Je hond laten inslapen: samen de laatste stap zetten

Je hond laten inslapen

Een hond in laten slapen? Dat is altijd een moeilijke keuze, ook als het dier lijdt.

Afscheid moeten nemen van je beste en trouwste metgezel. Dat is een gedachte waar de meeste hondenbezitters liefst niet al te lang bij stilstaan. Toch is het belangrijk om al wat vroeger na te denken over euthanasie. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten wanneer je jouw hond in moet laten slapen.

Het juiste moment: wanneer moet je een hond laten inslapen?

Helaas is de beslissing of je een hond laten inslapen niet altijd glashelder. Zelfs bij chronisch zieke dieren is het ingewikkeld om een keuze voor je hond te maken.

Met inslapen bedoelen we hondeneuthanasie. Het woord euthanasie komt uit het Grieks: ‘eu’ staat voor ‘goed’ en ‘thanatos’ voor ‘dood’. Euthanasie is dus de ‘goede dood’. Het idee achter een dier in laten slapen is dus dat de dood een verlossing kan zijn voor je huisdier.

Je dierenarts als steun en toeverlaat

De vraag of je je hond moet laten inslapen is niet bepaald gemakkelijk te beantwoorden. Maar je hoeft deze vraag ook niet alleen te beantwoorden. Je dierenarts is de beste contactpersoon die je kan helpen om het juiste moment te vinden om je hond in te laten slapen. Vraag je dierenarts hoe hij de levenskwaliteit van je huisdier inschat en wat het juiste moment voor euthanasie zou kunnen zijn.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een natuurlijke en vredige dood bij jou thuis een goed alternatief is. In dit geval helpt je dierenarts je verder, met advies en schrijft bijvoorbeeld pijnstillers voor.

Chronisch zieke of oude honden laten inslapen

Inslapen is alleen een geschikte oplossing indien een huisdier lijdt en er geen hoop op genezing is. Chronische zieke of oude honden met ernstige artrose en andere gebreken takelen in een aantal weken of maanden af.

Veel dieren hebben alsnog goede en slechte dagen. Dat kan het moeilijker maken om het juiste moment te vinden. Toch geldt dat de meeste hondenbezitters instinctief weten wanneer het moment gekomen is om de laatste stap samen te zetten. Vaak gaat dit hieraan vooraf:

Een zieke of zeer oude hond:

  • heeft pijn en medicijnen helpen niet meer.
  • is apathisch en onverschillig.
  • kan niet meer zelfstandig opstaan.

Een hond laten inslapen na een ongeluk

Ongelukken kunnen ervoor zorgen dat baasjes plotseling en onverwachts moeten beslissen of ze hun hond laten inslapen. Dit is een zogenaamde ‘spontane’ euthanasie. Probeer het hoofd koel te houden wanneer je een dergelijke beslissing moet nemen.

Bij acute verwondingen is de inschatting van je dierenarts cruciaal. Houd ook rekening met de prognose op de lange termijn. Als je nog twijfelt, kun je een second opinion vragen van een expert, bijvoorbeeld in een dierenkliniek.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hond geen pijn lijdt die niet behandeld kan worden. Als de verwondingen te heftig zijn en er geen alternatief is voor euthanasie, zal je dierenarts je dit eerlijk vertellen.

Ook tijdens een geplande operatie kan een dierenarts besluiten om ‘spontaan’ tot euthanasie over te gaan. Dit wordt gedaan indien de toestand van de hond, bijvoorbeeld door vergevorderde kanker, niet meer behandeld kan worden. Dierenarts hebben hiervoor echter vooraf jouw toestemming nodig.

Agressieve honden

Gelukkig is het zeer zelden dat honden ingeslapen moeten worden vanwege gedragsproblemen. Vaak wordt agressief gedrag veroorzaakt door aandoeningen zoals pijn of tumoren.

Dierenartsen mogen honden echter niet in laten slapen zonder hiervoor een goede reden te hebben. Doorgaans is één beet geen argument voor euthanasie.

Je hond in laten slapen: bij de dierenarts of thuis?

Als je de euthanasie zelf kunt plannen, kun je kiezen tussen een hond bij de dierenarts of bij jou thuis in laten slapen. Het helpt als de dierenarts jou en je hond goed kent.

Als je de euthanasie van een chronisch zieke hond in de praktijk plant, kiezen veel dierenartsen ervoor om de afspraak aan het einde van het spreekuur in te plannen. Zo heb je een beetje meer tijd om afscheid te nemen.

