Jack Russell Terriër

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Klein, slim en levendig – het jonge ras heeft een groot aantal stadse fans voor zich kunnen winnen. Onder „Jack Russell Terriër“ verstaat men een sinds het jaar 2000 door het FCI erkende, zelfstandige ras met Britse wortels. De Jack Russell Terriër onderscheidt zich van zijn nauwe verwanten, de Parson Russell-terriër door zijn korte poten.

Lichaamsbouw: klein en wendbaar

Een Jack Russell Terriër verkent de omgeving graag met zijn neus dichtbij de grond: de schoft van de hond is volgens de standaard 25 tot 30 cm hoog. Hun ideaalgewicht ligt daarbij tussen de 5 en 6 kilo. Door de korte poten zijn de honden eerder lang dan hoog. De omvang van de borstkas ligt tussen de 40 en 43 cm en is voor het ras vooral als jager relevant: een grotere borstkas zou hem hinderen als hij door de vossenburcht zou lopen. Zijn v-vormige oren zijn naar beneden geklapt. Als de hond heen en weer rent (iets wat hij graag en vaak doet) staat zijn staart rechtop. In ruststand hangt de staart naar beneden.

Vacht en kleur

Kenmerkend voor het ras is ook de typische kleurencombinatie met een overwegende witte vacht met vlekken in verschillende kleuren zoals zwart, bruin en black and tan. De vlekken kunnen net als koeienvlekken verdeeld zijn of zich op een aantal plekken concentreren – een vlek rondom het oog ziet er erg sprekend uit – maar het wit moet wel domineren. De structuur van de vacht kan glad, ruw of stekelig zijn.

Herkomst en gebruik

De naam van het ras is afkomstig van de eerste fokker: John (roepnaam „Jack“) Russel (1795-1883). In 1819 trok het Fox Terriër-teefje „Trump“ in zijn huis in Oxford in. Ze wordt gezien als de stammoeder van alle huidige Jack Russell Terriërs zoals Parson Russell-terriër. Het ras in zijn huidige vorm stamt ondanks zijn Britse wortels uit Australië, omdat de honden voornamelijk hier gefokt werden. Dat heeft te maken met het gebied waar het ras werd ingezet: de Jack Russell Terriër is een typische jachthond, wiens voorouders vooral bij de vossenjacht in Australië werden ingezet. Dit werd noodzakelijk, doordat in 1850 Engelse immigranten twee vossen op het vijfde continent uitzette – de daar aanwezige dingo was voor menselijke jagers geen interessante buit. De vossen vermenigvuldigden zich zonder natuurlijke vijanden in rap tempo. Daarom wilde men het aantal vossen terugdringen en was er vraag naar jachthonden, die door hun kleine formaat in de bewoonde konijnen- en wombat-hollen pasten en alsnog in staat waren grote afstanden afteleggen. In tegenstelling tot de Parson Russell-terriër heeft de kleine Jack Russell Terriër met zijn korte poten de snuit naar voren. De officiële geschiedenis van de Jack Russell Terriër begint pas in 1972 met de oprichting van de „Jack Russell Terrier Club of Australia“. Ook tegenwoordig is Australië het invloedrijkste land wat de ontwikkeling van het ras betreft. De kleine energiebundels zijn ook beroemd geworden door de Amerikaanse komedieserie „Frasier“, waarin de hond Moose in 192 afleveringen op menigeen beeldscherm te zien was. Zo werd hij een vierbenige Hollywood-ster. Jack Russell Terriërs worden tegenwoordig ook nog ingezet voor de jacht op vossen, dassen en marmotten. Maar de honden zijn erg geliefd als gezinshond en als blindengeleidehonden.

Aard: charmante kobolden

De Jack Russell Terriër ziet er dan wel klein en schattig uit, maar hij heeft het hart van een ijverige jager. Door deze combinatie wordt vaak onderschat wat het inhoud om dit ras te houden. Hij heeft een grote drang om te bewegen. De viervoeter is levendig, zeer actief en absoluut geen bankhanger. De temperamentvolle hond valt ook op door zijn sterke wil. Het ras staat bekend als kindvriendelijk, maar toch is voorzichtigheid vooral bij kleine kinderen geboden. Wat de kleine hond naast een consequente opvoeding vooral nodig heeft is: beweging, beweging, beweging! In vergelijking met andere honden is hij met een passende socialisatie een open hond. Bij kleine dieren zoals katten, vooral buiten zijn „eigen“ familie krijgt het jachtinstinct snel de overhand. Een evenwichtige Jack Russell Terriër brengt zijn baasje veel vreugde: hij is vriendelijk, open, onverschrokken en ijverig.

