Zwemmende honden blijven fit

hond in het water

Zwemmen betekent voor je hond niet alleen wat verkoeling in de zomer. De conditie en gewrichten van je hond zijn ook gebaat bij beweging in het water – het hele jaar door. Lees waarom zwemmen voor honden de gezondheid verbetert, met name van honden met overgewicht en oudere honden, en hoe het ook nog eens erg leuk kan zijn. Kortom: zwemmende honden zijn gelukkige honden!

Waarom zwemmen voor honden zo goed is

Op het hondenstrand, in de zwemvijver of in het hondenzwembad: in het water wordt je hond van kop tot poot op een actieve manier gestimuleerd. Met name voor de gewrichten van oudere honden is deze vorm van beweging een echte aanrader. Als je hond net herstelt van een operatie, werkt de activiteit in het water als fysiotherapie voor de hond en verzacht het de pijn.

Zelfs honden die niets liever doen dan eten en maar al te graag de voorkeur geven aan een rustiger tempo, leven zich helemaal uit als ze kunnen zwemmen. Als je hond last heeft van overgewicht, is zwemmen een prettige manier om hem te helpen onnodig gewicht te verliezen en fit te blijven.

 

Voordelen van zwemmen voor honden

Naast afkoeling en plezier heeft zwemmen voor honden nog veel meer positieve gevolgen:

 • De hond kan spieren opbouwen.
 • De beweging in het water beschermt de gewrichten.
 • Het uithoudingsvermogen van je hond verbetert.
 • Honden met overgewicht verbranden calorieën.
 • Het cardiovasculair systeem wordt versterkt.
 • Oudere honden blijven langer beweeglijk.

De reden voor de vele voordelen: Zwemmende honden trainen het volledige lichaam op een effectieve manier. Het lichaam van de hond werkt voortdurend tegen de waterweerstand. Tegelijkertijd zorgt de drijfkracht van het water ervoor dat je hond zich soepeler kan bewegen dan op het land. De gewrichten en spieren worden ondersteund, het hart en de longen worden versterkt.

Zwemmen met een hond is het meest effectief als je hond zich daarbij helemaal op zijn gemak voelt. Om ervoor te zorgen dat je hond pret heeft in het water, is hij aangewezen op jouw hulp.

Zo maak je het zwemmen voor je hond aangenaam

Kies een plek die geschikt is om je hond te laten zwemmen. Kalm, ondiep water met een zo schoon mogelijke oever is ideaal voor beginners. Pas op voor stilstaand water en langdurige hitte: Blauwalgen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van honden en hondenbezitters.

Hondenzwembaden zijn een goed en veilig alternatief, dat je het hele jaar door kunt gebruiken.

Gebruik geen lijn of tuigje als je met je hond gaat zwemmen. Kies in plaats daarvan voor een reddingsvest. Een reddingsvest is een nuttig accessoire dat in het bijzonder wordt aanbevolen voor onervaren honden.

Het is belangrijk dat je hond naar je luistert en dat je hem op ieder moment uit het water kunt roepen. Want ook al heeft je hond nog zoveel plezier bij het zwemmen: pauzes zijn erg belangrijk – met name voor ongetrainde dieren zijn een paar minuten in het water al flink vermoeiend.

Als je het zwemmen voor honden wilt gebruiken om overgewicht of gewrichtsproblemen bij je hond aan te pakken, bespreek dan van tevoren met je dierenarts waar je rekening mee moet houden.

Nog meer tips voor veilig zwemmen met honden:

  • Controleer de stroming en let op de watertemperatuur. Te koud water kan het lichaam van een hond in de zomer overbelasten.
  • Houd je hond altijd in de gaten en geef hem voldoende pauze, bij voorkeur op een schaduwrijke plek.
  • Om een maagtorsie te voorkomen, mag je je hond minstens twee uur voordat je gaat zwemmen geen eten meer geven.
  • Droog de vacht van je hond – en als hij deze heeft, ook zijn flaporen – na het zwemmen goed af.
  • Zieke of gewonde honden mogen het water niet in.
hond onderwater

Welke honden zwemmen graag?