Gelukkig bieden veel dierenartsen ook de mogelijkheid aan om bij je thuis langs te komen om het dier in te laten slapen. Zo kun je, indien gewenst, ook thuis, in een vertrouwde omgeving, afscheid nemen van je lieve hond.

Sommige dierenartsen waarschuwen wel voor mogelijke ongewenste gevolgen. Het kan zijn dat de zieke hond bang wordt als een ‘indringer’ zoals de dierenarts plotseling opduikt op hun vertrouwde plekje thuis. De minst stressvolle vorm van euthanasie thuis wordt uitgevoerd door een mobiele dierenarts die je al goed kent en met wie je goede ervaringen hebt.

Vergeet niet: als baasje ken je jouw trouwe viervoeter het beste en weet je in welke omgeving het laatste hoofdstuk van jullie gedeelde reis het beste kan worden afgesloten.

Hoe gaat het inslapen van een hond te werk?

Je dierenarts legt van tevoren precies uit wat je kunt verwachten. Er zijn twee opties bij het in laten slapen van je hond.

Sommige honden ontvangen voor het inslapen een spuitje met kalmeringsmiddel in een spier. Na een paar minuten valt je hond diep in slaap. Pas dan geeft je dierenarts de spuit die ervoor zorgt dat je hond ophoudt met ademen. Hier merkt je hond dan helemaal niets meer van.

Bij de tweede optie plaatst de dierenarts een katheter in een ader en wordt het middel direct in de bloedbaan geleid. Je hond verliest binnen een paar seconden het bewustzijn en komt te overlijden. De dierenarts kan ook eerst een narcosemiddel toedienen via een katheter in een ader, zodat de hond inslaapt en niet plotseling wegvalt.

In beide gevallen wordt hetzelfde middel gebruikt. Meestal is de werkzame stof pentobarbital, wat oorspronkelijk ingezet werd als slaapmiddel voor mensen. Bij het toepassen van euthanasie op dieren wordt bewust een overdosis van het middel toegediend.

Samen de laatste stap zetten

Je kunt je hond het beste ondersteunen tijdens het inslapen door aanwezig te zijn en een zo rustig en ontspannen mogelijke uitstraling te hebben. Aai je huisidier op hun lievelingsplek en praat zachtjes, veel en rustig tegen hem of haar.

Hoeveel kost het om je hond te laten inslapen?

De kosten voor het in laten slapen van een hond variëren per dierenarts. Over het algemeen kost inslapen bij de dierenarts rond de € 100,-. Je hond thuis laten inslapen is wat duurder, en ook de nooddienst kan duurder uitvallen. Hiernaast betaal je mogelijk kosten voor het dierencrematorium en het transport daarheen.

hond wordt vastgehouden
Houd je viervoeter vast tijdens jullie laatste stap samen. Zo wordt het wat draaglijker voor je hond en jezelf.

Waar moet je op letten tijdens de begrafenis?

Als je van tevoren goed nadenkt over wat je wilt doen met het stoffelijk overschot van je hond, hoef je later geen gehaaste beslissingen te maken. Na het inslapen heb je een aantal opties.

Hond laten cremeren

Je kunt je overleden hond laten cremeren in een dierencrematorium. Daarna kun je de as van je geliefde viervoeter mee naar huis nemen. Je kunt de as vervolgens begraven, uitstrooien op het meest geliefde stukje bos van je hond of de as bewaren in een urn.

Het cremeren, inclusief urn, kost tussen de € 100 en € 300. Daarnaast is het ook mogelijk om, voor een flinke prijs, de as van je hond samen te laten persen in de vorm van een edelsteen.

Daarnaast heb je ook de goedkopere optie om in plaats van een individuele crematie te kiezen voor een collectieve crematie.

Hond laten begraven

Als je een eigen tuin hebt, mag je jouw hond ook hier begraven. Let er wel op dat het stoffelijk overschot minstens 75 cm diep in de aarde begraven wordt. Dit moet vanwege de risico’s voor de volksgezondheid, diergezondheid en het milieu. Daarnaast moet je een bepaalde afstand houden tot de openbare weg en grondwaterbeschermingsgebieden.

Je mag jouw dode huisdier overigens niet zomaar in het bos begraven. Dierenbegraafplaatsen bieden honden- en kattenvrienden zonder eigen tuin de mogelijkheid om hun huisdier te begraven en daarna het graf liefdevol te verzorgen.

Destructiebedrijven

Na het inslapen zal je dierenarts vragen wat te doen met het stoffelijk overschot van je trouwe huisdier. Als je jouw dier bij de dierenarts achterlaat zonder verdere instructies te geven, zal het stoffelijk overschot afgevoerd worden naar een destructiebedrijf. Daar wordt het dan verbrand. De kosten voor de hondenbezitter zijn ongeveer € 30,- maar dit kan verschillen.

