{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/hoe-was-ik-mijn-hond-op-de-juiste-manier","title":"Hoe was ik mijn hond op de juiste manier?","mag_id":335226,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Bij regenachtig weer is het niet ongewoon dat onze honden vuil mee naar binnen brengen. Meestal is het voldoende om je hond af te wrijven met de handdoek. Maar wat als je hond diep in de modder heeft gezeten? In dit geval worden we vaak gedwongen om onze hond in bad te stoppen. Maar let wel op: te vaak wassen kan schadelijk zijn voor hun huid. We hebben daarom de belangrijkste informatie over het wassen van onze honden voor je samengesteld – inclusief welzijnstips.
Er is niets mis mee om je hond af en toe te douchen of te wassen. Met name als je hond een uitgebreid modderbad heeft genomen of een beetje begint te stinken, is dit soms noodzakelijk. De eerste regel: was je hond zo min mogelijk, maar zo vaak als nodig.
Wat zijn de gevolgen van te vaak baden?
Als grootste orgaan van een hond, heeft de huid veel belangrijke functies voor het lichaam. De huid dient als beschermlaag tegen invloeden van buitenaf, reguleert de afgifte van warmte en kan verschillende prikkels waarnemen, zoals pijn, temperatuurverschillen en druk door specifieke sensorische receptoren. Het huidoppervlak is omgeven door een lipidenlaag. Deze bestaat voornamelijk uit vetten en eiwitten – ook wel talg of huidtalg genoemd. De lipidelaag heeft een belangrijke beschermende functie. Deze laag beschermt de huid tegen omgevingsinvloeden en uitdroging.
Als honden te vaak in bad moeten of de verkeerde verzorgingsproducten worden gebruikt, kan dit de lipidelaag beschadigen en huidproblemen veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met een rode huid en ernstige jeuk. Het kan zijn dat je hond na het wassen vaker krabt of likt. Als dit langere tijd aanhoudt, kan het leiden tot kale plekken op de huid of, in het ergste geval, bacteriële huidinfecties.
Welke shampoo is de juiste voor mijn hond?
Het kiezen van het juiste verzorgingsmiddel is belangrijk om huidproblemen bij honden te voorkomen. Ga altijd eerst na of een verzorgingsmiddel überhaupt nodig is. Vaak is het voldoende om de vacht van je hond uit te spoelen met schoon water en tegelijkertijd het vuil eruit te kneden.
Om onaangename geurtjes of hardnekkig vuil goed weg te krijgen, is er soms wel een verzorgingsmiddel nodig. Zorg er in dit geval voor dat je een shampoo gebruikt die geschikt is voor honden. Deze hondenshampoos voor honden zijn speciaal aangepast aan de huid van de dieren en bevatten geen irriterende ingrediënten. Als je hond het verzorgingsmiddel niet verdraagt of allergisch reageert, kun je speciale hondenshampoos voor allergieën uitproberen. Deze bieden een bijzonder zachte en huidvriendelijke werking.
Hoe kan ik mijn hond op de juiste manier wassen?
Heb je al alle voorzorgsmaatregelen genomen en wil je weten waar je verder op moet letten bij het wassen van je hond? De volgende aanwijzingen ondersteunen je:
zorg ervoor dat het water een aangename temperatuur bereikt voordat je de hond gaat douchen. Dit doe je bij. met de rug van je handen, aangezien deze plek op de huid erg gevoelig is voor hitte en kou.
Veel honden houden niet van spattend water en worden bang als de waterstraal direct op hen wordt gericht. Laat de bodem van het bad daarom voorzichtig vollopen met langzaam stromend water. Dit water kun je vervolgens gebruiken om het vuil los te weken.
Begin bij de poten van je hond en masseer het water vervolgens verder in de richting van de borst en de buik. Eenmaal daar, kun je doorgaan met het masseren van de rug en de nek.
Was de kop van je hond pas aan het einde. Honden reageren hier bijzonder gevoelig op omdat deze handeling hun schudreflex activeert.
Net als wij mensen vinden onze honden het niet leuk als ze water of zelfs schuim in hun ogen krijgen door verzorgingsproducten. De ogen moeten tijdens het wassen dan ook worden vermeden.
Geef je hond de tijd om aan de situatie te wennen. Het heeft geen zin om een paniekerige hond vast te houden en te blijven douchen met de waterstraal. Gun hem in plaats daarvan een pauze en kalmeer je hond met lovende woorden.
Mijn hond kan het niet verdragen om te worden gewassen – wat nu?
Voor de meeste honden gaat het wassen gepaard met gladde oppervlakken en een heleboel onaangename waterspetters. Dit maakt sommige honden nerveus of zelfs bang – en dat leidt maar al te vaak tot een badkamer die helemaal op zijn kop staat. Gelukkig kun je met een paar trucjes het baden tot een positieve ervaring voor je hond maken.
Let allereerst op een rustig en normaal gedrag als je de badkamer binnenkomt met je hond. Vermijd vooral negatieve opwinding. Honden zijn bijzonder gevoelig en merken al snel dat er iets niet pluis is. Een onrustig dier is het gevolg.
Je kunt je hond ook belonen met traktaties om het baden een positieve betekenis te geven. Geef hem bijv. een snoepje als je hem meeneemt naar de badkamer, in het bad zet of tijdens het wassen. Laat de hond zien dat baden iets positiefs is door hem complimentjes te geven.
Antislip-matten geven je hond voldoende grip in het bad of in de douche. Zonder deze ondersteuning worden veel honden snel bang en proberen ze in paniek uit het bad te springen. Dit leidt vaak tot verwondingen bij de hond of bij het baasje.
Meer tips en trucs voor de verzorging van je hond vind je in de rubriek Gezondheid en verzorging van het zooplus-magazine.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.