Kerst met je hond: tips voor een veilig kerstfeest

Corgi hond kerst

Kerst is dan wel een magisch feest, maar voor honden zijn er een aantal risico's aan verbonden.

Hoe mooi Kerst voor ons ook is, voor honden kunnen de feestdagen een aantal gevaren opleveren. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke risico’s, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je in geval van nood snel kunt helpen. Zo kun je samen met je hond veilig Kerst vieren!

Vijf dingen die gevaarlijk voor je hond kunnen zijn op Kerst

1. Brandende kaarsen

Wat is Kerst nou zonder gezellig kaarslicht? Dat hoort er tijdens de donkere maanden nou eenmaal bij. In de regel houden de meeste honden afstand van een flakkerend vlammetje. Toch moet je kaarsen nooit binnen het bereik van je hond zetten.

Het risico dat je hond bij het stoeien er tegenaan stoot of er met zijn staart doorheen zwiept is te groot.

Zo verlaag je het risico voor een veilige Kerst met jouw hond

Als je toch echte kaarsen wilt gebruiken, moet je ze buiten het bereik van je hond zetten. Kaarsen op de salontafel zijn taboe.

Daarnaast moet je de kaars nooit laten branden als je hond zonder toezicht in dezelfde ruimte is. Als deze veiligheidsmaatregelen voor jou niet genoeg zijn, kan je natuurlijk ook LED-kaarsen gebruiken. Die kunnen geen hete was morsen of brand of verbrandingen veroorzaken.

Als er toch iets gebeurt

Als je hond zich ondanks alle maatregelen verbrandt aan een kaars, moet je de verbranding koelen met lauwwarm water (niet met ijskoud water!). Gebruik geen wondzalf of poeder.

De mate van verbranding is bij honden vaak pas veel later zichtbaar. Een stuk huidweefsel kan dan bijvoorbeeld afsterven. Laat je hond daarom ook bij kleine brandplekken altijd onderzoeken door de dierenarts. Maak al voor Kerst een overzicht met de contactgegevens van jouw dierenarts of een dierenkliniek die open is tijdens de feestdagen. Zo hoef je er in geval van nood niet lang naar te zoeken.

2. Gevaar onder de kerstboom

Een versierde kerstboom mag er dan nog zo mooi uitzien, voor honden kan hij nog gevaarlijk worden. Deze gevaren mag je niet onderschatten. Vooral jonge honden ondervinden aan den lijve dat lichtsnoeren, glazen kerstballen, etc. niet geheel ongevaarlijk zijn.

Gebroken kerstballen kunnen je hond ernstig verwonden. Ze vallen nu eenmaal snel van een tak af als een nieuwsgierige hond al kwispelend de boom onderzoekt. Snijwonden aan de poten of zelfs mond zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook nog eens ontsteken.

Ook lichtsnoeren zijn gevaarlijk

Lampjes zijn ook niet zonder gevaar. Uit nieuwsgierigheid of verveling kan het gebeuren dat je hond ze in zijn bek neemt. Dit kan je hond onder stroom zetten. Voor sommige honden kan dit levensgevaarlijk zijn.

Wees ook voorzichtig met de kerstboomstandaard. De boom mag namelijk niet omvallen als je hond er eens aan snuffelt.

Als je een echte naaldboom in huis haalt, moet je er daarnaast voor zorgen dat je hond niet bij het water waar de boom in staat kan. Hierin kunnen zich namelijk stoffen bevinden die slecht zijn voor je hond.

Onderschat ook het gevaar dat engelenhaar vormt niet. Deze traditionele kerstversiering met lood kan bij het inslikken ervan ernstige darmafsluitingen veroorzaken. Voor een veilige Kerst gebruik je deze versiering eenvoudigweg niet als je een hond hebt.

Hond snuffelt aan kerstboom
Kerstversiering valt al gauw naar beneden. Let er op dat je hond zich niet bezeert aan scherven.

