Castratie en sterilisatie bij katten

Castratie en sterilisatie bij katten

Castratie en sterilisatie bij katten

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten voorkomen onnodig lijden.

Waarom katten castreren?

Castratie van katten heeft verschillende voordelen. Gecastreerde katten zijn minder agressief, aanhankelijker en hebben een kleiner territorium. Voor loslopende katten verkleint dat het gevaar op ongelukken en gevechten met andere katten. Poezen worden niet bronstig en katers houden op hun territorium in huis te markeren. Over het algemeen hebben gecastreerde katten een hogere levensverwachting dan niet-gecastreerde katten, zijn ze minder gestrest en evenwichtiger. Last but not least, castratie voorkomt dat de dieren zich voortplanten.

Katten zijn al geslachtsrijp voordat ze het eerste levensjaar hebben voltooid. Bij sommige raskatten duurt het iets langer. Een poes kan gemiddeld twee keer per jaar een nestje krijgen, met een gemiddelde van tussen de 2 en 6 kittens per keer.

Voorbeeld: Als een kat ongeveer 80 jongen krijgt gedurende een periode van 10 jaar die zich op hetzelfde tempo vermenigvuldigen– en hun jongen ook, enzovoort –, zijn er in deze 10 jaar honderdduizend katten geboren –  onmogelijk om een leuk huis te vinden voor alle kleine kittens!

De afbeelding laat zien hoe ongecontroleerd katten zich vermenigvuldigen als men niets daartegen onderneemt.

Ongewenste kittens worden vaak uitgezet, gedood of in het beste geval naar een dierenasiel gebracht. Deze zitten vaak al overvol. Het castreren of steriliseren van katten is dus geen beperking van de dierenrechten maar een belangrijke maatregel voor dierenwelzijn.

Katten castratie en sterilisatie - Wat is het verschil?

Als het over het onderwerp castratie en sterilisatie gaat, is er soms verwarring onder katteneigenaren. Betekenen de twee begrippen hetzelfde? Is castratie bedoeld voor katers en sterilisatie voor poezen? En wat gebeurt er precies tijdens de ingreep? Wij scheppen duidelijkheid.

Heel eenvoudig: zowel mannelijke als vrouwelijke katten kunnen gecastreerd en gesteriliseerd worden. Beide procedures gaan over het onvruchtbaar maken van de dieren dus om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Maar wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?

Castratie van katten - procedure en voordelen

Bij een castratie worden hormoonproducerende organen of klieren verwijderd. In het geval van katers de testikels, bij poezen de eierstokken. Het is een standaardprocedure die door de meeste dierenartsen kan worden uitgevoerd.

Bij mannelijke katten worden de scrotums geopend met kleine incisies, zaadleider en bloedvaten afgebonden en afgesneden van de testikels. Bij een poes is de ingreep ingewikkelder dan bij een kater, omdat de buikwand moet worden geopend om de eierstokken te kunnen verwijderen. Heel vaak wordt ook de baarmoeder eruit gehaald. De operatie van poezen is niet ingewikkeld, maar is meer invasief (en duurder) dan een kater-castratie, die uitwendig plaatsvindt.

De voordelen van castratie van katten in één oogopslag:

 • Geen ongewenste nakomelingen meer
 • Geen bronstig gedrag bij poezen zoals aanhoudend huilen
 • Geen voortdurend bronstig gedrag, wat bij ongecastreerde poezen kan voorkomen als er niet gepaard wordt. Dit kan leiden tot permanente stress en een verhoogd risico op geslachtsziektes
 • Kleiner territorium bij loslopende katers: minder risico op ongelukken en vechten met andere katten
 • Katten zijn evenwichtiger, aanhankelijker en stressvrijer
 • Minder agressief gedrag
 • Geslachtspecifieke ziekten komen minder of niet meer voor (bijvoorbeeld aan de baarmoeder, als deze ook wordt verwijderd)
 • Levensverwachting gemiddeld hoger dan bij niet-gecastreerde dieren

Sterilisatie van katten - procedure en voordelen

De sterilisatie maakt katten betrouwbaar onvruchtbaar doordat de zaadleider bij mannetjes en eileiders bij vrouwtjes worden afgesneden of gebonden. Een bevruchting kan niet meer plaatsvinden, maar verder verandert er niets. De hormoonproductie en de voorplantingsdrang blijven in stand.

Kat 's nachts onderweg

Voordelen van kattensterilisatie in één oogopslag:

 • Geen ongewenste nakomelingen
 • Geen gewichtstoename na de ingreep
 • Geen gedragsverandering (of dat nu een plus- of een minpunt is, moet ieder voor zich beslissen)

Belangrijk: Sterilisatie of castratie: de operatie wordt uitgevoerd onder narcose, daarom moet je jouw kat nuchter naar de dierenarts brengen en mag je hem dus niet van tevoren voeren. Het wordt aanbevolen om 12 uur van tevoren geen eten meer te geven. Water drinken mag wel. Bovendien moet je erop letten of jouw kat op het moment van de operatie niet bronstig is, anders is er een verhoogd risico op postoperatieve bloedingen.

