Blaffende honden kalmeren

Blaffende honden kalmeren

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren? In dit artikel lees je 4 handige tips over blaffende honden kalmeren.

Het maakt niet uit of er wordt aangebeld, er iemand langs de tuin loopt, door het trappenhuis loopt, andere honden of vreemde mensen tijdens het wandelen te dicht bij komen of als hun baasje na het boodschappen doen thuis komt: sommige honden becommentariëren alles door luid te blaffen. Natuurlijk, blaffen hoort bij een hond, maar als honden lang aan een stuk blaffen moet je jouw oren spitsen: blaft jouw hond in verhouding erg veel, dan kan er sprake zijn van een ernstige gedragsstoornis.

Hoeveel geblaf is normaal?

Terwijl sommige honden bijna nooit hun stem verheffen, blaffen andere bij het minste of geringste. Net als bij mensen zijn er kletskousen en zwijgzame soortgenoten. Chihuahuas, spits, mopshonden, Appenzeller sennenhond of Duitse herders gelden over het algemeen als communicatieve rassen. Net als de Duitse dog, de Sint Bernard, Eurasiër en de Ierse wolfshond. Er zijn duidelijke verschillen tussen deze rassen, maar zo lang het blaffen binnen een acceptabel bereik blijft en de hond meteen stopt met blaffen als hij dat als opdracht van zijn baasje krijgt, is er niks aan de hand. Maar als jouw hond bij elke voetganger en bij elk bezoek blaft en je hem bijna niet rustig kunt krijgen, is er iets ander aan de hand en ligt het niet aan het ras.

Waarom blaffen honden?

Het is een feit dat honden niet zonder een reden blaffen. Ze blaffen niet omdat ze hun baasje op zijn zenuwen willen werken of omdat ze hun eigen geblaf zo graag horen. Ze blaffen om zich te uiten. Ze zijn blij omdat ze je eindelijk weer zien of omdat je met ze naar buiten gaat. Maar als honden in verhouding erg veel blaffen in situaties waarin het eigenlijk onwenselijk is, bijvoorbeeld als je andere mensen op straat tegen komt of als er mensen langs jouw tuin komen, uiten zij daarmee negatieve gevoelens. De meest voorkomende oorzaken zijn onzekerheid, angst, frustratie en verveling.

Blaffen uit onzekerheid

Als je hond blaft naar andere honden of voetgangers, hij hard gaat blaffen als er iemand langs jouw tuin komt, dan is de reden meestal onzekerheid of angst. De schuld van deze onzekerheid ligt meestal bij het gedrag van het baasje. Mensen die zelf gespannen zijn als ze andere honden tegenkomen tijdens een wandeling of ineenkrimpen als ze een horde kinderen tegenkomen, dragen dit gevoel aan hun hond over. Ze laten merken dat ze de situatie niet onder controle hebben en dat ze de hulp van hun hond nodig hebben. Honden die in een dergelijke situatie blaffen, denken dat het baasje hen nodig heeft.

Blaffen uit frustratie en verveling

Een andere oorzaak van constant blaffen kan frustratie zijn. Honden die gefrustreerd zijn omdat ze bijvoorbeeld te weinig te doen hebben, te weinig beweging hebben en zich vervelen, blaffen zodra het baasje thuis komt, hij het huis verlaat of als er iemand op bezoek komt. In de ogen van de mensen blaffen deze honden vaak zonder reden en doen ze dat gewoon omdat het baasje in de buurt is. Maar de reden voor het blaffen is eigenlijk overduidelijk: de hond wil je aandacht! Hij wil dat je je over hem ontfermt, dat je hem aandacht geeft en tijd met hem doorbrengt.