Gezondheid: voorkomen is beter dan genezen

In principe is een Jack Russell Terriër een robuuste natuurliefhebber, die bij een goede verzorging meer dan 15 jaar oud kan worden. Er zijn echter een paar typische ziekten die bij dit ras voorkomen. Het risico daarop kan echter beperkt worden door naar een verantwoordelijke fokker te gaan. Net als sommige andere terriërrassen heeft de Jack Russel aanleg voor ataxie en myelopathie. Symptomen van deze neurologische aandoeningen zijn bewegingsstoornissen en spiertrillingen. Er kunnen ook allergische huidaandoeningen optreden. Bij patella luxatie verschuift de knieschijf zich, de hond loopt dan meestal op drie poten. Een operatie kan de symptomen waar jouw beschermer last van heeft weer wegnemen. Men moet erop letten dat de hond voldoende beweging krijgt en dat de voeding is aangepast aan het lage lichaamsgewicht van de hond. Anders kunnen de kleine energiebundels snel overgewicht krijgen.

Past een Jack Russell Terriër bij mij?

Ben je graag actief en buiten? Dan is een Jack Russell Terriër een geschikte metgezel! Een goed opgevoed exemplaar van het levendige ras is prima geschikt als gezinshond: lange wandelingen, joggen, dollen met de kinderen – het kleine familielid is graag bij alle activiteiten met actie aanwezig! Wie liever alleen korte wandelingen maakt, kan beter een ander hondenras kiezen, omdat de Jack Russell Terriër lichamelijk genoeg uitgedaagd moet worden. Heb je al huisdieren? Jack Russels die zijn opgegroeid in het bijzijn van een kat kunnen een vriendschap met de snorrepoot sluiten. In het algemeen is voorzichtigheid geboden als de gepassioneerde jager met potentiële "prooi" onder een dak woont. Goede informatiebronnen zijn fokverenigingen, regionale fokkers en natuurlijk andere Jack Russelfans met ervaring.

Voor de intrek

Omdat de Jack Russell Terriër een levenverwachting van 15 jaar heeft, moet men goed nadenken over de intrek. Stel van te voren vast wie er in het geval van ziekte of vakantie voor jouw hond kan zorgen. Als je  kinderen hebt, moet je voor de intrek duidelijke regels opstellen. Geef de kinderen duidelijke instucties over de omgang met de nieuwe huisgenoot. Als je kinderen genoeg respect opbrengen, staat er niks in de weg van een lange vrienschap: kinderen en honden kunnen een goed team worden! Je kunt het je voorstellen om op vakantie te gaan met je viervoeter? Tegenwoordig zijn er veel hotels die jouw familie inclusief hond verwelkomen!

Naast de basisuitrusting – riem, mand, kammen en borstels, nagelknippertje, dekens, transportmanden voor in de auto etc. – zijn er regelmatige kosten zoals het bezoek aan een dierenarts. Dat laatse kan natuurlijk bij onverwachte ziektes van jouw lieveling ook hoger uitvallen. Je moet ook van te voren nagaan of er geen familielid is die allergisch reageert op honden en of jouw verhuurder indien nodig het houden van een hond toestaat. Natuurlijk moet je ook een realistische inschatting maken of je genoeg tijd heeft voor de hond – dagelijks en meerdere jaren.

Verzoring: wekelijkse verzorging van de vacht gewenst

De vacht van de hond bestaat uit dekharen en een ondervacht en heeft een regelmatige verzorging nodig. Dit is het makkelijkste bij gladde en stekelige varianten, waarbij borstelen voldoende is. Viervoeters met dit vachttype ruien overigens meer dan ruwharige soortgenoten. Hoe vaker je de kam en roskam gebruikt, hoe minder haren je in je woning zult vinden. Naast het wekelijkse kammen van je ruwharige Jack Russell Terriër moet regelmatig trimmen– het beste door een professional die je instructies geeft – op het programma staan. Daarbij worden oude en losse dekharen verwijdert, zodat de vacht kan vernieuwen. Ogen, oren en nagels kun je het beste dagelijks controleren, zodat je veranderingen, bijvoorbeeld door mijten, direct kunt behandelen.

Opvoeding: liefdevol en consequent

De opvoeding moet absoluut liefdevol en consequent zijn en rekening houden met het grote jachtinstinct van de levendige Jack Russell Terriër. „Nee“ moet ook echt altijd „nee“ betekenen – de slimme hond maakt graag misbruik van een inconsequente opvoeding zodat hij het heft in eigen poten kan nemen. Men kan de hond het beste aan andere kleine dieren laten wennen als hij nog een puppy is – als de gepassioneerde jagers volwassen zijn, is het erg moeilijk om ze in combinatie met katten te houden. Net als volwassen honden hebben puppies ook een snelle reactie nodig om te leren wat gewenste gedrag en wat ongewenste gedrag is. Hiervoor is consequent handelen van belang: spreek met alle familieleden af wat het gewenste gedrag is: Als de hond als kleine puppy mee naar bed mag, zal hij dat altijd eisen; als je de jonge hond veel aandacht geeft nadat hij blaft, bestaat het gevaar dat je een grote keffer aan het grootbrengen bent.

