Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu

Karakterhond uit Japan

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.

Primitief uiterlijk

Vertaald betekent "Shiba Inu" simpelweg "kleine hond". De 13 kg wegende Shiba Inu is inderdaad het kleinste ras van de zes Japanse hondenrassen die door de FCI zijn erkend. Kenmerkend zijn de rechtopstaande driehoekige oren die zijn aandachtige uiterlijk benadrukken. De staart moet volgens de standaard opgerold zijn en dicht tegen de rug aanliggen. De korte vacht kan rood, black and tan of sesam (een mix van rode en zwarte haren) zijn. Elke kleur moet "Urajiro" hebben – daarmee worden witte haren bedoeld bij de staart, keel, borst, buik en aan de onderkant van de staart en de binnenkant van de benen. Al met al is het uiterlijk van deze Japanse hond erg authentiek . Vooral rode exemplaren lijken qua uiterlijk op een vos.

Vanuit het Japanse hooggebergte naar de hele wereld

De wortels van het ras liggen in de bergachtige regio's van Centraal-Japan, waar de voorouders van de Shiba Inu de inwoners eeuwenlang dienden als waakhond en jachthond voor klein wild en vogels zoals fazanten. Het ras bleef gedurende deze periode grotendeels vrij van andere invloeden, omdat er geen andere honden voorkwamen waarmee ze konden kruisen. Toen de Britten tegen het einde van de 19e eeuw andere viervoeters brachten, werden ze gekruist met setters en pointers. Binnen een paar decennia werd een raszuivere Shiba Inu een zeldzaamheid. In 1928 begonnen liefhebbers van het ras met gericht fokken. Sinds 1934 is er een bindende standaard. In vergelijking met zijn voorouders is de Shiba Inu van tegenwoordig een beetje groter en sterker. In 1937 kreeg het ras in Japan de status van een "nationaal natuurmonument", wat hun verspreiding ten goede kwam. Naast de Akita Inu is hij nu een van de meest populaire honden in Japan, maar buiten zijn land van herkomst komt hij veel minder voor.

Sterk karakter en slim

Een Shiba Inu heeft een eigen wil: de zelfstandige onafhankelijke hond wil zich niet onderwerpen. Daarnaast vertoont de hond een sterk territoriaal gedrag. Het is een gepassioneerde jager die vreemden – zowel mens als dier – fundamenteel wantrouwt. Een Shiba Inu is een goede waakhond, maar heeft niet de neiging om onnodig te blaffen. Als hij van jongs af aan goed gesocialiseerd wordt, kan hij later ook goed integreren in een groep.

Uitgaande van een vroege inprenting kan de Shiba Inu het goed met andere huisdieren vinden. Wie de vriendschap van een Shiba Inu verdiend heeft, heeft een loyale viervoeter aan zijn zij die opvalt door zijn waakzaamheid en vriendelijke aard. Een evenwichtige Shiba Inu is rustig en oplettend.

Opvoeding: kennis vereist

Ben je een leider? Alleen als leider zal je in staat zijn een hond van dit ras succesvol op te voeden, omdat de zelfstandige viervoeter bijna geen will-to-please heeft en zichzelf als beste roedelleider ziet – tenzij jij het tegendeel kan bewijzen. Voor de opvoeding is dus veel inlevingsvermogen, ervaring, liefdevolle consequentie en niet in de laatste plaats geduld nodig. Onzekerheden, inconsistenties of een grove behandeling – de Shiba Inu onthoudt alles en zal bij een dergelijk misplaatst gedrag zich niet willen onderwerpen. Dan komt het uitgesproken dominantie-gedrag van het ras naar voren. Wie aan de hoge eisen voldoet en zijn Shiba Inu duidelijk leiding kan geven, zal bijna geen problemen met de opvoeding hebben. Voor het ras is een intensieve inprenting en socialisatie tijdens de puppy-tijd en puberteit erg belangrijk, zodat ze later niet onhandelbaar worden richting andere honden. Door het sterke jachtinstinct is loslopen niet altijd mogelijk – je moet de hond dan te allen tijde bij je kunnen roepen, daar is bij dit ras training voor nodig.

Robuuste gezondheid

De ondernemende honden hebben nauwelijks genetische disposities voor bepaalde ziekten, mits er geen inteelt is. Natuurlijk kan een erg robuuste hond zoals de Shiba Inu bijvoorbeeld heupdysplasie of grijze/groene staar krijgen, maar er is geen verhoogd risico – vooral niet als je voor een Shiba Inu van een serieuze fokker kiest. Let erop dat je hond geen overgewicht krijgt en zorg voor op het dier afgestemd voer met hoog vleesaandeel en voldoende beweging. Een Shiba Inu met een goede gezondheid kan 15 jaar oud worden. Tijdens de zomerse hitte kun je al te sportieve activiteiten met je pluizige metgezel beter vermijden omdat hij een warme vacht heeft en zijn hitte niet kwijt kan.

