Voeding voor de Berner sennenhond

voeding berner sennenhond

Waar moet ik op letten?

In dit artikel lees je alles over voeding voor de Berner sennenhond. Maar eerst wat algemene informatie over deze hond. Robuust, waakzaam, getalenteerd in het trekken van een wagen en het hoeden van vee, een veelzijdige boerderijhond, dat was aan het begin van de twintigste eeuw het fokdoel voor de Berner sennenhond. Hij komt uit de omgeving van Bern in Zwitserland, waar zijn bijnaam „Dürrbächler“ afkomstig is van een herberg in de buurt van Riggisberd in het kanton Bern. Er wordt vanuit gegaan dat de rassen, Newfoundlander en herdershonden met elkaar zijn gekruist om de Berner sennenhond te creëren.

De Berner Sennenhond weegt ongeveer 39 tot 50 kilo (mannetjes) of 36 tot 45 kilo (vrouwtjes) met een schouderhoogte van maximaal 70 centimeter. Dit betekent dat de honden behoren tot de fysiek sterke & stevig gebouwde rassen, wat ze ook graag laten zien in hun dagelijkse taken. Ze bereiken een leeftijd van 8 tot 10 jaar, in sommige gevallen worden ze ook veel ouder. De vacht van de Berner sennenhond is lang, zacht en glad en heeft een zwarte kleur met bruin-rode en witte plekken. Vanwege de dikke vacht, put warm weer ze uit. Bij lagere temperaturen voelen ze zich daarentegen heel goed.

Naast het dienen als zelfverzekerde boerderijhond kan de Berner sennenhond elk gezin op een verrijkende manier aanvullen vanwege zijn vriendelijke, zachtaardige en menselijke aard. Zijn kenmerkende, agressieloze waakzaamheid en zijn vermogen om goed met kinderen om te gaan ronden zijn karakter af. Alleen mannetjes, vooral op hun eigen territorium, kunnen kwaad reageren op geslachtsgenoten. In de omgang met mensen reageert de hond met absolute kalmte, observeert hij stil en grijpt hij alleen in wanneer dat echt nodig is. Een jachtinstinct heeft de Berner sennerhond vrijwel niet waardoor hij ook niet zo gauw geneigd is om weg te lopen, na een goede opvoeding is vrij lopen hierdoor goed mogelijk. Dit is belangrijk, omdat hij veel beweging en bezigheid nodig heeft. Hij moet ook het nut zien van de bevelen en taken die hem worden gegeven. Met andere woorden: een Berner sennenhond kan ook soms koppig zijn.

Voor activiteiten die behendigheid en snelheid vereisen is het ras niet erg geschikt. Hij kan echter uitstekend worden ingezet bij trek-, red-, of speurtrainingen evenals in gebieden die een vooruitziende gehoorzaamheid vereisen. De dieren voelen zich ook erg op hun gemak op therapiegebied en als schoolhond.

voeding berner sennenhond

1. Vanaf het begin al juist – de gezonde voeding van een Berner sennen puppy

De Berner sennenhond is één van de grote hondenrassen. Bij puppy‘s van dit ras is het voor een gezonde groei belangrijk om te letten op de hoeveelheid energie in het voer. Door te veel energie in het voer kan namelijk het genetisch bepaalde eindgewicht eerder worden bereikt dan beoogd of zelfs daarboven liggen. Het skelet is dan nog niet stabiel genoeg, wat kan leiden tot verkeerde positionering van de ledematen. Om een sterk en stabiel skelet te krijgen zijn een adequate hoeveelheid energie en een gebalanceerde inname van mineralen, met name calcium en fosfor, essentieel voor de puppy’s van de Berner sennenhond.

Daarom moet er voor de gezonde groei van een Berner sennenhond puppy aandacht worden besteed aan een op hun behoeften gebaseerde en evenwichtige hoeveelheid energie, mineralen, sporelementen en vitaminen.

Voedingsaanbevelingen voor puppy voer zijn afhankelijk van het huidige gewicht van de pup en het verwachte gewicht als volwassen hond. Je kunt hiervoor het gewicht van de ouder van hetzelfde geslacht als richtlijn nemen. De hoeveelheid voer hangt ook af van het niveau van activiteit van de puppy. Een rustige puppy heeft niet zo veel voer nodig als een zeer actieve puppy.

