18 april 2018 - Updated 22 maart 2019

Puppyvoeding

Puppyvoeding

Het vinden van de juiste puppyvoeding is een uitdaging. Ervoor zorgen dat jouw jonge hond genoeg binnen krijgt voor een gezonde groei is een uitdaging.

Het eerste hondenjaar is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jouw metgezel. Geen wonder, wetenschappelijk gezien komen honden, afhankelijk van het ras, overeen met mensen van 12 tot 15 jaar. Kleine rassen zijn volgroeid op ongeveer zes tot negen maanden, grote rassen op 18 tot 24 maanden. In de eerste twaalf maanden groeien puppies enorm. Vanzelfsprekend groot zijn dus de voedingsbehoeften – uiteindelijk heeft de puppy veel energie in de vorm van ruw vet en eiwitten en veel mineralen en vitaminen nodig voor de ontwikkeling van botten, gewrichten en het bewegingsapparaat!

Van de moedermelk naar het eerste verwerkte voer

De eerste zes tot tien weken krijgen de pups alle voedingsstoffen binnen via de moedermelk. Na het spenen wennen ze langzaam aan het zelfstandige eten. Nu moet jij als hondeneigenaar zorgen voor een volwaardige en geschikte voeding van jouw hond!

Uitgebalanceerde puppyvoeding

Pups hebben twee tot vier keer zoveel energie en voedingsstoffen nodig dan volwassen honden. Geen wonder dat slechte voedingsgewoonten in de groeifase onherstelbare schade kunnen veroorzaken! Puppyvoeding moet daarom een nauwkeurig afgestemde verhouding bevatten van meer dan 50 essentiële voedingstoffen, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Als gevolg van de toegenomen energie- en caloriebehoefte van jonge honden moet ook de voedingshoeveelheid aangepast worden aan de hond. Onvoldoende voeding leidt tot schaarstesymptomen, een overtollige voedingstoevoer kan leiden tot een ongecontroleerde groeispurt.

Meestal kun je je richten op de volgende aanbevelingen: als gevolg van de toegenomen vraag naar energie moeten puppies tot zes keer per dag worden gevoed tot de vierde levensmaand. Vanaf een half jaar volstaan drie maaltijden per dag.

Dieetverandering

Zodra hij volgroeid is, kan de voeding van jouw pup omgezet worden naar voeding voor volwassen honden. Vanaf dit moment kan ook het voeden verminderd worden naar één à tweemaal per dag. Een dieetverandering moet zorgvuldig aangepakt worden. Ten slotte is de nieuwe voeding niet alleen een smakelijke vernieuwing voor de hond, maar kan ook leiden tot indigestie. Meng het nieuwe volwassenvoer langzaam met het de huidige puppyvoeding tot het volledig het oude voedsel vervangt. Deze omschakeling wordt vergemakkelijkt wanneer je het voer op kamertemperatuur aanbiedt (20°C-30°C). Vermijd om voedsel direct uit de koelkast op te dienen.

puppyvoeding

Bij zooplus vind je een breed scala aan speciale voeding voor jonge honden. Wij bieden puppyvoeding van veel bekende merken aan in veel verschillende smaken! Of je nu kiest voor droogvoer of natvoer, hier vind je de juiste voeding voor jouw jonge hond.

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?