Als je hond een snijwond oploopt

Het geluid van een vallende kerstbal of het omvallen van de hele boom laat je flink schrikken. Blijf echter rustig en breng eerst je hond in veiligheid. Daarna kun je de glasscherven van de vloer rapen en de boom weer recht zetten.

Als je hond al gewond is geraakt, moet je hem eerst kalmeren (eventueel uit voorzorg een muilkorf omdoen of vastbinden) en de wond verzorgen.

Stelp eerst de bloeding (eventueel met een drukverband), maak de wond schoon met helder, schoon water en knip indien nodig voorzichtig wat haar uit de weg.

Gebruik een desinfecterende spray om de snijwond te ontsmetten. Als er nog een scherf in de poot zit, probeer die dan voorzichtig te verwijderen met een pincet.

Wanneer moet ik met mijn hond naar de dierenarts?

Leg een verband om de poot van je hond en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Zelfs bij kleine snijwonden is het gevaar op infectie van de poten zeer hoog.

Bij sterk bloedende wonden of als er nog iets in de poot blijft steken, moet je snel zijn. Ook andere ongelukken rondom de kerstboom, zoals het inslikken van engelenhaar, een stroomschok krijgen of het drinken van het water voor de boom moeten altijd door een dierenarts worden behandeld.

Aangezien de meeste dierenartsen gesloten zijn tijdens de feestdagen, is het handig om het nummer van een dierenkliniek klaar te hebben liggen.

Ondanks de gevaren die Kerst voor honden met zich meebrengt, moet je ook genieten van de tijd samen met je hond. Als je nog op zoek bent naar een passend geschenk voor je hond, vergeet dan niet in onze shop te kijken.

3. GEEN chocolade!

Niet alleen wij mensen, maar ook honden beginnen te watertanden bij alle chocolade, koekjes en nootjes.

Maar in tegenstelling tot mensen die niet veel last krijgen van chocolade, kan dit levensgevaarlijk zijn voor honden. Theobromine, een stof die voorkomt in volle melk en chocolade, is giftig voor dieren en kan ernstige schade veroorzaken. De stof kan leiden tot krampen, een verhoogde bloeddruk en hartproblemen.

De symptomen van een vergiftiging door chocolade zijn diarree, braken, ernstige krampen en rillen. Maar afhankelijk van de hoeveelheid kan dit ook leiden tot bewusteloosheid en zelfs de dood.

Hoe verlaag je het risico op vergiftiging van je hond voor een veilige Kerst?

Laat nooit zomaar ergens chocolade staan. Bewaar alle zoetigheden in een blik of bewaardoos die goed af te sluiten is. Zet ook geen borden met zoetigheden op de tafels.

Als jij of je gasten genieten van een koekje moet je ervoor zorgen dat je hond niets krijgt.

Laat je hond nooit alleen in een kamer met chocolade voor het grijpen. Ruim chocolade en snoep altijd meteen op.

Witte chocolade is trouwens niet giftig voor honden omdat er bijna geen theobromine in zit, maar het hoge vet- en suikergehalte kan toch tot pijnlijke krampen leiden.

Als je hond chocolade heeft gegeten

Het gevaar van chocolade is afhankelijk van de hoeveelheid en het cacaogehalte van de chocolade die je hond heeft gegeten. In principe geldt dat hoe donkerder de chocolade is, des te giftiger is die voor je dier. Als je een kleine hond hebt, kunnen de gevaren nog ernstiger zijn. Mocht je merken dat je hond veel chocolade heeft gegeten, moet je dus direct naar de dierenarts. Die kan de vergiftiging tegengaan door de benodigde maatregelen te nemen, zoals je hond laten braken, de maag leeg te pompen of met behulp van actieve koolstof.

Ondanks alle stress moet je proberen rustig te blijven. Dit is het beste voor jouw hond. Overigens is een kleine stukje chocolade of een koekje met chocolade voor middelgrote tot grote honden ongezond, maar niet meteen gevaarlijk. Een hele reep of meerdere chocolade kerstmannen zijn vormen wel een risico. Zet alles dus buiten bereik van jouw hond voor een veilige Kerst.