Het bezoek aan een puppy- of hondenschool is erg aan te raden. Hier leer je nieuwe familielid meestal honden van andere rassen kennen, waardoor hij kalm blijft in de omgang met andere viervoeters. Ook oefent hij met basiscommando’s zoals „zit“, of „blijf“, waardoor het alledaagse leven makkelijker wordt. Daarnaast versterkt het ook de band tussen jou en jouw hond. In het ideale geval zoek je al voor de intek van jouw hond naar en bekwame hondenschool waar de trainer in staat is jouw vragen snel te beantwoorden en waarvan je een goede indruk heeft. Spelen en leren staan daar op een.

Bezigheden voor energiebundels

De kleine energiebundels houden van actie! Als dat ontbreekt, gaan ze zich opvallend gedragen of krijgen ze overgewicht. Zodat jouw hond zich genoeg kan uitleven, zijn naast lange wandelingen met genoeg tijd en ruimte om te graven en snuffelen, ook hondensporten zoals behendigheid of dogdance aan te raden, omdat je viervoeter hierbij zijn slimme hoofdje kan inzetten. Ook tijdens het joggen gaat jouw Jack Russell Terriër graag met je mee! De goede speurneuzen houden van snuffelspelletjes, waarbij het erom gaat spullen of snoepjes te vinden. Het is van belang om de hond na alle inspanning rust te gunnen. Om een voorbeeld te noemen: balspelletjes – ja graag! Maar dat gebeurt wel op een gecontroleerde manier. Dat wil zeggen dat de bal bijvoorbeeld pas op commando opgepakt wordt. Door gecontroleerd te spelen voorkom je dat jouw hond ondanks de beweging te druk wordt. Het is belangrijk de hersenen van jouw hond ook aan het werk te zetten zodat hij uitgedaagd wordt. Het versterkt ook de band tussen jou en jouw hond. Hierdoor kan er een hecht team ontstaan. Natuurlijk kan je samen met jouw hond veel kunsjes leren –clicker training vinden de honden vaak erg leuk! Een Jack Russell Terriër die voldoende wordt uitgedaagd en goed is opgevoed is een goede metgezel in elke levensfase.

Zo vindt je jouw dierlijke metgezel

Wie op zoek is naar een Jack Russell Terriër, moet letten op een serieuze fokkerij. Omdat het hondenras erg geliefd is, zijn er ook veel rotte appels onder de fokkers, die vooral zoveel mogelijk winst willen maken. Daar wordt een hoge prijs voor betaald: ze voldoen niet alleen niet aan de rassenstandaard - serieuze fokkers zorgen voor dieren die zowel lichamelijk als geestelijk in orde zijn – maar ook de gezondheid van de puppies en ouders laat te wensen over. Broodfokkers houden dieren vaak onder slechte omstandigheden en bieden het dier geen op het dier afgestemde bezigheden. De moeders krijgen vaak niet de mogelijkheid om weer op adem te komen, maar moeten zo snel mogelijk weer gedekt worden. Bovendien worden de jonge dieren vaak veel te vroeg van de moeder gescheiden. Dat brengt de gezondheid in gevaar en het kan ongewenst sociaal gedrag van de puppies veroorzaken. Serieuze fokkers zijn lid van een vereniging of hondenclub en zijn verplicht hun richtlijnen te volgen voor het welzijn van het ras.

Bij een fokker, die het welzijn van de honden hoog in het vaandel heeft, heb je de mogelijkheid de puppies en de ouders, broers en zussen in het huis van de fokker te leren kennen. Hij beantwoord graag jouw vragen over de gezondheid en de voeding van zijn fokdieren en is niet alleen verkoper, maar ook een aanspreekpunt. Bovendien stellen fokkers jou ook vragen over de toekomstige omgeving van de puppy, hun woonsituatie en vrijetijdsbesteding. Het vinden van een zo goed mogelijk onderkomen voor de nakomelingen behoort tot een van de taken van een goede fokker. Nationale fokkerverenigingen helpen je graag bij het vinden van een serieuze fokker bij jou in de buurt.

Als het geen puppy hoeft te zijn, kun je ook op zoek gaan bij speciale dierenbescherming-organisaties voor Jack Russell Terriërs. Hier kun je ook oudere dieren, soms ook kruisingen vinden. Van tijd tot tijd vind je ook in het asiel een hond van dit ras. Zulke honden kunnen afhankelijk van de voorgeschiedenis eigenaardige karaktereigenschappen bezitten, maar zijn over het algemeen blij met een nieuw thuis. De dierenbescherming zal je een goed advies geven zodat je weet of de viervoeter bij jou past.

Wij wensen je veel gemeenschappelijke avonturen met jouw Jack Russell Terriër!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.
10 min

Border Terriër

De Border Terriër, die qua uiterlijk eerder onopvallend is, is een optimale hond voor iedereen die een robuuste en ondernemende metgezel waardeert.