Omgaan met de rouw om een hond

Veel baasjes vallen in een diep gat nadat ze hun hond in moesten laten slapen. Hun trouwe kameraad is er niet meer.

Iedereen verwerkt de dood van zijn hond op een andere manier. Sommigen vinden het prettig om direct alles op te ruimen; anderen vinden het juist fijn om sommige dagelijkse dingen, zoals de drinkbak of riem, om zich heen te hebben zodat ze afscheid kunnen nemen. Neem in ieder geval alle tijd die je nodig hebt. Hieronder vind je nog een paar tips om de dood van je geliefde dier te verwerken.

Verenigd aan de andere kant

Veel hondenbaasjes vinden het een troostende gedachte dat hun metgezel in een andere vorm verder leeft. Honden- en kattenbaasjes hopen dat hun huisdier aan de andere kant gelukkig en gezond kan spelen. Nadat het baasje overlijdt, kan hij weer samenzijn met zijn lieve huisdier.

Zorg dat je een plek hebt om te rouwen

Als je in de tuin of op een hondenbegraafplaats een klein graf in kunt richten voor je hond, heb je op z’n minst een plek om rustig aan je hond te kunnen denken. Het inrichten van een graf en versieren met planten helpt veel bezitters bij het verwerken van hun verlies. Zo’n plek kun je natuurlijk ook inrichten zonder graf. Je kunt bijvoorbeeld een foto van je hond neerzetten en een kaarsje branden.

Contact met andere dierenliefhebbers

“Maar het was toch maar een hond?”. Dat is een vervelende reactie die baasjes na het overlijden van hun huisdier vaak horen. Een hond is echter veel meer dan slechts een dier. Vaak helpt bij het verwerken van de rouw om te praten met andere dierenvrienden. Zij begrijpen hoe ingewikkeld het kan zijn om afscheid te nemen en kunnen je troosten.

Gevoelens accepteren

Accepteer dat je rouwt, maar voel je ook niet schuldig als je even niet kunt huilen. Als je hond al geruime tijd ernstig ziek was, heb je wellicht een deel van het rouwproces al doorlopen voordat je afscheid moest nemen.

Het kan gebeuren dat je merkt dat je een aantal weken na het overlijden van je hond nog steeds bijzonder verdrietig bent. Of dat je moeilijkheden met je dagelijkse routine hebt. Dan is het misschien verstandig om professionele hulp te zoeken. Experts kunnen je helpen om deze moeilijke tijd te doorstaan.

Hoe vervelend de situatie ook is, vergeet niet je hond af te melden bij de gemeente voor de hondenbelasting. Anders kunnen er kosten ontstaan.

Je hond rouwt: hoe herken je dit en wat kun je doen?

Is het mogelijk dat andere honden in je huishouden rouwen als hun soortgenoot er plotseling niet meer is. Natuurlijk kunnen we niet in hun kopjes kijken. Maar bij de meeste honden kunnen we gedragsveranderingen waarnemen als een andere hond overlijdt. Ze missen hun vriendje. Hetzelfde geldt natuurlijk voor overleden katten.

Honden kunnen de volgende tekenen van rouw hebben:

  • minder eetlust;
  • onrust;
  • de hond trekt zich terug;
  • grotere behoefte aan nabijheid.

Als je een huishouden met meerdere honden hebt moet je er ook rekening mee houden dat er conflicten kunnen ontstaan. Na het verlies van een lid van de roedel moeten de andere honden de rangorde opnieuw ‘uitvechten’.

Voor een rouwend dier zorgen

Voor honden is het gezond om afscheid te kunnen nemen van hun dode metgezel. Dit doen ze bijvoorbeeld door even aan hem of haar te snuffelen. Zo gaan viervoeters later niet fervent op zoek naar hun vriendjes. Desondanks kunnen ook honden rouwrituelen ontwikkelen. Ze gaan bijvoorbeeld iedere dag bij de deur staan en wachten.

De beste manier om je hond te helpen is door rust en zekerheid uit te stralen. Probeer je dagelijkse routine niet te veranderen en knuffel met je hond wanneer die het nodig heeft. Zorg daarnaast ook voor tijd om samen onbezorgd te kunnen spelen.

Daarnaast raden wij je aan om enkele weken te wachten voordat je een nieuwe hond in de roedel integreert. De meeste honden hebben eventjes nodig om het verlies te verwerken. Als je hond zelfs maanden na de dood van hun soortgenoot nog aan het rouwen is, ga dan naar de dierenarts.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.