Blaffen als gevolg van pijn

Natuurlijk zijn er ook honden waarbij de genoemde oorzaken zoals onzekerheid, angst of frustratie niet van toepassing zijn. Er kunnen ook andere redenen zijn zoals chronische pijn of andere symptomen die met een bepaalde ziekte te maken hebben. Voordat je probeert om jouw hond het blaffen af te leren, is het aan te raden de dierenarts te bezoeken. Zo kun je uitsluiten dat de oorzaak van het blaffen geen ziekte is.

Hoe kan ik mijn hond het blaffen afleren?

Het is niet alleen belangrijk om de oorzaak van het blaffen te achterhalen zodat je kunt uitsluiten dat er lichamelijke klachten zijn, maar ook om het blaffen succesvol te bestrijden. Alleen als u de reden van het blaffen weet, kun je hem dit gedrag afleren door doelgericht te trainen. Het is van belang dat je jouw hond goed bestudeerd om erachter te komen in welke situaties hij blaft. Deze situaties verklappen vaak de oorzaak. Als hij bijvoorbeeld naar andere mensen blaft als ze dichterbij komen, is de reden over het algemeen dat hij je wil beschermen. Als je het huis verlaat en zonder hem weg gaat betekent het blaffen vaak: „Ik verveel me en ik ben gefrustreerd omdat ik niet mee mag!“

Meer sport, minder geblaf

Als het laatste het geval is, heeft jouw hond te weinig te doen en meer beweging nodig. Een kort blokje om is voor de meeste honden niet genoeg. De meeste honden werden niet als schoothondje geboren, maar hadden in het verleden vaak belangrijke taken die ze moesten vervullen. Ook als familiehond willen de honden zowel lichamelijk als geestelijk worden uitgedaagd. De meeste honden zijn tevreden met lange wandelingen, apporteren, het opsporen van snoepjes en het leren van kleine kunstjes. Het kan dat dat niet genoeg is omdat jouw hond bijvoorbeeld oorspronkelijk een werkhond was en veel energie en uithoudingsvermogen heeft. Als dat het geval is, is sport geschikt. Behendigheid, gehoorzaamheid, Dogdancing en het opsporen van mensen - er zijn genoeg hondensporten zodat er voor elke viervoeter wel een geschikte sport tussen zit. De gezamenlijke activiteiten zullen een positief effect op het gedrag van de hond hebben. Je leert elkaar beter kennen en bouwt een belangrijke vertrouwensband met hem op. Honden die lichamelijk en geestelijk uitgedaagd worden, zijn over het algemeen rustiger en evenwichtiger en stoppen vaak met overmatig blaffen.

Geef jouw hond zekerheid

Als gevoelens van angst of onzekerheid de oorzaak zijn van het constante blaffen van jouw hond, kun je dat niet alleen oplossen door langer met hem te gaan wandelen of meer met hem te spelen. Je moet jouw hond duidelijk maken dat je alles onder controle heeft en hij zich geen zorgen hoeft te maken. Je moet dus een nieuwe vertrouwensband met hem opbouwen. Daar is veel geduld en discipline voor nodig. Laat jouw hond merken dat je de leider bent en overtuig hem dat je zelfverzekerd bent en situaties aan kunt pakken. Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk en werk niet meteen. Je kunt je op de volgende manieren gedragen om jouw hond te laten zien dat blaffen niet nodig is en dat je alles onder controle heeft!

Blaffende honden kalmeren, 4 vier extra tips!

Tip 1 voor blaffers als de deurbel gaat

Als de deurbel gaat en de hond begint te blaffen, proberen de meeste eigenaren hun hond te kalmeren door „af! Stop nu!“ te roepen. De hond begrijpt de woorden niet, maar merkt wel dat jij ook opgewonden bent. Door jouw gedrag denkt hij dat hij alles goed doet. Door de reactie van zijn baasje denkt hij dat het goed is dat hij in deze situatie blaft. Voor je de deur open doet, moet je jouw hond liefdevol, maar overtuigend naar een vaste plaats achter je sturen. Laat hem zien dat je de situatie kunt aanpakken. Als hij braaf blijft zitten en niet blaft, prijs je hem. Als hij wel blaft, negeer je hem en geef je hem geen aandacht – door woorden of oogcontact. Ook de visite zou dit moeten doen. Pas als de hond is opgehouden met blaffen – ook als hij even adem haalt – prijs je hem. Door het positieve te prijzen en het ongewenste gedrag te negeren, kun je het gedrag van de hond beïnvloeden.