Evenwichtig voer voor vleeseters

Zoals bij elke andere hond, geven de tanden en het spijsverteringskanaal van Shiba Inu duidelijk aan dat hij een vleeseter is. Of je nou kiest voor nat- of droogvoer: let erop dat vlees bovenaan de lijst met ingrediënten staat en dat het voer zo min mogelijk graan bevat. Droogvoer is in verhouding voordelig en makkelijk – let er dan wel op dat je hond voldoende drinkt zodat hij voldoende vocht binnenkrijgt. Natvoer bestaat voor ongeveer 80 procent uit water en is door de intense geur vaak veel populairder onder honden. Natuurlijk kun je ook afwisselend nat- en droogvoer aanbieden. Als je kiest voor BARF (staat voor Biologicallly Appropriate Raw Food – "biologisch geschikt rauw voedsel") en dus voor het zelf samenstellen van hondenmaaltijden, moet je jezelf van tevoren heel goed informeren om ondervoeding te voorkomen, want naast rauw vlees heeft je Shiba Inu ook groente, oliën, botten en kruiden in afgestemde hoeveelheden nodig. Daarnaast kun je je viervoeter gedroogde kauwproducten voor gebitsreiniging geven.

Als je overschakelt naar ander voer kun je dit het beste langzaamaan doen, omdat sommige honden reageren op plotselinge veranderingen en last kunnen krijgen van maagklachten of diarree. Meng het nieuwe voer gedurende een paar dagen door het vertrouwde voer en doe er telkens een beetje meer van het nieuwe voer doorheen. Jonge honden hebben, in tegenstelling tot volwassen honden die aan twee maaltijden per dag genoeg hebben, meerdere porties per dag nodig. Afhankelijk van de leeftijd hebben ze drie tot vier porties per dag nodig. Voer zowel de jonge als de volwassen hond niet altijd precies op hetzelfde tijdstip zodat hij daar niet aan gewend raakt en dan telkens blaffend in de keuken staat omdat hij eten wil. Geef de maaltijden op een vaste rustige plaats die je makkelijk kunt schoonmaken. Na zijn maaltijd moet je Shiba Inu rust krijgen. Een geschikt moment om te voeren is daarom na het wandelen.

Verzorging: veel haar!?

De pluizige vacht van de Shiba Inu bestaat uit dekhaar en een erg fijne onderwol. Af en toe borstelen is qua vachtverzorging voldoende omdat de korte vacht van dit ras niet snel gaat klitten. Tijdens de halfjaarlijkse rui moet de vacht echter vaker grondig geborsteld worden: de viervoeters verharen dan gedurende twee tot vier weken erg. De hondenharen laten gelukkig wel makkelijk los en blijven niet aan je meubels en kleding plakken. Een voordeel voor hondenliefhebbers met een gevoelige neus: de Shiba Inu verspreidt zelfs in natte toestand bijna geen typische hondengeur. Een tip voor gezonde tanden: naast het geven van droge kauwproducten kun je met regelmatig tandenpoetsen bijdragen aan een betere mondhygiëne van je viervoeter. Laat je hond van pup af aan al wennen aan het poetsen met een tandenborstel en hondentandpasta.

Veel tijd in de buitenlucht

Naar buiten bij elk weer – lange wandelingen zijn de lievelingsbezigheid van de Japanse hond. Ook als het regent willen de honden graag naar buiten. Volwassen dieren kunnen ook goed mee gaan joggen of fietsen: bouw de conditie van je viervoeter langzaam op en let op zijn jachtinstinct. Een Shiba Inu will graag opdrachten krijgen die in zijn ogen zinvol zijn. Apporteren valt bij hem daardoor minder in de smaak. Sommige vertegenwoordigers van het ras vinden hondensport zoals Agility leuk, andere niet – test het samen met je viervoeter uit en kijk of je er samen plezier aan beleeft.

Past een Shiba Inu bij mij?

Wie overweegt zijn leven met een Shiba Inu te delen, moet al enige ervaring met honden hebben, omdat het ras niet geschikt is voor beginners. Voor de opvoeding heb je als eigenaar veel tijd, geduld en goede zenuwen nodig. Bovendien moet je als Shiba-Inu-liefhebber graag met weer en wind de deur uit willen gaan. Als je de viervoeter een vakkundige opvoeding en voldoende uitdaging kunt bieden, is hij ook geschikt voor het leven in een appartement – ervan uitgaande dat de verhuurder honden toestaat. Alle gezinsleden moeten het eens zijn met de intrek van een nieuwe bewoner en geen allergieën hebben. De Japanse hond is geen hond voor mensen die veel waarde hechten aan een schoon huis of voor fans van zwarte fluwelen broeken omdat de hond vooral tijdens de rui veel haren verliest. Het ras kan met goed overweg met oudere kinderen als ze de hond de ruimte geven om zich terug te trekken. Andere huisdieren accepteert de Shiba Inu alleen als hij als puppy goed gesocialiseerd is. Toch kun je hem later beter niet alleen laten met cavia’s omdat jagen in zijn bloed zit.

