Mogen honden pompoen eten?

jonge hond bij pompoen

Pompoenen zijn ook in de herfst een geweldige aanvulling op het eten van honden.

In de herfst kun je overal pompoenen vinden, maar mogen honden ook pompoen eten? Natuurlijk! We vertellen je waar je op moet letten en hoe jij en je hond veilig en vooral vitaminerijk van het pompoenseizoen kunnen genieten.

De herfst is aangebroken en het is eindelijk tijd voor de pompoenoogst. Of het nu gaat om pompoensoep, pompoenpuree, ovengroenten of pompoenrisotto – de kleurrijke pompoenen zijn populairder dan ooit in onze keuken. Ze zien er immers niet alleen mooi uit en smaken erg lekker, ze zijn ook nog eens ontzettend gezond. Maar geldt dat ook voor het voer van onze honden?

Mag mijn hond pompoen eten?

Het antwoord luidt: ja, je hond mag pompoen eten. Hokkaido en Butternut bevatten bijvoorbeeld veel vitaminen waar ook jouw hond baat bij heeft. Deze groente is namelijk rijk aan vezels, bevat vitamine A, C en E en de mineralen magnesium, kalium, ijzer & zink.

Welke pompoenen zijn geschikt voor honden?

Eetbare pompoenen zoals Hokkaido, Butternut, bisschopsmuts, muskaat- of spaghettipompoen zijn niet alleen een genot voor ons, maar zijn gepureerd, gestoomd of gebakken ook heerlijk voor honden.

Belangrijk: koop de pompoen alleen in de supermarkt of in een biologische markt. De in de handel verkrijgbare pompoenen bevatten geen gevaarlijke bitterstoffen (cucurbitacines) en zijn daarom ongevaarlijk voor honden. Bij de professionele teelt van pompoenplanten, waar overigens ook courgettes en komkommers onder vallen, worden de bitterstoffen eruit gekweekt.

hond op kar met pompoenen
Niet alle soorten pompoen zijn geschikt voor honden.

Is pompoen giftig voor honden?

Honden mogen echter niet alle pompoenen eten. Wees voorzichtig met pompoenen die je zelf in je tuin hebt gekweekt of die wild op het veld zijn gegroeid. Ze kunnen gevaarlijke bitterstoffen bevatten die giftig zijn voor mens en dier.

Geef je hond daarom nooit wilde of zelfgekweekte pompoenen! De cucurbitacinen kunnen leiden tot ernstige en levensbedreigende vergiftigingen.

Let op: zelfs als je een pompoen kookt gaan de bitterstoffen er niet uit.

Let goed op bij sierpompoenen

Sierpompoenen, die erg populair zijn als herfstdecoratie, zijn ook taboe voor je hond. Ze zijn niet geschikt voor consumptie en zeer giftig voor honden. Dergelijke pompoenen mogen niet door honden worden gegeten.

Zorg er als je toch sierpompoenen neerzet ter decoratie voor dat ze buiten het bereik van je trouwe viervoeter staan. Anders komt een speelse puppy of nieuwsgierige hond misschien op het idee om de kleurrijke decoratieve groente uit te proberen. Breng je hond direct naar de dierenarts als je merkt dat hij een sierpompoen heeft gegeten!

Symptomen van pompoenvergiftiging bij honden

De opname van de giftige bitterstoffen die nog in wilde pompoenen en sierpompoen zitten, vertoont bij honden net als bij mensen vooral gastro-intestinale symptomen. Waaronder:

Andere tekenen van pompoenvergiftiging kunnen overmatig trillen of kramp zijn. Ook een anafylactische schok of zelfs de dood van de hond kan het gevolg zijn.

Als je hond na het eten van een pompoen een van de bovengenoemde symptomen vertoont, moet je hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

Als eerste medische verzorging thuis kun je je hond koolstoftabletten geven. Actieve kool, wat je idealiter in je EHBO-doos hebt zitten, voorkomt dat de gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen.

Bij twijfel: smaaktest

Om er zeker van te zijn dat de pompoen geschikt is voor je hond en geen giftige bitterstoffen bevat, kun je van te voren een klein stukje proeven. Hetzelfde geldt voor courgette en komkommer, die eveneens tot de pompoengewassen behoren.

In tegenstelling tot honden hebben mensen ca. 9.000 smaakreceptoren waardoor ze bittere stoffen sneller waarnemen. Honden proeven ook bitter, maar helaas vaak te laat. Honden zijn veelvraten, en voordat de smaakpapillen alarm slaan, hebben de meeste honden de bittere pompoen al doorgeslikt.

Kortom: pompoenen alleen uit de supermarkt en biologische markt

Het goede nieuws: met pompoenen uit de handel hoef je over het algemeen niet bang te zijn voor gevaarlijke bitterstoffen. Om het helemaal zeker te weten, is een korte smaaktest zoals hierboven beschreven verstandig.

Professioneel geteelde pompoensoorten zoals Hokkaido, Butternut etc. zijn ontzettend lekker en ondersteunen op vele manieren de gezondheid van je viervoeter. Daardoor zijn ze een gezonde aanvulling op de voerbak.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?