Er zijn hondenrassen die hun affiniteit voor water al in hun naam dragen, zoals de Spaanse en de Portugese waterhond. Deze honden zijn anatomisch optimaal gevormd om te zwemmen. Ook de Labrador en de Golden Retriever voelen zich de koning te rijk in het water.

Voor alle rassen geldt: Hoe sneller je je hond geleidelijk laat kennismaken met water, hoe gemakkelijker hij eraan zal wennen.

Kunnen alle honden zwemmen?

De meeste honden zijn geboren zwemmers en hebben het na een korte gewenningsfase onmiddellijk onder de knie. Er zijn echter ook rassen die vanwege hun lichaamsbouw niet zo elegant in het water kunnen bewegen als andere honden. Voor de Mops en de Bulldog met hun korte poten is het vaak moeilijk om zich boven water te houden en de platte, kleine neusjes zitten al snel vol met water.

Ook al worden het wellicht nooit zwemkampioenen, met een beetje geduld en begrip kunnen zelfs deze honden wennen aan het water. Blijf bij je hond, loof hem en geef hem een beloningHondenspeelgoed kan ook helpen om de angst voor water bij je hond beetje bij beetje weg te nemen.

Wil je hond niet zwemmen? Als een flinke dosis geduld en motivatie niet helpen, heeft je hond in het verleden misschien een slechte ervaring met water gehad. In dit geval is een zwemcursus voor honden met een ervaren hondentrainer een uitstekende manier om nog meer angst te voorkomen.

Je mag honden nooit dwingen om te zwemmen. Als je iets goeds wilt doen voor een geopereerde patiënt of een hond die de neiging heeft tot overgewicht, zijn er ook genoeg andere mogelijkheden.

Weegt je hond teveel? Zo kan hij gezond afvallen

Tips voor het zwemmen met een hond

Zodra de eerste drempels zijn overwonnen en de hond in het water zit, zal hij waarschijnlijk uit zichzelf veel bewegen. Honden die niet graag bewegen of juist afwisseling en veel activiteit nodig hebben, kunnen worden aangemoedigd met de juiste accessoires om ervoor te zorgen dat hij zich nooit verveelt tijdens het zwemmen.

In de onlineshop van zooplus vind je een groot aanbod aan waterspeelgoed voor honden. Bestel je accessoires en laat deze bij je thuis bezorgen, zodat je volgende uitstapje naar het water niets meer in de weg staat.

Hoe vaak je hond in het water gaat, hangt natuurlijk af van hoe fit hij is en of hij tot de rassen behoort die graag zwemmen.

Honden met overgewicht houden het graag wat rustiger. Het belangrijkste is dat ze in beweging blijven en er ook plezier aan hebben. Begin stapsgewijs en loop met je hond door het ondiepe water langs de oever. Zelfs het stappen in laag water is een goede oefening voor hem. Zo kan hij zich stap voor stap verbeteren.

Inspiratie voor gevorderde zwemmers

Honden die wat fitter zijn, kunnen in de ban raken van drijvend hondenspeelgoed, dat ze maar al te graag aan land brengen. Voor een intensievere training ga je met je hond het water in. Je kunt op een veilige afstand naast hem zwemmen, zodat je niet per ongeluk in contact komt met zijn klauwen.

Voor langere zwemsessies raden we een zwemvest aan voor je hond. Honden zoeken hun grenzen maar al te vaak op. Houd je hond daarom goed in de gaten en zorg voor rustpauzes.

Als jij en je hond al een vergevorderd team zijn in het water, kun je hem ook langzaam laten wennen aan je stand-up paddleboard. Met een beetje geduld maak je al snel korte tochtjes op het meer en kun je deze combineren met apporteeroefeningen. Je kunt ook het evenwichtsgevoel van je hond trainen op het board.

Regel nr. 1 bij het zwemmen met een hond: 100% plezier

Met onze tips zorg je ervoor dat je hond van het zwemmen kan genieten en zijn gezondheid op een speelse manier verbetert. Of je hond nu last heeft van overgewicht en calorieën moet verbranden of net moet wennen aan het water – het plezier voor mens en dier moet voorop staan. Pas als jouw hond gelukkig is, kan hij ook helemaal gezond zijn.

Onze meest behulpzame artikelen
16 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!