Tip 2 voor gezamenlijke wandelingen

Om de hond tijdens het wandelen zekerheid te bieden, moet je hem aan de lijn houden – niet als straf, maar als verlenging van jouw beschermende arm. Laat niet de hond voorop gaan, maar bepaal zelf het tempo en de richting. Als je iemand tegen komt, loop je gewoon door zonder te reageren. Zo geeft je jouw hond zekerheid en laat je hem zien dat zijn geblaf niet nodig is. Probeer de hond niet gerust te stellen door hem zachtjes toe te spreken of hem uit te schelden. Dat zou de hond alleen nog onzekerder maken en zijn gedrag bevestigen. Prijs hem pas als hij ophoudt met blaffen.

Tip 3 voor honden die zich alleen gelaten voelen

Het werkt ongeveer hetzelfde bij honden die blaffen als hun baasje het huis verlaat. Pas als het de hond lukt om in deze situatie rustig te blijven, prijs je hem. Je kunt dit het beste stap voor stap oefenen. Dit doet je door hem af en toe een tijdje alleen te laten. Zo lang hij blaft, negeer je hem. Als hij rustig blijft – ook al is dit maar van korte duur – prijs je hem. Dit kan in de vorm van liefdevolle woorden, maar ook met een snoepje.

Tip 4 voor meer zekerheid en structuur in het alledaagse hondenleven

Over het algemeen willen alle honden zekerheid en structuur. Ze hebben een leider nodig die hen altijd consequent de weg wijst en waarop ze kunnen vertrouwen. Je kunt jouw hond zekerheid geven door vaste dagelijkse routines en structuren waaraan de honden zich kunnen oriënteren. Je bepaalt hoe de dag verloopt – niet de hond. Begin bijvoorbeeld elke ochtend met een kleine gehoorzaamheidstraining tijdens de wandeling. Leer hem de belangrijkste commando’s als hij ze toevallig net goed doet. Voer vaste tijden voor maaltijden, wandelingen of speeluurtjes in en laat zien dat je de leiding neemt. Je moet jouw hond net als in de bovengenoemde voorbeelden alleen prijzen als hij dingen op bevel goed heeft gedaan. Scheld hem niet uit als hij iets verkeerd doet, dus bijvoorbeeld als hij hard blaft. Het is beter om hem te prijzen als hij naar jouw commando’s luistert.

Wanneer is het zinvol om een hondenschool te bezoeken?

Door het positieve te versterken, kun je jouw hond erg veel leren. Zelfs honden die het zich hebben aangewend om te blaffen, kunnen het door een consequente training afleren en hun gedrag veranderen. Hoe ouder de honden zijn en hoe langer het blaffen al een vast onderdeel van hun leven is, hoe langer het duurt om het af te leren. Je hoeft niet wanhopig te worden omdat je geen puppy voor je hebt. Zelfs de grootste blaffers kunnen rustiger worden! Dit lukt niet altijd alleen. Aarzel niet om hulp van een expert in te schakelen die jou en jouw hond kan helpen. Een bezoek aan de hondenschool, aan de dierenarts of aan een honden-therapeut kan enorm helpen. Zij kunnen je op weg helpen.

In onze webshop vind je allerlei verschillende soorten beloningssnacks, welke ideaal zijn als begeleiding voor de dagelijkse wandeling of bij de opvoeding van jouw viervoeter. Ook andere hondensnacks bestel je eenvoudig en goedkoop bij zooplus!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren? In dit artikel lees je 4 handige tips over blaffende honden kalmeren.
14 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
9 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?