Welk voer kan ik mijn Berner sennenhond puppy geven?

Voor Berner sennerhond puppy‘s wordt Happy Dog Supreme Young Junior Original aanbevolen,  omdat er bij dit voer rekening wordt gehouden met de groeifase van de puppy. Ook wordt het voer Hills Canine Puppy Lam en Rijst aanbevolen voor puppy’s. Lees hieronder meer over de eigenschappen van deze soorten hondenvoer:

 • De vorm en grootte van de brokjes zijn aangepast aan de grootte van het gebit van jonge honden van middelgrote en grote rassen
 • Het voedingsstofgehalte is gericht op de respectieve groeifase
 • Gevogelte en zalm als hoogwaardige eiwitbronnen
 • Ondersteunt de gewrichten met chondroïtine en glucosamine uit de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel
 • Bevat vezels die probiotisch zijn en de spijsvertering ondersteunen
voeding berner sennehond
 • Zonder tarwe, tarwegluten, rundvlees of zuivelproducten
 • Met rijst als licht verteerbare energiebron
 • Rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren voor een glanzende vacht en een gezonde huid
 • Zonder kunstmatige conserveermiddelen, kleur- of geurstoffen

Hoeveel gram geef je een Berner sennen pup met normale activiteit van deze voeding?

Actueel gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voer Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
10 kg 45 kg Hills Canine Puppy Lam en Rijst 400 g
30 kg 45 kg Happy Dog Supreme Young Junior Original 610 g
30 kg 45 kg Hills Canine Puppy Lam en Rijst 575 g

De hoeveelheid voer voor puppy’s moet altijd opgedeeld worden in meerdere porties per dag. Bovendien moet de hond altijd vers water beschikbaar hebben.

2. Groot en sterk – gezonde voeding voor volwassen Berner sennenhonden

De Berner sennenhond wordt vanwege zijn zachtaardige karakter als familiehond beschouwd. Hij is ook vriendelijk en aanhankelijk tegenover kinderen. Omdat ze heel leerzaam en alert zijn, worden ze ook gebruikt als geleidehonden. De Berner sennenhond is niet bang voor fysiek werk, waardoor het een ideale trekhond en speurhond is, die ook een goede reddingshond en rampenhond zou kunnen zijn. Zijn (voedingsgerelateerde)behoeftes verschillen afhankelijk van de levensstijl van de Berner sennenhond. Bij gebruik als trek- of speurhond is de behoefte aan energie en de hoeveelheid voer hoog. Maar ook als gezinshond vindt de Berner sennenhond het leuk om actief te zijn, of het nu gaat om spelen en ravotten met de kinderen of het doen van sportactiviteiten en lange wandelingen. Maar niet alleen hoe de hond wordt ingezet en zijn ras brengen speciale behoeften met zich mee, ook heeft elke hond verschillende eigenschappen en dus ook individuele vereisten voor de voeding. De voedingsstoffen- en energievereisten van een hond verschillen dus afhankelijk van de grootte, gewicht en activiteit van de hond. Bovendien moet er met betrekking tot de voeding rekening worden gehouden met de veelvoorkomende ziektes van de Berner sennenhond zoals overgewicht en gewrichtsproblemen.

Het voer van een Berner Sennenhond moet, nadat hij volwassen geworden is, worden omgezet naar voer voor volwassen honden. Hoe sportiever en actiever de hond is, hoe meer koolhydraten het voer mag bevatten voor energie. Bij gemoedelijke en rustige honden moet er echter op gelet worden dat er een geringe hoeveeheid koolhydraten in het voer zit om overgewicht te voorkomen. Zo moet het voer ook een middelmatige hoeveelheid vet bevatten. De hoeveelheid voer is voor het gewicht even doorslaggevend als het activiteitsniveau en de samenstelling van het voer. Het geven van lekkernijen en beloningen mag hierbij niet onopgemerkt blijven. De hoeveelheid snacks moet van de dagelijke hoeveelheid voer afgetrokken worden. Of je nu kiest voor natvoer, droogvoer of beide voersoorten combineert, het is een kwestie van smaak.

