Zelf een hondenhok bouwen

Hond in hondenhok

Met de juiste tips kan iedereen een hondenhok voor zijn hond bouwen.

Is je hond graag in de tuin en wil je hem een weerbestendig hondenhok geven? Met het juiste gereedschap en wat creativiteit bouw je zelf een hondenhok. Wij geven jou tips over hoe je zelf een hok kunt bouwen.

Waarom heeft een hond een hondenhok nodig?

Een hondenhok is een goed idee als je hond regelmatig langere tijd in de tuin is. Als je hond van lente tot herfst veel in de tuin is, heeft hij zeker baat bij een knusse schuilplek.

Ook baasjes die hun hond bij afwezigheid hun omheinde tuin willen laten bewaken, moeten hun hond ook bescherming tegen weer en wind bieden met behulp van een hondenhok.

Wat betreft tuin: houdt jouw hond er ook zo van om in de tuin te graven? Lees meer informatie in dit artikel: Waarom graaft mijn hond in de tuin?

Wat voor hout heb je nodig?

Een hondenhok voor buiten moet stevig en duurzaam zijn. Om een weerbestendig hondenhok te bouwen, is het materiaal van groot belang. Tip: edelstalen schroeven zijn weerbestendig! We raden daarnaast de onderstaande houtsoorten aan.

Douglashout voor hondenhokken

Douglas heeft een hoog harsgehalte en is daarom weerbestendig. Het is dus geen wonder dat veel tuinmeubels van douglas zijn gemaakt. Onze favoriet voor het bouwen van een hondenhok is douglas. In vergelijking met andere houtsoorten is dit hout echter wat duurder.

Vuren voor hondenhokken

Vuren heeft een aantal voordelen: het is licht, elastisch en, mits behandeld met natuurlijke houtbeschermingsmiddelen, relatief duurzaam. Daarnaast is het goedkoper dan douglas.

Grenen voor hondenhokken

Grenenhout is een allrounder onder de houtsoorten; en dat voor een mooi prijsje. Veel tuinhekken zijn dan ook van grenen. Geïmpregneerd grenen (thermogrenen) is speciaal geschikt voor buiten.

Hondenhok: welk formaat past bij mijn hond?

Als je denkt dat een zo groot mogelijk hok altijd goed is, doe je je hond in de herfst en winter geen plezier. Als een hondenhok te groot is, is je hond niet beschermd tegen de kou.

Meet eerst het formaat op van je hond voordat je de afmetingen van het hondenhok bepaalt. Noteer de volgende maten: Schofthoogte en lengte van de snuit tot en met het uiteinde van de staart. Schat vervolgens in hoeveel plek je hond nodig heeft om zich om te draaien. Bijvoorbeeld als hij opgerold ligt.

Voeg vervolgens 20% aan de gemeten maten toe. Met deze vuistregel meet je de hoogte, breedte en diepte van je hondenhok om het benodigde materiaal te berekenen.

Hoe groot moet de ingang van het hondenhok zijn?

Voor de berekening neem je eveneens de schofthoogte van je hond. De deuropening moet idealiter 0,8 keer zo hoog als de schofthoogte van je hond zijn.

Aan de slag: zelf een hondenhok bouwen

Er zijn talrijke instructies voor het bouwen van een hondenhok te vinden. Bekijk van te voren veel hondenhokken om erachter te komen hoe jouw ideale hok eruit moet komen te zien. Kun je dat zelf voor elkaar krijgen? Aan de slag dan maar! Maak een bouwschets en koop de benodigde materialen bij de bouwmarkt.

Controleer bovendien of je al het gereedschap in huis hebt. Daaronder vallen bijvoorbeeld houtboren, een accuboor, winkelhaak en een beitel. Om de ingang uit te zagen heb je natuurlijk ook een zaag nodig.

Zelf een hondenhok bouwen: de belangrijkste tips

De vloer van het hondenhok

Het is het beste om de bodemplaat niet direct op de grond te laten staan. Dit kun je slim aanpakken. Gebruik een pallet als bodemplaat en leg die op een aantal rechte  stenen. Zo staat het hondenhok niet direct op de grond en koelt het niet zo snel af.

