Joggen met een hond: tips voor meer plezier bij het joggen

Baasje en hond op strand

De zon schijnt en je verheugt je erop samen met je hond te gaan joggen. Maar voordat jullie van start gaan, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je met je hond gaat joggen.

Hoe leer ik mijn hond joggen?

Als je hond nog geen ervaring heeft met joggen, moet je hem er stap voor stap aan laten wennen. Dat wil zeggen dat je hem in het begin alleen heel korte afstanden laat lopen.

Begin met een loopafstand van slechts 50 meter. Het is namelijk de bedoeling dat je hond weet dat hij niet aan de lijn moet trekken. Als hij dit goed doet, beloon hem dan onmiddellijk met een traktatie en veel aanmoediging.

Verhoog het tempo en de afstand langzaam

Zodra je hond de commando’s heeft begrepen, kun je de afstand en het tempo stap voor stap verhogen. Ga zo gedurende een paar weken steeds een stapje verder. Vergeet ook niet om regelmatige rustperiodes in te plannen, zodat je hond zich niet overbelast.

Je moet je hond tussendoor ook altijd te belonen. Zo creëer je een positieve herinnering aan het sportmoment en zal je hond er elke keer weer naar uitkijken om samen te trainen.

Welk materiaal heb ik nodig wanneer ik met mijn hond wil joggen?

Of je bepaald materiaal nodig hebt bij het joggen hangt af van hoe ervaren je hond is. Als je hond vrij naast je loopt en al is getraind, heb je niet meteen speciaal materiaal nodig.

Maar als je je hond voor het eerst wil laten wennen aan het joggen en hij nog steeds problemen heeft om je commando’s te volgen, dan kan het volgende materiaal je daarbij helpen:

1. Jogginglijn met heupriem

In tegenstelling tot normale lijnen zijn jogginglijnen flexibeler en hebben ze minder zware metaaltoepassingen. De geïntegreerde heupriem ontlast je arm tijdens het hardlopen en maakt het ook mogelijk om een waterfles, voeding en andere kleine voorwerpen (zoals je sleutels of mobiele telefoon) veilig aan de riem te bevestigen.

2. Hondensnacks

Om je hond tussendoor te kunnen belonen, heb je hondensnacks nodig. Hondenkoekjes of droogvoer zijn het meest geschikt. Maar je kunt ook speciale leverworst voor honden meenemen.

3. Tuig

Het is comfortabeler voor je hond om een borsttuig te dragen in plaats van een halsband. De kans is kleiner dat hij zich verwondt als hij te hard aan de lijn trekt.

4. Licht

Let ook op als je in de schemering of in het donker met je hond gaat joggen. Gebruik dan beslist een lampje om je hond beter zichtbaar te maken voor andere voorbijgangers, automobilisten of fietsers.

Je kunt kiezen uit ons grote assortiment reflectoren, lichthangers of lichtgevende halsbanden.

5. Drinkfles

Als er op je joggingroute geen beekje of meer is waar je hond uit kan drinken, neem dan zeker een drinkfles voor je hond mee. Zo voorkom je dat de hond gedehydrateerd of bewusteloos raakt.

6. GPS-tracker

Wil je de bewegingen van je hond volgen of zijn looproute vastleggen? Dan is een GPS-tracker misschien interessant voor je. Hiermee kun je de activiteit van je hond erg eenvoudig meten. De meeste apparaten zijn waterdicht en werken over de landsgrenzen heen.

Met welke voorwaarden moet ik rekening houden?

Als je met je hond wilt joggen, moet je op een paar punten letten voordat je begint. Dat is belangrijk om te voorkomen dat je hond zich tijdens het joggen niet verwondt of overbelast.

Lichamelijke conditie

Allereerst: is je hond echt in goede gezondheid? Beoordeel de fysieke conditie van je hond voordat je enkele kilometer met hem gaat joggen.

Als hij geblesseerd is of al lange tijd problemen heeft met zijn heup, moet je hem niet extra belasten met uithoudingssport. Als je het niet zeker weet, kun je ook altijd je dierenarts om advies vragen en een gezondheidscontrole laten uitvoeren.

De juiste leeftijd

Ten tweede speelt ook de leeftijd van je hond een belangrijke rol bij het joggen. Zo is het skelet van de puppy nog niet volledig ontwikkeld.

Als je je puppy of jonge hond fysiek teveel belast, riskeer je schade aan zijn bewegingssysteem, waaronder botten, spieren, pezen en ligamenten. Daarom adviseren we je om pas met je hond te gaan joggen als hij volgroeid is (ongeveer twee jaar oud).

Socialisatie

Ten derde bespreken we zijn sociale gedrag. De kans is groot dat je op je joggingroute andere honden tegenkomt. Om te voorkomen dat moeilijkheden met andere honden het joggen minder leuk maken, moet je hond zeker je commando’s opvolgen.

Daarom is het belangrijk om honden vanaf de puppyleeftijd te socialiseren en met hen naar een hondenschool te gaan, en dat niet alleen om daarna te gaan joggen met je hond. Als je hond niet goed gewend is aan andere honden en mensen, is het beter om meer afgelegen routes te nemen.

Je vindt waardevolle trainingstips in de rubriek Honden opvoeden in het zooplus-magazine!

Joggen met een hond: welke rassen zijn hiervoor geschikt?

Hondenrassen onderscheiden zich op vele manieren – voornamelijk als het gaat om hun lichaamsbouw en temperament. Dit betekent ook dat niet elke hond even geschikt is voor joggen.

Kort gezegd: Hondenrassen met lange poten en een relatief kortere rug zijn beter geschikt voor langere afstanden. Bij honden met korte poten en een langere rug is de kans echter groter dat ze hun wervelkolom en gewrichten tijdens dergelijke activiteiten verwonden.

De volgende rassen zijn perfect geschikt om mee te joggen:

In tegenstelling tot de gangbare opvatting dat windhonden geschikt zijn om te joggen, zijn deze eerder meer geschikt voor korte joggingafstanden. Zo zijn Greyhounds en Whippets zijn de perfecte sprinters onder de honden.

Waar moet ik nog meer op letten wanneer ik met mijn hond ga joggen?

Om ervoor te zorgen dat je hond goed herstelt van de training adviseren we je om slechts een of twee keer per week met hem te gaan joggen. Zo kun je pijnlijke en langdurige verwondingen bij je hond voorkomen.

Nog een tip voor warme zomerdagen: hardlopen in de brandende zon is geen leuke ervaring voor je hond, noch voor jezelf. Zorg er daarom voor dat er voldoende schaduw is of dat je alleen in de koelere ochtend- of avonduren gaat joggen. Als je in de zomer gaat joggen, vermijd dan zeker warm asfalt en kies voor de koele bosgrond.

Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!