Lees in het artikel ‘droogvoer vs natvoer‘ in het zooplus magazine meer over de voordelen van beide soorten voer.

Aanbevolen voeding voor de Berner sennenhond, droogvoer

 • Speciaal aangepast aan de voedingsbehoeften van grotere honden
 • De ideale combinatie van voedingsstoffen voor een goed fysieke conditie
 • Stimuleert het immuunsysteem
 • Ondersteunt de gewrichten
 • Grootte van de brokken is afgestemd op grote honden
voeding berner sennenhond
voeding berner sennenhond
 • Afgestemd op de voedingsbehoeften van grote honden
 • Stimuleert de gezondheid van de gewrichten
 • Bevat vetzuren ter ondersteuning van de spijsvertering
 • Grootte van de brokken is afgestemd op grote honden

Aanbevolen voeding voor de Berner sennenhond, natvoer

 • Beschikbaar in verschillende smaken en hoeveelheden
 • Sappige, natuurlijke stukjes vlees voor speciaal vleesgenot
 • Goed te verdragen door het hoge aandeel aan vers vlees
 • Omega 3-vetzuren voor de afweer, cellbescherming en een gezonde huid
 • Voorzichtig bereid om de waardevolle voedingsstoffen te behouden
voeding berner sennenhond

Hoeveel gram geef je een volwassen Berner sennenhond met normale activiteit van deze voeding (gram/dag bij een lichaamsgewicht van 45 kg)?

Voer Geschatte hoeveelheid voer in gram/dag
Hills Canine Adult Large Breed Kip ca. 430 gram
Royal Canin Maxi Adult ca. 430 gram
zooplus Classic ca. 1370 gram

3. De beste jaren – gezond ouder worden met de juiste voeding voor de Berner sennenhond

Net zoals de mens wordt de hond ook ouder. Ieder van ons kent oudere honden met een beetje grijs in hun vacht. Maar bij oudere honden verandert niet alleen de vacht. De rest van het lichaam vertoont ook symptomen van ouderdom. Aan deze fysieke veranderingen zijn andere vereisten verbonden met betrekking tot de voeding van de hond. Naarmate de activiteit bij senioren honden afneemt, neemt hun energiebehoefte tegelijkertijd ook af. De hoeveelheid energie in het voer moet daarom, indien nodig, worden verlaagd zodat de oudere hond niet aankomt. Bij sommige honden vermindert bovendien het reuk- en smaakvermogen, daarom kan bijzonder smaakvol voer een goed idee zijn. Voer speciaal voor oudere honden richt zich op de voedingsbehoeften op oudere leeftijd.

 • Evenwichtige voeding, speciaal voor oudere honden van alle rassen
 • Voor een sterk immuunsysteem
 • Goed verteerbare ingrediënten
 • Bevordert de gezondheid van de huid en vacht
voeding berner sennenhond
 • Speciaal afgestemd op de behoeftes van oudere, grote honden (alle rassen)
 • Ondersteunt de gewrichten en spijsvertering
 • Bevordert de vitaliteit met ingrediënten
 • Bescherming van de cellen

Hoeveel gram geef je een ouderen Berner sennehond met normale activiteit van deze voeding (gram/dag bij een lichaamsgewicht van 45 kg)?

Voer Geschatte hoeveelheid voer in gram/dag
Hill’s Canine Mature Adult Senior Large Breed ca. 1650 gram
Royal Canin Maxi Ageing 8+ ca. 410 gram

Als beloning of bij het trainen zijn de zoolove hondensnacks uiterst geschikt en lekker. De knapperige snackjes zij verkrijgbaar in de smaken kip en lam. De zoolove hondensnacks bevatten geen kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen en lokstoffen en worden in Duitsland gemaakt. Bovendien ondersteun je met de aankoop van zoolove hondensnacks dierenbeschermingsorganisaties.

Ontdek ons speciale aanbod aan hondenvoer speciaal voor grote rassen in onze webshop!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?