Teckel

Teckel

Teckel

De spreekwoordelijke trouwe blik van de teckel heeft het hart van menigeen dierenliefhebber harder doen slaan. Hier kom je alles te weten over de kleine teckel, ook wel dashond genoemd.

Lichaamsbouw: kleine benen, lange rug

Dashonden kan men gemakkelijk herkennen aan hun lichaamsbouw: de korte benen dragen een gespierd, langgerekt lichaam. Een rechtopstaand hoofd met hangoren behoort ook tot de teckel-standaard. Kenmerkend voor de teckel is de in verhouding tot het lichaam lange rug. Daaraan heeft hij de bijnaam „Sausage Dog“ te danken. Ondanks het feit dat de poten kort zijn, bewegen de vertegenwoordigers van dit ras over het algemeen snel. De compacte honden worden over drie maten verdeeld. De standaard teckel weegt tot 9 kilo. De dwergteckel is al wat kleiner met een borstomvang van 30 tot 35 cm en een gewicht van 6-7 kilo. De kleinste vertegenwoordiger van dit ras is de „Kaninchenteckel“ met een borstomvang tot 30 cm en een gewicht van maximaal 3 kilo.

Vacht en kleuren

De drie verschillende type teckels zijn ook onderverdeeld in drie verschillende haartypes: zo is er de langharige met een glanzende vacht, de ruwharige met een borstelige vacht en de kortharige met een gladde vacht. De drie verschillende vachtsoorten zijn in verschillende kleurnuances te bewonderen: zo zijn er eenkleurige teckels in het rood, geel of rood-geel, tweekleurige teckels in de kleurencombinaties zwart-bruin en gevlekte viervoeters met een donkere hoofdkleur en lichtere vlekken. Wit is daarbij uitgesloten – daardoor past de teckel qua kleur bij zijn lievelingsomgeving: het bos.

Ingzet als veelzijdige jachthond

Teckels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar dit ras vermoedelijk in de Middeleeuwen gefokt werd. Sind het einde van de 19e eeuw wordt er niet alleen voor de adel gefokt. Sinds 1925 is er een standaard. Een dashond was een betrouwbare metgezel voor jagers en werd vooral ingezet voor de zelfstandige jacht op dassen en vossen. Door de korte poten was de hond geschikt om door te dringen in een dassenburcht of vossenhol. De teckel moest de dieren uit hun dassenburcht of vossenhol jagen. Dat was de belangrijkste taak van de teckel. Het was niet de bedoeling dat hij in gevecht ging met het dier. Maar ook bovengronds laat de teckel zijn kwaliteiten zien, zoals bij het zoeken van sporen. Tegenwoordig is de teckel een geliefde metgezel en wordt hij maar zelden als werkhond ingezet.

Geschiedenis: van adelijke hond tot modehond

Een van de beroemdste liefhebbers van het ras was Napoleon Bonaparte, die zich graag liet afbeelden met teckels. Hij gaf een van zijn viervoeters zelfs de naam „Napoleon“. Zijn laatste dierlijke metgezellen liggen naast de sarcofaag van hun wereldberoemde baasje.

Als jachthonden waren dashonden lange tijd een privilege van de adel. Veel machtige personen lieten zich door deze viervoeter om de poot winden. Keizer Wilhelm II. liet zelfs een monument maken voor zijn lievelings-teckel Erdmann met het opschrift: “Ter nagedachtenis aan mijn trouwe Teckel Erdmann (1890-1901) W[ilhelm] II“. En ook de Britse Queen Elizabeth II., die bekend stond om haar voorliefd voor corgis kon de teckel-verleiding niet weerstaan: ze fokte zelfs „Torgis“, een kruising tussen teckels en corgis. Ook creativelingen weten de slimme hondjes te schatten en laten zich door de vierbenige muzes insprireren: de schilder Pablo Picasso en zijn teckel Lump waren onafscheidelijk. Dat bewijzen talrijke foto’s van dit harmonieuze duo. De kunstenaar Andy Warhol vereeuwigde zijn teckels Archie en Amos in veel van zijn werken.

