Cane Corso

cane corso

Italiaan voor kenners

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam “Italiaanse Mastiff” of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

Statige verschijning

De Cane Corso is een krachtige grote hond: reutjes kunnen een schofthoogte van 68 cm halen en teefjes maximaal 64 cm. De honden wegen maximaal 50 kg en moeten volgens de rassenstandaard iets langer dan hoog gebouwd zijn. Door het gefronste voorhoofd en de benadrukte wenkbrauwen lijkt de hond altijd in gedachten verzonken. De hond heeft een brede kop met driehoekige hangoren. In het oorsprongsland Italië worden de oren – net als de staart – nog vaak gecoupeerd. In de meeste landen is dit echter verboden. De korte glanzende vacht is erg dicht met weinig onderwol en in de kleuren zwart, grijs, blond en rood te bewonderen, waarbij ook gestroomde varianten zijn toegestaan.

Herkomst en gebruik

Net als zijn naaste verwante, de Mastino Napoletano, zou de Cane Corso een van de afstammelingen van de oude canis pugnacis zijn. De Romeinen hebben deze krachtige viervoeter al als oorlogshond en herdershond gebruikt. Als afstammeling van deze Romeinse Molossers hebben de robuuste Cane Corsos kunnen overleven op boerderijen in Zuid Italië. Hier werden ze ingezet als waakhond en herdershond, waardoor ze tot op de dag van vandaag als zelfstandige werkhonden worden gezien. De precieze herkomst van de naam „Cane Corso“ is onbekend: “Cane” betekent in het Italiaans “hond”, “Corso” kan afkomstig zijn van het Keltische woord “corso”, wat “machtig” betekent. Maar het kan ook afstammen van het Latijnse ‘cohors’ wat ‘bewaker’ betekent. Pas in 1996 werd de Cane Corso door de FCI als zelfstandig ras erkend. Tegenwoordig worden de honden ook ingezet als beschermingshond, bij de politie, om sporen te zoeken en bij de jacht op groot wild. Het liefste werken de Cane Corsos in een roedel. Buiten Italië komen de imposante viervoeters nog steeds zelden voor.

cane corso

Zelfstandig sterk karakter

Uitgaande van een goede opvoeding bezitten de Cane Corsos veel goede karaktereigenschappen: ze zijn leergierig, speels, kindvriendelijk en loyaal. Als optimale waakhonden dulden ze geen onbekenden – zowel mens als dier – in hun territorium. Ze zijn dus eerder terughoudend als er vreemden over de vloer komen. Het gezin is hun alles en wordt in geval van nood verdedigd. Een Cane Corso zal nooit zonder reden agressief zijn, maar wel zijn territorium en baasjes compromisloos verdedigen. Door het sterke beschermingsinstinct staat de hond in sommige landen op de lijst van gevaarlijke hondenrassen waardoor er toestemming voor nodig is om de hond te mogen houden en je aan bepaalde eisen moet voldoen. Met een consequente opvoeding en duidelijke rangorde is de Cane Corso echter een soevereine en loyale metgezel.

Gezondheid

Net als veel grote hondenrassen heeft ook de Cane Corso aanleg voor heup- en elleboogdysplasie. Serieuze fokkers proberen dit zo goed mogelijk uit te sluiten – vraag in elk geval vóór de aankoop van een pup welke voorzorgsmaatregelen de fokker genomen heeft. Het is beter als de grote honden niet regelmatig trap hoeven te lopen. Een evenwichtige voeding en geschikte beweging (zonder veel te springen ) draagt bij aan het gezond houden van de gewrichten. Sommige vertegenwoordigers van het ras hebben aanleg voor hartziekten – ook hier kan de fokker het risico door een gerichte selectie verkleinen. Symptomen van hartaandoeningen zijn vermoeidheid, kortademigheid of hoesten. Overleg in deze gevallen met je dierenarts want door op tijd met een medische behandeling te beginnen, kan het hart worden ontzien en kan het verloop van de ziekte vaak worden vertraagd of zelfs enige worden uitgesteld. De Cane Corso heeft vaak gevoelige ogen, waardoor je hem moet beschermen tegen tocht, ventilatoren en airco. Intussen worden er ook zuiver witte Cane Corsos aangeboden. Dan is voorzichtigheid geboden: de honden kunnen genetische aanleg hebben voor doofheid – het is niet voor niets dat deze kleur, afgezien van kleine aftekeningen, niet in de rassenstandaard staat. Een gezonde Cane Corso kan 12 jaar oud worden.