Zorg ervoor dat je opvang hebt voor het geval je op vakantie gaat of ziek wordt. Tegenwoordig kun je goed opgevoede dieren naar veel vakantiebestemmingen meenemen omdat er veel hotels zijn die viervoeters welkom heten. Warme vakantiebestemmingen kun je met je Shiba Inu beter vermijden omdat hij last zou kunnen krijgen van de hitte. Als iemand de hond thuis opvangt moet het wel iemand zijn met hondenervaring zodat je Shiba Inu na de reis geen vervelend gedrag heeft aangeleerd dat ook weer moeilijk af te leren is.

Denk ook na over de kosten. Naast de eenmalige kosten aan het begin (de prijs van de hond zelf en de basisbenodigdheden zoals voerbakken, deken, hondenbed, lijn, tuigje, halsband, borstels, spullen voor in de auto en speelgoed) komen er maandelijkse kosten voor hondenvoer, hondenverzekering en regelmatige dierenartsbezoeken die in het geval van ziekte hoog kunnen oplopen.

Waar vind ik mijn droom-Shiba-Inu?

Als je verliefd bent geworden op dit Japanse ras en je voldoet aan alle eisen om de hond op de juiste manier te houden, kun je op zoek gaan naar een fokker. Ga niet in op aanbiedingen die een hond zonder stamboom aanbieden omdat je er alleen met stamboom zeker van kan zijn dat het om een zuivere rashond gaat. Let erop dat de fokker lid is van een vereniging. Dat is het minste waar een verantwoordelijke fokker aan moet voldoen. Hier moeten de ouders aan bepaalde gezondheids- en karaktereigenschappen voldoen voordat ermee gefokt mag worden. Verder moet de fokker je de mogelijkheid geven de puppy’s en de ouders bij hem thuis te bezoeken. Alle dieren moeten tijdens het bezoek een evenwichtige vrolijke indruk op je maken. Bij een Shiba Inu is de inprenting tijdens de puppy-tijd erg belangrijk – de fokker zou daar grote waarde aan moeten hechten zodat de puppy’s zo snel mogelijk in het alledaagse leven geïntegreerd zijn en veel leren. Wie zijn hond samen met katten wil houden zou in het ideale geval een fokker vinden die thuis ook katten heeft. Je kunt de hond op zijn vroegst meenemen als hij vijf weken is. De puppy is dan ontwormd, heeft een stamboom, een EU-paspoort en heeft een chip. Vaak krijg je ook kleine dingen mee zodat de hond makkelijker aan zijn nieuwe omgeving kan wennen zoals bijvoorbeeld een deken en zijn vertrouwde voer. Ook na de aankoop blijft een verantwoordelijke fokker een aanspreekpunt waar je terecht kan met concrete vragen over de ontwikkeling en de gezondheid van de viervoeter.

Als je geen puppy zoekt, maar een volwassen hond een nieuw thuis wilt geven, heb je meerdere mogelijkheden. In het asiel is de kans op een zuivere rashond klein omdat het ras maar zelden voorkomt. Maar op internet zijn genoeg Shiba Inus te vinden die om verschillende redenen hun voormalige gezin verloren zijn. Sommige werden afgegeven omdat de bezitters het dominante gedrag van het ras hebben onderschat en hun eigen opvoedcompetenties hebben overschat. Zulke honden, die vaak een gebrekkige opvoeding en socialisatie hebben gehad, zijn het beste af in de handen van professionals of mensen die samen met hun nieuwe viervoeter professionele ondersteuning willen zoeken bijvoorbeeld bij een hondenschool. In het asiel en bij verenigingen zijn natuurlijk ook goed opgevoede vertegenwoordigers van het ras te vinden. Door een intensief gesprek kun je er samen met de vereniging of het asiel achter komen of je bij de hond past. Het is het beste als je de hond uitgebreid kan leren kennen. Het kan in elk geval een verrijkende ervaring zijn om je leven met een “second-hand-hond” te delen.

Wij wensen je veel plezier met je Shiba Inu!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.
10 min

Border Terriër

De Border Terriër, die qua uiterlijk eerder onopvallend is, is een optimale hond voor iedereen die een robuuste en ondernemende metgezel waardeert.