Toen de dashond niet meer alleen het privilege van de adel was, veroverde hij in hoog tempo de harten van dierenvrienden in heel Europa. Vooral in Duitsland ziet men de dieren vaak naast hun baasje door de stad en het bos wandelen. De geliefdheid van de gezinshond groeide snel. De Olympische Spelen in 1972 maakten dit voor de hele wereld duidelijk: de mascotte van Duitsland was de teckel Waldi, die als „typisch duits“ zijn land moest vertegenwoordigen. Tegenwoordig komen teckels nog maar zelden als modehond voor en ziet men ze maar zelden op straat. Dit heeft ook te maken met het steigende aantal hondenrassen van dezelfde grootte: van de Jackrussellterriër tot de mopshond – hondenvrienden hebben tegenwoordig ronduit meer keuze. Ondanks de spotternijen over de hond, die ook „Sausage Dog“ genoemd wordt, zijn er veel liefhebbers van het ras, die de slimme zelfbewuste metgezellen weten te schatten.

Aard: charmante dikkop

Kleine hond, groot zelfbewustzijn: door het oorspronkelijk gebruik van de teckel en zijn zelfstandige optreden tijdens de jacht hebben de kleine viervoeters vaak veel zelfvertrouwen. Daardoor kunnen er – vaak ook bij ontmoetingen met grote honden –conflicten ontstaan, omdat de teckel door zijn zelfvertrouwen weinig respect heeft voor anderen. Omdat teckels tot viervoeters behoren die zelfstandig werken, bepalen ze het liefste zelf wat ze doen. Teckels met een „will to please“, die stralend op nieuwe opdrachten wachten en deze braaf uitvoeren om hun baasje gelukkig te maken zijn in de minderheid. Voor teckel-liefhebbers betekent dat het volgende: begin tijdens de puppy-tijd al met een liefdevolle consequente opvoeding! Dat versterkt ook de band tussen hond en baasje, die bij teckels behoedzaam moet worden opgebouwd. Ondanks het feit dat teckels weinig respect hebben voor andere viervoeters en tweebeners, zijn het over het algemeen evenwichtige metgezellen, die noch bang noch agressief zijn.

Aandoeningen: de rug is het zwakke punt

De korte poten van de teckel kunnen zijn ondergang betekenen: Het kan leiden tot een vroege beenvorming aan de poot en daardoor kromme ledematen (radius curvus syndroom). Door de – in verhoudeing tot de rest van het lichaam – lange rug met lange wervelkolom hebben teckels aanleg voor een hernia, een teckel-kwaal. Er zijn dan afgeknelde zenuwen in de wervelkolom – de viervoeter heeft daardoor bijvoorbeeld geen controle meer over zijn achterpoten. Voorkomen is net als in de meeste gevallen beter dan genezen: sterke rugspieren door veel beweging zoals een gezond lichaamsgewicht beschermen jouw teckel tegen deze aandoening, die veel voorkomt bij dit ras. Men kan deze aandoening niet zomaar terugdraaien. De symptomen kunnen wel verzacht worden met medicijnen, fysiotherapie of een operatie. Traptreden kunnen het ontstaan van deze kwaal stimuleren – draag jouw viervoeter voorzichtig de trap op. Ruwharige teckels zijn de meest robuuste vertegenwoordigers van hun ras – maar ze hebben ook de grootste dikkop.

Een teckel als familielid

Je wilt elke dag kunnen genieten van de trouwe blik van de teckel en een teckel in huis nemen? Een goede keuze! Voordat jouw hond bij je intrekt moeten er wel een aantal dingen worden opgehelderd:

Deze honden hebben een levensverwachting van 15 jaar en meer – ben je bereid om voor deze lange periode verantwoordelijkheid te nemen? Denk erover na hoe je nieuwe huisgenoot verzorgd zal worden als je afwezig bent, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je ziek bent. In veel hotels mogen tegenwoordig ook viervoeters overnachten – informeer naar de mogelijkheden. Informeer bij teckel-liefhebbers naar het samenleven met een kleine wervelwind. Op internet leer je snel gelijkgestemden kennen en kan men tips krijgen van ervaren teckel-fans. Een teckel is ondanks zijn grootte geen typisch schoothondje, ook al geniet hij zo nu en dan van een knuffelmoment. Ook de andere familieleden moeten daar rekening mee houden – ook kinderen moeten dit respecteren.

Verzorging van kop tot poot

De vacht van de teckel moet regelmatig verzorgd worden, zodat de teckel lekker in zijn vel zit. Borstel de teckel meerdere keren per week – het maakt niet uit of je een langharige of kortharige teckel in huis heeft. Het borstelen van de vacht van de langjarige teckel neemt meer tijd in beslag. Met hun korte poten snuffelen teckels graag onder dichtbegroeid struikgewas – let bij het borstelen dus ook op eventueel ongedierte op jouw viervoeter.