Jackrussel hond bij kerstcadeaus
Vooral jonge honden zijn vaak nieuwsgierig en onderzoeken alle cadeaus en decoraties.

4. Giftige planten en gevaarlijke geuren

Een kerstster op de tafel, een maretak boven de deur of een kerststukje met kerstrozen. Deze planten horen er met de Kerst nu eenmaal bij. Maar als je een hond hebt is voorzichtigheid geboden. Planten die geliefd zijn met Kerst zijn namelijk vaak giftig voor honden.

Als je hond zich verslikt in een stukje gevallen maretak of een deel van de kerstster kan hij te kampen krijgen met ernstige vergiftigingsverschijnselen zoals diarree en hevige krampen. Alleen al het contact met de bladeren van de kerstster kan leiden tot vervelende huidirritaties bij huisdieren.

Ook geurolies kunnen pijnlijke maag-darmklachten veroorzaken. Als een nieuwsgierige hond wat van deze geurolie op likt, kan hij naast diarree en braken ook irritaties van de slijmhuid of zelfs vergiftiging oplopen.

Kan ik maretak, kerstster, etc. gebruiken?

Als je graag maretak ophangt of een kerstster neerzet met Kerstmis, moet je ervoor zorgen dat deze planten buiten bereik van jouw hond staan.

Ook schaaltjes met geurolie moet je ergens hoog bovenop zetten. Wees echter ook voorzichtig met andere kerstdecoratie. Nepsneeuw op en om het raam kan zelfs al in kleine hoeveelheden ernstige ademhalingsproblemen bij honden veroorzaken.

Er zijn gelukkig genoeg alternatieven die onschadelijk zijn voor honden om je huis mee te versieren.

Denk dan aan raamstickers of kunstplanten die er bedrieglijk echt uitzien en niet eens water hoeven te krijgen.

Wat moet ik doen als mijn hond van een giftige plant heeft gegeten?

Als je merkt dat je hond net van een plant heeft gegeten, kun je hem tabletten met actieve koolstof geven die in iedere EHBO-set van hondenbaasjes moeten zitten.

Hoe vroeger de actieve koolstof in contact komt met het gif, des te effectiever de werking. Als het al even geleden is dat je hond plantendelen heeft ingeslikt en al eerste symptomen vertoont, zoals kramp, hart- en vaatproblemen of ademnood, moet je direct naar de dierenarts.

5. Geen feestmaal voor je hond

Een lekkere maaltijd hoort net zo goed bij het Kerstfeest als de kerstboom en het geven van cadeaus. Terwijl jij aan een heerlijk feestmaal zit, zit je hond met grote ogen naast je op de grond te smeken om een hapje. Dan is het niet altijd even makkelijk om streng te blijven. In de feestelijke sfeer valt er vast wel eens het een en ander van tafel.

Maar vaak geef je je hond daarmee een enkeltje dierenkliniek in plaats van hem een plezier te doen. Het meeste eten dat geschikt is voor mensen, en al helemaal het vettige kerstmaal, is te sterk gekruid voor honden. Daardoor kan het leiden tot ernstige maag-darmproblemen.

Ook gevogeltebotjes mag je niet aan je hond geven. Ze kunnen (met name als ze al eens gekookt zijn) snel splinteren en dus leiden tot serieuze interne verwondingen in de slokdarm of mond.

Geef je hond dus liever een speciale hondensnack of een kauwbot om hem te verwennen. Hij kan daar lekker op knabbelen en knagen terwijl jij geniet van een diner.

Zo geef je ook je hond een magische Kerst

Voor hondenbaasjes kan Kerst een echte uitdaging zijn, vooral als hun hond nog zeer jong en nieuwsgierig is. Zo’n hond wil natuurlijk alle vreemde dingen in huis eens goed onderzoeken.

Maak je echter niet te veel zorgen. Als je deze tips opvolgt kan er niet veel meer fout gaan en anders ben je erop voorbereid. Zo kunnen jij en je hond samen van een mooie en vooral veilige Kerst genieten. Wij wensen jullie een fijn kerstfeest!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.