Conclusie: Om te voorkomen dat katten jongen krijgen of verwekken, zijn castratie en sterilisatie even effectief. De castratie heeft grotere gevolgen voor het dier en dus ook voor de eigenaar. Omdat de hormoonproductie wordt verstoord, wordt de drang om zich voort te planten geëlimineerd, wat de dieren over het algemeen minder gestrest en agressief maakt. Ervaren kattenbezitters, dierenbeschermingsorganisaties en dierenartsen adviseren voornamelijk castratie, omdat het een "volledige oplossing" is en schadelijk gedrag voor mens en dier voorkomt.

Gevolgen van castratie en sterilisatie – Wat verandert er?

Een sterilisatie heeft geen effect op het gedrag van katten, omdat bevruchting op een mechanische manier wordt voorkomen door het afsnijden van ei- en zaadleider. Als je jouw kat laat castreren, gaat dat gepaard met hormonale veranderingen en mogelijke gedragsveranderingen. De veranderingen worden meestal als positief gezien.

Nadeel: Sommige katten worden als lui en lethargisch ervaren na castratie. Bovendien bestaat er een risico op gewichtstoename als de hoeveelheid voedsel niet wordt verminderd. Al ongeveer twee dagen na de castratie neemt de eetlust van de dieren merkbaar toe, de voedselinname neemt met ongeveer 20 procent toe, terwijl tegelijkertijd de basisbehoefte, dat wil zeggen de caloriebehoefte, met ongeveer 30 procent afneemt. Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid voer te verminderen om ervoor te zorgen dat jouw huisdier zijn gewicht behoudt. Het ligt aan je of jouw kater of kat na de castratie te dik wordt!

Of en hoe het gedrag van katten na castratie verandert en of deze veranderingen door de eigenaar als positief of negatief worden ervaren, kan van persoon tot persoon verschillen. Terwijl de ene persoon blij is dat zijn kat wat rustiger is, kan de ander zijn dier na de operatie te sloom vinden. Bovendien reageert niet elke kat hetzelfde op de hormonale verandering.

Twee liefkozende katten

Waar moet na castratie / sterilisatie rekening mee worden gehouden?

Als jouw kat 's ochtends wordt gecastreerd, kunt je hem meestal' s avonds bij de dierenarts ophalen. Zorg ervoor dat een stille warme plaats beschikbaar is waar het dier volledig kan ontwaken uit de narcose en waar hij zich ongestoord kan herstellen.

Opmerking: de meeste katten zijn nog steeds erg versuft door de narcose. Leg de kat op een deken of in een mand op de grond, niet op stoelen of op de bank. Anders kan de kat vallen als hij probeert om te bewegen.

Na de operatie zal jouw kat een tijdje pijn voelen, wat zich uit in opvallend of zeer teruggetrokken gedrag. Bij poezen kan het enkele dagen duren voordat ze weer pijnvrij zijn, bij een kater duurt het een dag of twee.

Voeding na castratie: Verander de voedingsgewoonten niet volledig, maar maak de porties iets kleiner. Als je na een paar weken of maanden na castratie een gewichtstoename van jouw kat opmerkt, is de hoeveelheid voer nog te groot. Het kan handig zijn om over te schakelen naar kattenvoer met verminderde calorieën. Er is zelfs speciaal voer voor gecastreerde katten verkrijgbaar met een voedingsstofprofiel dat is aangepast aan de specifieke behoeftes van de dieren. Het kan op lange termijn helpen om het ideale gewicht van de kat te behouden omdat het beschikt over een aangepast energiegehalte dat is afgestemd op de veranderende stofwisseling van gecastreerde katten. Laat je niet van de wijs brengen als het speciaal voer als „voer voor gesteriliseerde katten” wordt omschreven. Sterilisatie wordt in dit geval als een algemene term gebruikt; het is voer voor gecastreerde katten.

Wanneer moet ik mijn kat laten castreren?

Het juiste moment om jouw kat te steriliseren of te castreren hangt van verschillende factoren af. Het hangt af van de individuele ontwikkelingstoestand en van het ras. Het is gebruikelijk dat katten niet veel later dan met het bereiken van geslachtsrijpheid (ongeveer 6 – 8 maanden) gecastreerd worden. Vaak wordt een vroege castratie gedaan (met 8 – 14 weken). Vooral bij loslopende katten is dit aan te raden. Over het algemeen geldt: wacht niet te lang! Een "rendez-vous" van jouw loslopende kat met een niet-gecastreerde kater kan genoeg zijn om je een nestje kittens te bezorgen.

Hoeveel kost een castratie of sterilisatie?

Met deze kostenpost moet je in elk geval rekening houden bij de aanschaf van een kat! Volgens dierenartsen kosten castratie en sterilisatie van katten evenveel. Hoeveel een dierenarts precies in rekening brengt, hangt van verschillende factoren af. Deze factoren omvatten bijvoorbeeld de individuele moeilijkheidsgraad, tijd en lokale omstandigheden. Voor de exacte kosten raden wij aan contact op te nemen met jouw dierenarts.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
7 min

Castratie en sterilisatie bij katten

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten voorkomen onnodig lijden.