Hond vermist – wat moet je doen?

Hond is weggelopen in de stad

Als een hond in de stad is weggelopen, is er een groter risico op gevaarlijke ongevallen, maar tegelijkertijd is er een grotere kans dat hij snel wordt gevonden.

Weggelopen tijdens het uitlaten, ontsnapt uit huis of gestolen: alleen al in Duitsland werden in 2021 ruim 6000 honden als vermist gemeld bij de huisdierendatabank NDG. Wij geven je tips om je vermiste hond snel terug te vinden. 

Blijf vooral kalm 

Als je hond is weggelopen, is het vooral belangrijk om kalm te blijven. Vaak is de viervoeter ergens in de directe omgeving. Dus het eerste wat je doet is blijven staan en zijn naam roepen. 

Ondertussen ga je niet verder dan naar de laatste plek waar je je hond hebt gezien en wacht daar. Terwijl je wacht zul je wat geduld moeten opbrengen, want het kan een uur of twee duren voordat een hond die een geur achtervolgt – of een loops teefje – terugkomt. 

Een andere mogelijkheid: misschien is je hond op weg naar huis of naar de auto. Opsplitsen, bellen of voorbijgangers om hulp vragen kan nuttig zijn. 

Tip: met een GPS-tracker weet je altijd waar je hond zich bevindt. 

Belangrijke contactpersonen informeren 

Als je je viervoeter niet in de directe omgeving kunt vinden, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Ten eerste: breng dan het plaatselijke dierenasiel, de politie en dierenartsenpraktijken in de buurt op de hoogte. Is je hond in het bos ontsnapt? Meld dit dan bij de verantwoordelijke boswachter. 

Neem contact op met de huisdierendatabank

Ten tweede is het de moeite waard om je aan te melden: in het ideale geval heb je je hond van tevoren geregistreerd bij een huisdierendatabank. In Nederland heb je NDG, de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Hier worden alle gechipte huisdieren geregistreerd. Vermiste huisdieren kun je opgeven via de website van AMIVEDI. Hier vind je ook de dichtstbijzijnde fysieke locatie waar je vermiste huisdieren kunt opgeven.

hond controleren op chip
Als een hond in de stad is weggelopen, is er een groter risico op gevaarlijke ongevallen, maar tegelijkertijd is er een grotere kans dat hij snel wordt gevonden.

Maak je eigen zoekbericht 

De zoekberichten van de huisdierendatabank kun je uitprinten of laten bezorgen, zodat je ze in de omgeving kunt verspreiden. 

Let op de volgende punten als je een eigen zoekbericht wilt maken: 

  • Opvallende titel: “Hond vermist” 
  • Een goede kleurenfoto van de hond 
  • Datum: Sinds wanneer is de hond vermist? 
  • Plaats: Waar is de hond kwijtgeraakt? 
  • Naam van het dier en eventueel chipnummer of tatoeage-nummer 
  • Jouw contactgegevens 
  • Bijzondere kenmerken (angstig, loopt mank, opvallende vacht, etc.) 

Zoekbericht verspreiden 

Maak meerdere kopieën van het zoekbericht en verspreid ze in de buurt van je huis en op de plek waar de hond is ontsnapt. 

Let op: In Nederland is het bij wet verboden om posters of berichten in de openbare ruimte op te hangen. Bij een vermist dier wordt dit verbod meestal door de vingers gezien maar het is goed om in gedachten te houden. Op stations en in supermarkten zijn vaak speciale notificatieborden te vinden waar het wel is toegestaan om berichten op te plakken. Als je het zoekbericht buiten ophangt, kun je het met folie beschermen tegen regen. Dierenartspraktijken, hondenscholen, supermarkten en andere winkels zijn ook goede plekken om zoekberichten voor vermiste dieren te verspreiden. Vraag voordat je het bericht ophangt om toestemming. 

Maak gebruik van social media voor een groter bereik 

Social media zijn een uitstekend hulpmiddel bij het zoeken naar huisdieren. Instagram en Facebook zijn bijvoorbeeld heel handig om zoekberichten met anderen te delen. Je kunt het zoekbericht over de vermiste hond uploaden en zowel volgers als vrienden vragen het met een simpele klik te delen. Hierdoor zullen zo veel mogelijk mensen het zoekbericht zien.