Opvoeding voor kleine dikkoppen

Teckels hebben hun eigen dikkop en daarom moet men consequent zijn en heeft men veel geduld en inlevingsvermogen nodig tijdens de opvoeding. Dit heeft te maken met het oorspronkelijke gebruik van de hond als jager. Als jager moest de hond moedig en zelfbewust zijn en zelf beslissingen nemen. Stel duidelijke regels op en wees vooral consequent! Teckels leren doorgaans snel wat er van hun verwacht wordt – en houden je daaraan. Als je toegeeft aan de trouwe blik van de teckel zal hij daar schaamteloos gebruik van maken. Als jachthond bezit de teckel doorgaans een groot jachtinstinct – het zou een doel van de opvoeding moeten zijn deze onder controle te krijgen. Teckels moeten als puppy al wennen aan de omgang met andere honden en kinderen, zodat ze later verdraagzaam zijn. Zo kan men hem ook aan andere huisdieren laten wennen. Toch blijven kleine dieren in het wild in de ogen van de gepassioneerde jarer een prooi. Het is alleen met erg goed opgevoede honden mogelijk om ze vrij rond te laten lopen in gebieden met wild.

Bezigheden voor goede speurneuzen

De slimme kopppen moeten veel te doen hebben, zodat ze zich niet gaan vervelen.

Apporteren, verstopte spullen in huis en tuin zoeken, kunstjes leren – dit zijn geliefde bezigheden. Bovendien versterken ze de band tussen mens en dier. De honden zijn niet geschikt voor sport, maar de honden maken graag lange wandelingen– veel beweging is de beste remedie tegen teckel-kwalen. De kleine speurneus heeft tijdens uitstapjes ook altijd voldoende tijd nodig om te snuffelen en zich uit te leven.

Teckel gezocht?

Het ras heeft je om de poot gewikkeld en je bent vastbesloten om een teckel in huis te nemen? Dan kun je beginnen aan de zoektocht naar een nieuwe huisgenoot! Bij de keuze van een fokker moet je op een aantal punten letten: hij moet absoluut lid zijn van een hondenclub, of vereniging. Ook hier zijn een paar rotte appels, maar doorgaans is het lidmaatschap van een hondenclub of vereniging een teken voor een serieuze fokker. Ook moet er een kennismaking in de woning van de fokker plaatsvinden, zodat je een goed beeld kan vormen van de leefomgeving van jouw eventuele huisgenoot. Je kunt hier niet alleen de puppies, maar ook de ouders leren kennen. Een serieuze fokker is bovendien ook nieuwsgierig: hij heeft interesse in het toekomstige leven van de puppies en stelt vragen over de woonsituatie en vrijetijdsbesteding. Een koopovereenkomst is een vanzelfsprekendheid. Als je geen puppy wilt, kun je ook kijken bij dierenbescherming-organisaties voor teckels – hier kun je ook oudere teckels die op zoek zijn naar een nieuw thuis vinden. Een oudere hond kan per slot van rekening ook goed opgevoed zijn. De desbetreffende organisatie kan daar een goede inschatting van maken. Voor onervaren hondenliefhebbers heeft dit een voordeel: je mag een volwassen teckel leren kennen, zonder de verantwoordelijkheid van de opvoeding op je te nemen. Zowel de fokker als handelaren van oudere teckels kunnen je hierbij advies geven. Ook in het asiel zijn soms teckels te vinden, die blij zijn met een nieuw thuis.

Je moet een grote boog maken om teckels van illegale verkopers, die voor een erg goedkope prijs worden aangeboden. Waar een teckel-fokker een gezonde teckel als fokdoel heeft en hoopt dat zijn puppies in goede handen terecht zullen komen, heeft een broodfokker alleen oog voor de winst. Niet alleen de puppies, die vaak veel te vroeg van de moeder gescheiden worden, lijden daaronder, maar ook de moeder die vaak als fokmachine misbruikt wordt. Vaak zijn er problemen met de gezondheid en zijn de puppies niet sociaal. Dit heeft ook gevolgen voor jouw portemonnee: veel puppies zijn chronisch ziek of ontwikkelen chronische ziektes, die voortkomen uit de liefdeloze voorgeschiedenis. Teckelfans en dierenvrienden moeten hier goed bij stilstaan en ook niet overgaan tot de aankoop uit medelijden, omdat elke zwart verkochte puppy de vraag naar dieren tegen een goedkope prijs in de hand speelt. Echte teckelvrienden weten: een dashond van goede huize is te koop, maar onbetaalbaar!

Wij wensen je een heerlijk leven met jouw slimme teckel!

Gerelateerde artikelen
Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.