De wanden van het hondenhok

Alle wanden (twee zijkanten, voor- en achterkant) van het hok bestaan uit houten planken. De ingang aan de voorkant moet je groot genoeg uitzagen.

Schroef vervolgens de bodem en wanden stevig aan elkaar vast. Iedere onnauwkeurigheid kan het hok instabiel maken. Boor dus alle gaten voor om dit te voorkomen. Zo voorkom je dat het hout splijt. Aangezien het hout buiten werkt, is spijkeren geen oplossing.

Tip voor als het hondenhok in de winter wordt gebruikt: stop styropor tussen twee lagen hout in de wanden. Dat isoleert goed, maar je hond kan er niet bij om eraan te knagen.

Het dak van het hondenhok zelf bouwen

Wil je een plat dak of een puntdak? Aan jou de keus! Natuurlijk speelt jouw handigheid ook een rol. Het is makkelijker om een plat dak te bouwen.

Qua materiaal heb je meerdere opties. Je kunt het dak maken van houten latten, golfplaten of dakbedekkingsvilt. Natuurlijk is het enorm belangrijk dat het dak waterbestendig is. Dit geldt vooral voor vrijstaande hondenhokken in de open lucht.

Hondenhok van pallets

Als je een hondenhok van pallets maakt, kan je dat veel werk schelen. Eenmalige pallets zijn zeer geschikt omdat ze meestal kleiner en lichter zijn dan de standaard europallets. De kleinere pallets zijn vaak goedkoper te verkrijgen omdat er geen borg op zit.

Het gaat bovendien sneller om een hondenhok uit eenmalige pallets te bouwen. De pallets vormen namelijk een prima frame. Controleer echter vóór het bouwen of er geen spijkers of nietjes in de pallets zitten.

Twee kinderen bouwen zelf een hondenhok
Ook voor kinderen kan het leuk zijn om een hondenhok te maken.

De laatste stap: het zelfgebouwde hondenhok impregneren

Of het hok nu gemaakt is van houten latten, pallets of een handige combinatie; een impregnering beschermt het hondenhok tegen verkleuring. Kies een product dat niet giftig is voor dieren.

Lijnzaadolie kan afhankelijk van de houtsoort ook voldoende bescherming bieden. Ook watervaste kleuren zijn een optie. Vraag in de bouwmarkt om advies over welke impregnering het beste bij jouw houtsoort past. Als je een kleur wilt gebruiken, moet je het hok eerst schuren.

Belangrijk: controleer als alles af is of er geen scherpe randen of schroeven uitsteken waar je hond zich aan kan verwonden.

Een houten hondenhok isoleren

Honden die in de winter veel in tuin zijn, hebben een droog en warm onderkomen nodig. Het is mogelijk om de isolatie van te voren in te bouwen als een binnenlaag van styropor.

Wat kan ik nog doen voor een warm hondenhok? Voor de vloer kun je in de winter stro gebruiken of een zachte hondenmat, zoals de Vetbed Isobed-mat. Ook de SnuggleSage-warmtekussens zijn populair.

Nog een tip: vooral in het najaar is het belangrijk dat het hondenhok niet direct op de grond staat.

Hier vind je nog meer ideeën over het inrichten van je tuin: een vijver aanleggen & je tuin kattenproof maken.

Alternatief: een hondenhok kopen

Je moet een hondenhok alleen zelf maken als je het ook leuk vindt om te doen. Afhankelijk van jouw vaardigheden en het ontwerp van het hok kan het van 5 uur tot drie werkdagen duren. Daarnaast moet je nog het materiaal betalen.

Koop je dan liever een kant-en-klaar hondenhok? Geen probleem! In de zooplus shop vindt je verschillende modellen voor honden van verschillende formaten: hondenhok kopen.

Wij willen hier twee hokken kort uitlichten. Het hondenhok Amsterdam is binnen een mum van tijd in elkaar gezet. Dankzij het open te klappen dak en de geïntegreerde waterbak van edelstaal is het een zeer praktisch hok. Het hondenhok Spike Comfort is weerbestendig en staat op kleine houten voetjes om je hond te beschermen tegen de koude grond.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.