Voorbehoedsmiddelen voor reutjes en teefjes This article is verified by a vet

Voorbehoedsmiddelen voor reutjes en teefjes

Uiterlijk als de teefje voor de eerste keer loops is en het reutje plotseling achter het teefje aanzit, moeten hondenbezitters nadenken over het voorkomen van zwangerschap. Maar met welke middelen kan men een zwangerschap van een teefje voorkomen en welke voorbehoedsmiddelen zijn er voor reutjes?

Hoe kan men ongewenste nakomelingen voorkomen?

Hoe schattig kleine pups ook zijn – een zwangerschap willen de meeste hondenbezitters die hun dier niet voor de fokkerij houden voorkomen. Vooral bezitters van teefjes hebben veel stress als hun hond loops is. Ze gaan met een grote boog om reutjes uit de buurt heen, ze houden de teefje kort aan de lijn, er worden broekjes aangetrokken en er worden anti-geur-sprays gebruikt. Maar een zwangerschap kan men daarmee niet altijd voorkomen. Het komt niet zelden voor dat loopse teefjes ontsnappen en zelf hun weg naar een aanbidder vinden.

Natuurlijke voorzorgsmaatregelen

Je hoeft niet in paniek te raken – het is al genoeg dat jouw teefje zich gek gedraagt. Informeer over het precieze verloop van de loopsheid en wanneer je hond hitsig is. Over het algemeen duurt de periode waarin de teefje vruchtbaar is en wil paren vijf tot negen dagen. De meeste honden hebben deze fase een tot twee keer per jaar. Als jouw hond niet in deze fase zit, kun je rustig plaatsen met veel reutjes bezoeken, maar tijdens de vruchtbare periode moet je erg voorzichtig zijn. Houdt je teefje altijd aan de lijn en ga op afgelegen plaatsen wandelen waar je naar alle waarschijnlijkheid geen reutjes tegen zult komen. Leidt jouw hond in deze periode af door veel lichamelijke en geestelijke uitdagingen en zorg ervoor dat ze meer interesse heeft in het spel dan in reutjes uit de buurt. Als je ook een reutje als huisdier heeft, mag je het teefje en het reutje niet uit het oog verliezen. Haal de twee uit elkaar of doe ze voor de zekerheid ook thuis aan de lijn. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je de zwangerschap van je teefje op een natuurlijke manier en zonder kosten voorkomen.

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er voor teefjes?

Desalniettemin is het legitiem als je als hondenbezitter geen risico wilt nemen. Er zijn verschillende opties waarmee een zwangerschap voorkomen of afgebroken kan worden. Informeer van te voren welke voorbehoedsmiddelen er zijn en kies niet voor de goedkoopste en makkelijkste optie. Het welzijn van jouw teefje zou altijd op de eerste plaats moeten staan. Wij geven een overzicht van de meest voorkomende voorbehoedsmiddelen en zetten de voor- en nadelen op een rijtje zodat je een eerste overzicht krijgt. Dit kan geen gesprek met de dierenarts vervangen.

Hormonale procedures: spuiten en pillen

Het afbreken of voorkomen van een zwangerschap met behulp van hormonen heeft als voordeel dat er geen operatie nodig is en een zwangerschap op een later tijdstip weer mogelijk is. Voor hondenbezitters die dus misschien wel een keer nakomelingen willen, is het toedienen van hormonen een aantrekkelijkere optie dan castratie.

 

  1. Hormooninjecties: de hormooninjecties voor teefjes zijn te vergelijken met de pil voor mensen. De hond krijgt in de rustfase na de loopsheid een spuit die elke vijf maanden herhaalt moet worden. Met ongeveer 50 euro per spuit zijn de kosten voor dit voorbehoedsmiddel te overzien. Als men de spuit achterwege laat, kan de teefje meteen weer zwanger worden. Het toedienen van hormonen heeft echter een groot effect op het organisme van jouw teefje. Sommige teefjes verliezen energie, worden moe en traag en kunnen overgewicht krijgen.
  2. Antihormonen: het geven van zogenaamde anti-hormonen komt overeen met onze morning after pil. Als er al een bevruchting heeft plaatsgevonden, moet het voorkomen dat de eicel zich in de baarmoeder innestelt. Het werkt tot de 45ste dag na het paren en zorgt er in 90 procent van de gevallen voor dat de zwangerschap binnen een week wordt afgebroken. Er is echter een kans van vijf tot tien procent dat enkele foetussen in de baarmoeder – soms zwaar beschadigd – overleven. Het kost 100 euro en is dus relatief duur. Het zou alleen in geval van nood gebruikt moeten worden.
  3. Andere hormonale procedures: Een alternatief voor de hromooninjectie is een behandeling met oestrogeen. Het is net zo veilig en kost evenveel. Het kan echter wel leiden tot zweren in de baarmoeder. De mogelijke beschadiging van het beenmerg kan zonder behandeling dodelijk zijn. Ook het toedienen van speciale prostaglandinen die vanaf de 35ste dag na het paren doelgericht foetussen moet afstoten, brengt het risico op verschillende ziektes met zich mee.

Chirurgische ingrepen: sterilisatie en castratie

Als men nakomelingen categorisch wil uitsluiten, bieden chirurgische ingrepen een mogelijkheid voor langdurige preventie. Een operatie onder algehele narcose is echter niet niks. Het is niet iets wat je even doet. Maak een afweging aan de hand van de voor- en nadelen van een dergelijke ingreep en bespreek met de dierenarts of het bij jouw teefje überhaupt mogelijk en zinvol is.