Je zult zien: ook veel onbekende dierenvrienden zullen je helpen en steunen, en maken er misschien zelfs een eigen bericht over. Op online platforms zoals Facebook kun je direct meerdere goede foto’s van je hond plaatsen. 

Is een vindersloon zinvol? 

Het is belangrijk om goed af te wegen of een vindersloon zinvol is. Helaas trekken vermiste honden en katten ook oplichters aan. Sommige mensen beweren dat de hond gewond is geraakt en dat de dierenartskosten betaald moeten worden: eerst geld, dan hond – dit soort situaties zijn vaak zeer ongeloofwaardig. Dus trap er niet in!

Daarom raden wij je aan om af te zien van een vindersloon en geen eigen contactgegevens (telefoonnummer, e-mail) te gebruiken in het zoekbericht. Bij de grote huisdierendatabanken wordt een zoekbericht daarom anoniem gemaakt: zoekers bellen naar de hotline, die vervolgens zorgt voor contact tussen baasje en vinder. 

Meer tips voor het zoeken naar een vermiste hond 

Onderstaande punten kunnen ook helpen om je vermiste hond terug te vinden:

Nadat je hond is gesignaleerd in bepaalde gebieden kunnen voerplekken in combinatie met een wildcamera helpen bij het opsporen van de weggelopen hond. Het is belangrijk om andere hondenbezitters die zich in het gebied bevinden te informeren over de voerplek en de loslopende hond. 

Deskundigen van de dierenbescherming kunnen contact opnemen over mogelijke vangpogingen met een levende dierenval. 

Het is niet altijd verstandig om speurhonden in te zetten om te zoeken naar vermiste soortgenoten. Ze kunnen angstige honden verder wegjagen. Speurhonden kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als een hond aan een sleeplijn zit of is weggelopen na een ongeluk. 

Iedereen die overweegt speurhonden in te zetten, moet vooraf gedetailleerd advies inwinnen bij de desbetreffende aanbieder. 

Heb je een vermoeden in welk gebied je vermiste hond zich bevindt? Ga daar dan zoeken, vooral ‘s nachts, terwijl je zijn of haar naam roept. Zoekgroepen met voor de hond onbekende mensen werken vaak averechts. 

Dit geldt vooral voor angstige honden. Een weggelopen hond ziet grote groepen roepende mensen als een gevaar en zal ervoor vluchten. 

Weggelopen hond keert terug naar zijn baasje
Blijf vertrouwen hebben: de meeste baasjes vinden hun trouwe maatje weer terug.

Hond vermist? De belangrijkste vragen en antwoorden! 

Tot slot beantwoorden we de meest gestelde vragen over ontsnapte honden: 

De meeste honden blijven maar twee tot vier uur weg. Daarna keren ze terug naar de plaats vanwaar ze ontsnapt zijn. 

We kunnen geen algemeen antwoord geven op de vraag hoe ver honden weglopen, omdat dit van veel factoren afhangt. Een jachthond kan een geur kilometers volgen. Zelfs een angstige hond kan in korte tijd ver wegrennen. 

Als een hond plotseling wegloopt, wordt dat meestal veroorzaakt door een ongecontroleerd jachtinstinct, loopsheid of een gebrek aan impulscontrole in combinatie met slechte training. Een gebrek aan hechting kan er ook voor zorgen dat je harige vriend wegloopt. 

Een weggelopen hond gedraagt zich instinctief: hij gaat op zoek naar voedsel en water. Veel honden verstoppen zich voor mensen. 

Als je een voerplek wilt opzetten zoals hierboven vermeld, kun je je hond lokken met zijn lievelingseten of bijzonder intens ruikende snacks zoals runderpens. 

Dit hangt af van de conditie van de hond: een gezonde weggelopen hond kan vele weken en maanden buiten overleven. Natuurlijk is het gevaarlijker als hij in de buurt van wegen rondzwerft, omdat de kans op ongelukken dan toeneemt. 

Veel succes bij het zoeken 

Tot slot wensen wij alle honden- en kattenliefhebbers die hun viervoeter missen een snel weerzien. 

Bronnen:

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.