Bepaal het geslacht bij kittens

geslacht van een kitten bepalen

geslacht van een kitten bepalen

De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel lees je alles over: het geslacht van een kitten bepalen. Is het een jongetje of een meisje?

Voorbereidingen treffen

Als je zelf wil onderzoeken welk geslacht je nieuwe huisdier heeft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kitten in de juiste omstandigheden is. Zorg er ten eerste voor dat het katje in een warme en veilige omgeving is. Kittens zijn vooral erg gevoelig voor kou. Ze zijn dan ook in het eerste stadium van hun leven op de lichaamswarmte van hun moeder aangewezen. En natuurlijk is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het in de omgeving lekker warm is. Neem de genitaliën van je minikat dus alleen onder de loep in een ruimte met een prettige temperatuur.

Hoe lang kan ik een kitten van zijn moeder scheiden?

Haal de kitten niet voor langer dan vijf tot maximaal tien minuten van zijn moeder weg, omdat je anders de lichamelijke gezondheid en mentale stabiliteit van je huisdier in gevaar brengt. Til het staartje voorzichtig een klein stukje op. Het diertje kan wat verrast reageren, omdat hij of zij de staart sowieso niet graag aan laat raken – en al helemaal niet als dat is om de geslachtsdelen bloot te leggen.

geslacht van een kitten bepalen
geslacht van een kitten bepalen

Het geslacht van een kitten bepalen, zo moet je te werk gaan:

  • Als je zachtjes aan de basis van de staart van je kitten kietelt, heb je kans dat het diertje de staart zelf al optilt en de geslachtsdelen ontbloot.
  • Ga absoluut voorzichtig te werk bij de omgang met de genitaliën. Ter voorbereiding kun je je kitten eens lekker aaien en kalmerend op hem of haar inpraten.
  • Leg de kitten vervolgens op een zachte handdoek of op een vergelijkbaar zacht, warm oppervlak, waar het heerlijk op kan liggen.
  • Als je kitten heftig tegenstribbelt, kun je het het beste terug bij de moeder leggen en het eventueel later opnieuw proberen.

Mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen

Als de kleine kat zijn of haar geslachtsorganen laat zien, zul je twee openingen boven elkaar kunnen zien. De bovenste is de uitgang van de darm – de anus –, de onderste zijn de genitaliën. Als je eens goed kijkt naar de vorm van het onderste gat, zul je ofwel een horizontale speelt zien ofwel een piepklein gaatje. De eerste kun je ook wel vergelijken met de kleine letter “i en de tweede als een soort dubbele punt (“:”). Heb je een “i gezien, weet je dat het om een vrouwtje gaat. Als je de dubbele punt (“:”) ziet, weet je het gaat om een mannetje.

Wanneer je niet zo duidelijk kan zien waar het precies om gaat, kun je naar iets anders kijken dat wel eens uitsluitsel zou kunnen bieden: bij vrouwtjes is de afstand tussen genitaliën en anus groter, en het vrouwelijke geslachtsdeel ligt hoger. Als je een soort buidel of bult kunt zien, is dat zeer waarschijnlijk het scrotum en is het katje dus een mannetje. De testikels zijn bij jonge dieren nog niet altijd zichtbaar, omdat ze nog in het lieskanaal zitten teruggetrokken en dus van buitenaf niet te zien zijn.

geslacht van een kitten bepalen
geslacht van een kitten bepalen

Wat de haarkleur met geslacht te maken heeft

Maar ook andere aspecten kunnen informatie geven over het geslacht van je kitten. Zo kan de vachtkleur nog wel eens verschillen per geslacht. Een schildpadpatroon met rode en zwarte vlekken komt bijna alleen maar bij vrouwtjes voor. Dit patroon is namelijk co-dominant en wordt door een X-chromosoom doorgegeven. De allelen voor rode én voor zwarte vachtkleur liggen ieder op een X-chromosoom.

Vrouwtjes hebben per definitie twee x-chromosomen, terwijl mannetjes één X en een Y hebben. De vacht van een mannetje kan dit patroon dus in principe niet hebben. Rode katten zijn vanwege hun genetische aanleg eigenlijk altijd mannelijk, op een klein aantal uitzonderingen na.

Of je kat nu een jongetje of een meisje, rood of grijs gevlekt, zwart-wit of schildpadgekleurd of wat voor kleur dan ook: wij van zooplus wensen jullie in ieder geval enorm veel plezier met het samenwonen.

Ontdek onze kittenshop waar je allerlei producten speciaal ontwikkeld voor kittens kunt vinden (zoals droog- en natvoer) en lees ook het artikel “Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips”!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

3 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.