt dus dat zijn gedrag goed is. Ook hem zacht aaien vat je hond op als lof voor zijn gedrag. Voordat je de deur opent moet je je hond dus lief, maar streng naar een plek op de achtergrond wijzen. Jij knapt dit wel even op!

Stilzitten wordt beloond, blaffen genegeerd. Ook bezoekers moeten je blaffende hond geen aandacht schenken. Pas als je hond ophoudt met blaffen, as is het maar kort om adem te halen, loof je hem.

Door het positieve gedrag te loven en het ongewenste te negeren, kun je zijn gedrag beïnvloeden.

Tip 2

Voor gezamenlijke wandelingen

Om je hond bij het uitlaten te laten zien dat hij zich veilig kan voelen, moet je hem voor de anti-blaftraining aan de lijn laten lopen. Niet als straf, maar als verlenging van jouw bescherming. Laat je hond niet voorop lopen. Jij bepaalt het tempo en de richting.

Als je iemand tegenkomt, loop dan rustig door zonder de lijn strak te houden of het tempo te wijzigen. Zo biedt je je hond zekerheid en laat je hem zien dat blaffen niet nodig is. Negeer het blaffen en beloon hem met voer als hij rustig blijft.

Tip: het goed hanteren van de lijn kan ook helpen tegen blaffen. Jij bepaalt namelijk waar jullie heengaan. Lees meer over rustig lopen aan de lijn.

Tip 3

Voor honden die zich alleen gelaten voelen

Hetzelfde gaat op voor honden die blaffen omdat hun vertrouwenspersoon de woning verlaat: blaffen moet geen succes hebben.

Het is belangrijk om met korte oefeningen te beginnen. Begin door het weggaan te oefenen: verlaat bijvoorbeeld 15 seconden de woning zonder aankondiging (zoals de sleutel te zoeken of schoenen te wisselen). Ga weer naar binnen alsof er niets gebeurd is. Trek je jas en schoenen uit, rammel met de sleutel en ga op de bank zitten.

Bouw de tijd die je buiten bent langzaam op. Belangrijk: voordat je je hond alleen laat, moet hij flink bezig zijn geweest.

Lees meer over training bij verlatingsangst.

Tip 4

Voor meer zekerheid en structuur in het dagelijks leven

Over het algemeen hebben bijna alle honden behoefte aan zekerheid en structuur. Ze hebben een sterke roedelleider nodig waar ze op kunnen vertrouwen. Jij bepaalt wat er gebeurt, niet jouw hond.

Begin bijvoorbeeld iedere ochtend met een kleine gehoorzaamheidsoefening tijdens het uitlaten. Leer hem de belangrijkste commando’s en loof hem als hij ze juist uitvoert op bevel. Houd vaste maaltijden, wandelingen of gezamenlijke speeltijden aan en laat hem zien dat jij de leider bent.

Ook hier geldt: ongewenst gedrag negeren, positief gedrag belonen met voer of spelen.

Tip 5

Voor waakhonden

Het blaffen van geboren waakhonden moet je niet compleet verbieden. Dergelijke honden doen alleen maar wat ze van nature horen te doen. Zet het blaffen in plaats daarvan om in een gecontroleerde manier.

Laat je hond zien dat jullie een team zijn. Hij geeft aan, jij beveiligt het territorium Hoe doe je dat? Als je hond blaft, neem hem dan mee naar achter en laat hem daar liggen. Jij gaat vervolgens kijken naar het “gevaar”. Loop naar het raam, de poort etc., kijk goed en ga vervolgens rustig terug naar je hond. Zo laat je zien dat je zijn opmerkzaamheid waardeert, maar de controle behoudt.

Je hond afleren te blaffen: wanneer moet ik naar een hondenschool?

Door consequent trainen kun je een puppy met relatief weinig moeite het blaffen afleren. Hou ouder de hond is, des te meer geduld je nodig zult hebben.

Twijfel niet om deskundige hulp voor jou en je hond te zoeken. Een bezoek aan de hondenschool, de dierenarts of hondentherapeut kan helpen voor meer rust in het dagelijks leven.

Vakkundig advies van een hondentrainer is ook zinvol als je niet weet waarom je hond blaft. Vooral aan de lijn is niet altijd duidelijk waarom je hond blaft. Is hij opgewonden, bang of agressief? Gecontroleerde sociale contacten met soortgenoten onder begeleiding van een ervaren trainer kunnen helpen.

Je hond blaffen afleren: niet met een elektronische halsband!

Elektronische halsbanden lijken misschien praktisch, maar als je hond blaft krijgt hij als straf direct een stroomstoot. Je hond schrikt hier van. Deze methode heeft enkel op de korte termijn effect. Hierdoor kun je je hond dus niet op de langetermijn het blaffen afleren.

Waarom is een elektronische halsband dus geen goed idee? Je gaat hier alleen het symptoom mee tegen, niet de oorzaak. Als je hond blaft uit onzekerheid wordt hij door een stroomschok nog banger dan dat hij al was Hij blaft nu misschien niet meer, maar heeft wel meer paniek. Als je hond blaft omdat hij nog te veel energie heeft, zal hij een andere uitlaatklep zoeken.

Een elektronische halsband is dus geen diervriendelijke methode en is daarom ook niet bij zooplus verkrijgbaar.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.

15 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!

10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?