 

  1. Sterilisatie: bij een sterilisatie wordt de eileider van de teefje afgesloten. De weg naar de baarmoeder is daardoor afgesloten. Hoewel deze ingreep onder algehele narcose wordt uitgevoerd, is het minder zwaar dan een volledige castratie. De seksuele cyclus van de teefje wordt niet beinvloed. Dat wil zeggen dat de geslachtshormonen nog geproduceerd worden. De teefje zal nog steeds typisch seksueel gedrag vertonen. De kosten voor een sterilisatie – die men overigens niet meer terug kan draaien – liggen op ongeveer 200 euro.
  2. Castratie: een castratie van een teefje betekent het volledig verwijderen van de eierstokken door een operatie. Ook lastige verschijnselen van loopsheid zoals afscheiding, ongehoorzaamheid of een schijnzwangerschap zijn na deze ingreep vaak verleden tijd. Echter moet men een castratie niet onderschatten. Het heeft grote gevolgen voor het seksuele leven van de teefje. Ze produceert geen hormonen meer, wordt niet meer loops en ze gaat zich anders gedragen. Gecatstreerde teefjes zijn vaak minder actief en soms zijn ze agressiever tegenover andere vrouwtjes. Ook overgewicht kan een gevolg zijn van castratie. Aan een castratie zijn hoge kosten verbonden door de operatie en de nazorg. Het is dus belangrijk een zorgvuldige afweging te maken. Bij jonge gezonde teefjes is een dergelijke ingreep af te raden.

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er voor reutjes?

Hoewel een ongewenste zwangerschap bij eigenaren van een reutje geen punt is, zou je ervoor moeten zorgen dat jouw trouwe viervoeter zich niet ongecontroleerd voortplant in jouw buurt. Vooral bij honden die er graag zelf opuit gaan en agressief reageren kan een voorbehoedsmiddel zinvol zijn.

Hormonale castratie met behulp van een chip

Net als bij hormonale anticonceptie bij teefjes, bestaat er ook voor reutjes de mogelijkheid een hormonale onvruchtbaarheid te bereiken. Bij deze chemische castratie krijgt de mannetjeshond een chip onder zijn huid die hormonen uitscheidt waardoor de productie van testosteron en sperma na vier tot zes weken voor een bepaalde tijd stopt. De chip moet na zes tot twaalf maanden verwisseld worden. Zodra de stof is uitgewerkt, is het reutje weer vruchtbaar. Deze hormonale anticonceptie is vooral zinvol bij oudere honden die geen narcose meer kunnen krijgen of bij honden die zich agressief gedragen. Door de fake castratie kan getest worden of het gedrag van de reu verandert als zijn seksualiteit onderdrukt wordt. De kosten voor een chip van zes maanden bedragen 80 tot 90 euro, een chip voor twaalf maanden 150 tot 160 euro. Negatieve bijwerkingen van deze methode zijn meer eetlust en een verandering van de structuur van de vacht.

Operatieve castratie

In tegenstelling tot een hormoonbehandeling kan een operatieve castratie niet worden teruggedraaid. Net als bij teefjes moet men dus een weloverwogen afweging maken. De chirurgische ingreep is over het algemeen kleiner dan bij vrouwelijke viervoeters. Hoewel ook het reutje algehele narcose krijgt, volstaat een kleine snee voor de balzak waardoor de ballen verwijdert kunnen worden. Bij het vrouwtje is een operatie via de buikholte noodzakelijk. De herstelperiode na de ingreep duurt maar een dag en is dus redelijk kort. Vooral bij reutjes die zich opvallend gedragen heeft een castratie voordelen. Na de ingreep zijn ze rustiger en evenwichtiger en kunnen ze beter met andere mannetjeshonden overweg. Bovendien biedt castratie bescherming tegen balkanker. De veranderingen die een castratie in het lichaam van een hond te weeg brengen, moeten niet onderschat worden. Naast het risico van een algehele  narcose kan het voorkomen dat je hond meer eetlust heeft, trager wordt en dat de vacht van structuur verandert.

Welk voorbehoedsmiddel is voor mijn hond de juiste?

Als je tot de slotsom gekomen bent dat natuurlijke voorbehoedsmiddelen niet genoeg zijn om nakomelingen te voorkomen of de hond zich op seksueel gebied vreemd gedraagt, kan een tijdelijke of permanente preventie veel voordelen met zich meebrengen. Maar onnodige ingrepen in het leven van een hond zou men moeten voorkomen. Laat je dus adviseren of een hormoonbehandeling of een operatie bij jouw viervoeter nodig en zinvol is. Weeg voor- en nadelen van de voorbehoedsmiddelen af en let daarbij op individuele facoren zoals leeftijd, gezondheid en de aard van de hond. De beslissing of preventie nodig is en welk voorbehoedsmiddel juist is moet per hond genomen worden.


Franziska Pantelic, Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Ik ondersteun het zooplus Magazine al enige jaren met mijn uitgebreide kennis. Ik ben sinds 2009 gediplomeerd dierenarts en momenteel werkzaam in een kleine, mobiele dierenkliniek in het centrum van München.


Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.