Voeding op maat

Van jongs af aan geldt: de voeding draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van de viervoeter. Als je van je fokker een voorraad voer mee krijgt waar de pup aan gewend is, maar dit voer op de lange termijn niet wil blijven voeren, kun je de jonge hond het beste langzaamaan aan het nieuwe voer laten wennen. Dat lukt het beste als je op het moment dat de hond bij je intrekt nog het bekende voer geeft zodat de pup geen extra stress heeft en eerst aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Als de pup zich thuis begint te voelen kun je steeds meer van het nieuwe voer door het bekende voer mengen. Voor puppy’s is bijvoorbeeld speciaal droogvoer voor jonge honden van grote rassen geschikt omdat ze de neiging hebben bij een niet aangepast eiwitgehalte te snel te groeien, wat kan leiden tot skeletproblemen. Een op de groeifase afgestemde voeding is daarom erg geschikt. Let ook op een hoog vleesgehalte – of je nou kiest voor droogvoer, natvoer of voor BARF (Bones And Raw Food). Maak een grote boog om dierenvoeding met graan. Snoepjes moet je bij de dagelijkse hoeveelheid voer rekenen om overgewicht te voorkomen. Natuurlijk moet je Cane Corso altijd water ter beschikking hebben.

Makkelijke verzorging

Het is voldoende je Cane Corso om de paar dagen te borstelen om losse haren te verwijderen. Gedurende de rui kan je nog extra gebruik maken van een trim-mes om losse haren te verwijderen. De honden hebben normaal gesproken geen bad nodig – als er hardnekkig vuil in de vacht zit wat er niet kan worden uitgekamd, kan je het er met een milde hondenshampoo uitwassen. Omdat de “Italiaanse Mastiff” in vergelijking met andere Mastiffs een strakke huid heeft rond de kaak en snuit kwijlt hij bijna niet. Voor de gebitsverzorging zijn speciale gebitverzorgingssnacks geschikt of droge kauwproducten uit de dierenwinkel.

cane corso

Opvoeding voor experts

De opvoeding van deze statige viervoeter vereist veel kennis over honden en Fingerspitzengefühl: De Cane Corso heeft een consequente en duidelijke leiding nodig van een leider met inlevingsvermogen. Het is geen hond voor beginners omdat hij bij een verkeerde opvoeding door zijn beschermingsinstinct en zijn grootte bijna niet meer controleerbaar is. De duidelijke opvoeding van een Cane Corso vereist een hoge mate van verantwoordelijkheid en consistentie. Er is meer voor nodig dan boekenwijsheid. Ervaring met honden is ook van groot belang. Een vroege socialisatie van de puppy is erg belangrijk. Daarom zou je als trotse eigenaar van een Cane Corso een hondenschool moeten opzoeken.

Werkhond zoekt bezigheid

Alleen een Cane Corso die voldoende wordt beziggehouden is evenwichtig – vertegenwoordigers van dit ras zijn en blijven werkhonden. Ondanks het massieve uiterlijk is de Cane Corso een sportieve hond die graag overal mee naartoe gaat: als de hond goed getraind is, loopt hij bijvoorbeeld graag mee als je gaat fietsen of als je een buitenrit gaat maken te paard. Hij is ook geschikt voor obedience of als reddingshond. Zijn snuit is ook erg geschikt om sporen te zoeken. Het toch al sterke beschermingsinstinct van de Cane Corso moet niet extra gestimuleerd worden. Door zijn lichaamsgewicht is hij minder geschikt voor agility.

Past een Cane Corso bij mij?

Voordat je voor een Cane Corso kiest moet je de afweging maken of je de eigenzinnige hond kan bieden wat hij nodig heeft. Het ras is niet geschikt voor een leven in de stad of als binnenhond: hij heeft veel plaats nodig en een eigen territorium om te bewaken. De hond kan niet al te lang alleen blijven: de viervoeter is erg op zijn roedel gericht en heeft het gezelschap van het gezin nodig. Hij moet ook veel worden beziggehouden door hem opdrachten en beweging te geven. Een Cane-Corso-eigenaar moet sportief zijn en graag veel tijd met zijn viervoeter willen doorbrengen – het liefste in de natuur. De statige Italiaan is erg kindvriendelijk. Vooral oudere kinderen die over het algemeen op een respectvolle manier met hun dierlijke familielid kunnen omgaan zullen goede vrienden zijn met de Cane Corso. Als de hond als pup met katten en andere huisdieren omgaat, kan hij vreedzaam met hen samenleven.

Sta er even bij stil dat je Cane Corso voor meer dan een decennium veel tijd in beslag zal nemen – denk ook na over opvang tijdens de vakantie of in geval van ziekte. Schaf voordat de hond bij je intrekt alvast de basisbenodigdheden aan zoals een halsband, lijn, tuigje, hondendeken en/of -mand, speelgoed, spullen voor in de auto, voerbakken, borstels en een tekentang. De 50 kg wegende viervoeter brengt ook regelmatige kosten met zich mee: hij heeft hoogwaardig hondenvoer met een hoog vleesaandeel nodig en elk jaar minstens een controle bij de dierenarts. Aansprakelijkheidsverzekering en hondenbelasting zijn ook terugkerende kosten.

Helaas heeft het ras vanwege zijn imposante uiterlijk in het verleden ook een aantal eigenaren aangetrokken die de trotse hond meer als een statussymbool dan een dierenvriend hebben gehouden. In combinatie met comfort en gebrek aan kennis van honden, is dit een constellatie waarin het beschermingsinstinct en de eigenwijsheid van de Cane Corso gevaarlijk kan worden.

Als de krachtige Italiaan op een goed geïnformeerde en verantwoordelijke manier wordt gehouden, is het een betrouwbaar zelfverzekerd en niet-agressief gezinslid. Toch staat de Cane Corso in sommige gebieden op de lijst met gevaarlijke hondenrassen. Voor het houden is dan toestemming nodig.

cane corso

Zo vind je een Cane Corso

Als je voor een Cane Corso gekozen hebt, kun je op zoek gaan naar een geschikte fokker. Het ras komt het meeste in zijn oorsprongsland Italië voor. In andere landen komen de statige honden maar zelden voor. Hoewel het aantal fokkers stijgt, is het mogelijk dat er in jouw omgeving geen fokker te vinden is. Het kan dus zijn dat je langere afstanden moet afleggen. Toch moet je kritisch zijn: kan je de fokker thuis bezoeken om de omgeving van de dieren en de ouders zelf te zien? Beantwoordt de fokker geduldig en met vakkennis alle vragen over zijn fokkerij en de gezondheidsmaatregelen die hij treft? Worden de puppy’s uitgebreid gesocialiseerd? Maken de ouders een evenwichtige, gezonde indruk? En heeft de fokker ook interesse in jouw leefsituatie, zodat hij weet of jij de hond een goed thuis kan bieden? Deze vragen moet je met ja kunnen beantwoorden voordat je de hond aanschaft. Bij de overdracht van de puppy moet je een vaccinatiebewijs, een stamboekcertificaat en een portie vertrouwd voer meekrijgen. Ook moet de puppy meerdere keren zijn ontwormd. Een goede fokker is ook na de aanschaf een aanspreekpartner voor vragen over het ras. Hij is ook blij als je hem foto’s stuurt en hem op de hoogte houdt hoe de puppy zich ontwikkeld.

Maak een grote boog om fokkers die niet zijn aangesloten bij een vereniging en die een zogenaamd zuivere rashond voor een spotprijs aanbieden. Voor de fokkerij is veel kennis nodig om een nauwkeurige selectie te maken met betrekking tot het karakter, type en gezondheid om negatieve verrassingen te voorkomen. Het fokken kost veel tijd en geld. Broodfokkers investeren daar niet in en willen alleen snel hun eigen portemonnee vullen. Niet alleen jij bent het slachtoffer, maar ook de jonge honden die vaak niet gesocialiseerd zijn – wat een groot probleem is bij zulke eigenwijze rassen – en de ouders die meestal niet optimaal gehouden worden.

Als je een oudere Cane Corso een thuis wilt bieden, kan de zoektocht buiten Italië veel tijd kosten, omdat het ras in andere landen maar zelden voorkomt. Je moet dan net geluk hebben dat er een vertegenwoordiger van dit ras in het asiel zit. Het kan wel de moeite waard zijn om op internet te zoeken. Er zijn talrijke dierenbeschermingsorganisaties die Cane Corsos of kruisingen aanbieden. Vaak zijn het verenigingen die gespecialiseerd zijn in Mastiffs en andere Molossers. De organisaties kunnen het karakter van de oudere honden meestal goed inschatten en tijdens een gesprek erachter komen of de viervoeter bij jouw leefsituatie en hondenervaring past. Er zullen zeker Cane Corsos tussen zitten die goed zijn opgevoed, maar er zullen ook exemplaren tussen zitten die bij een dergelijke organisatie beland zijn omdat de eigenaar de opvoeding niet aankon. Zo’n hond is het beste af bij een ervaren hondenkenner.

Wij wensen je veel plezier met je buitengewone Cane Corso!

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.