Katten hebben de buitengewone gave om bijna altijd op hun pootjes terecht te komen. Maar ook katten kunnen verwondingen oplopen. Vooral kleine snijwondjes aan de poten zijn niet ongewoon. Hoe kan ik mijn kat helpen als ik een verwonding ontdek? Wij laten je zien hoe je op de juiste manier omgaat met een gewonde poot bij katten, hoe je verband aanlegt en wat er in een verbanddoos hoort.
Gewonde poot bij katten: wat moet je doen?

© bmf-foto.de / stock.adobe.com
Als je kat een gewonde poot heeft, is het altijd slim om de dierenarts ernaar te laten kijken.
Regel nummer één bij verwondingen: blijf vooral kalm
Als je een verwonding bij je kat ontdekt, blijf dan rustig en maak je zeker niet druk. Katten zijn erg gevoelige dieren. Als je in paniek raakt, raakt jouw huisdier ook in paniek. Daarom is het erg belangrijk om kalm te blijven en op een rustgevende toon met je kat te praten.
Als jouw kat zich laat aanraken, kun je zelf eerste hulp verlenen en een verbandje aanbrengen. Als je er niet in slaagt jouw kat te kalmeren, aarzel dan niet en neem onmiddellijk contact op met een dierenarts. Want in uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld bij hevige pijn, kunnen zelfs de liefste katten bijten en gevaarlijke wonden veroorzaken.
Hoe breng ik een pootverband aan?
Een pootverband bestaat uit verschillende lagen en is bedoeld om bloedende wonden te stelpen. Het dient ook om de gewrichten en de botten in het onderbeen te stabiliseren. Als jouw kat rustig genoeg is, kun je als volgt een pootverbandje aanleggen:
- Verwijder grove vuilresten en zichtbare vreemde substanties uit de wond.
- Reinig en ontsmet vervolgens de wond en het omliggende gebied.
- Haartjes die in de wond kunnen komen moeten voorzichtig worden weggehaald met een schaartje of een scheermesje.
- Vul de ruimte tussen de tenen met gaasverbandjes, zodat er later geen wrijvingen of drukwonden kunnen ontstaan. Open bloedvaten moet je bijzonder goed afdichten, zodat het bloeden wordt gestelpt totdat je naar de dierenarts gaat.
- Wikkel nu met een verband de hele poot én het bovenliggende gewricht in. Het verband mag niet te vast of te los zitten. Tussen de huid en het verband moeten twee vingers passen.
- Als je geen zelfklevend verband bij de hand hebt, kun je het verband ook vastmaken met verbandklemmen of tape.
- Waterafstotende tape of poothandschoentjes helpen tijdelijk tegen binnendringend vuil.
Wat moet er in mijn verbanddoos zitten?
Om verwondingen aan kattenpoten snel te kunnen behandelen, is het erg verstandig om een goede verbanddoos in huis te hebben. De doos moet alle nuttige voorwerpen bevatten die nodig zijn voor de eerste verzorging van wonden. Om goed voorbereid te zijn, hebben wij de belangrijkste hulpmiddelen voor je op een rijtje gezet.
Hulpmiddelen |
afgeronde verbandschaar |
schone pincet |
scheermes voor het verwijderen van haartjes |
koortsthermometer (bij voorkeur met flexibel uiteinde) |
wegwerpspuiten |
metaalvrije staaf voor het spalken van een botbreuk |
tekenkam |
ontsmettingsmiddel en afzonderlijk verpakte wondreinigingsdoekjes |
Verbandmateriaal |
verschillende steriele wondverbanden in uiteenlopende grootten |
watten voor opvulling |
verbandrol |
kleefpleisters, zelfklevende (hechtende) verbanden of kleefstrips |
Medicijnen |
desinfecterende zalven, bijvoorbeeld een jodiumhoudende wondzalf |
koolstoftabletten tegen braken en diarree |
Hoe herken ik een gewonde poot bij katten?
Katten zijn relatief taaie beestjes. Ze slagen er vaak in om verwondingen dagenlang te verbergen voor ons baasjes. Dit gedrag is overigens volkomen normaal. Om zichzelf te beschermen mochten hun voorouders immers geen zwakte tonen in de wildernis.
Daarom worden katten met verwondingen aan de poten meestal pas opgemerkt na gedragsveranderingen. Naast een grotere onwil om te bewegen, eten ze vaak ook minder. Geleidelijk aan komen er nog andere symptomen naar boven. Wat we vaak zien:
- Hinken en pijn tijdens het lopen;
- Overmatig likken aan de wond;
- Zichtbare tekenen van ontsteking (zwelling, roodheid of pusophoping).
Zwaargewonde poot bij katten: meteen naar de dierenarts
In de meeste gevallen veroorzaken uitgescheurde klauwen of vuilresten die diep in de wond zitten hevige bloedingen en pijn. In deze toestand laten katten zich zelden aanraken, zelfs niet door hun baasje. Bij ernstige verwondingen aan de poten moet je dan ook onmiddellijk naar de dierenarts. Met behulp van zijn of haar medisch team kan de dierenarts de kat voldoende kalmeren om zware verwondingen te behandelen. Hevige bloedingen worden behandeld met bloedstelpende, steriele wondverbanden of een drukverband.
Als alle bloedingen gestelpt zijn, kan de poot rustig worden bekeken en voorzichtig worden afgetast. Om inwendige verwondingen aan de poot (zoals botbreuken) of verborgen problemen zichtbaar te maken, gebruiken dierenartsen beeldvormingstechnieken zoals echografie of röntgenstralen. Afhankelijk van het type en de ernst van de verwonding, kunnen ook chirurgische ingrepen nodig zijn.
Omdat verwondingen aan de poten pijnlijk zijn, zal de dierenarts meestal pijnstillers toedienen aan de gewonde kat. Ontstekingsremmende wondgenezingszalven mogen op de wond worden aangebracht. Antibiotische zalven mogen daarentegen alleen worden gebruikt wanneer de arts een bacteriële wondinfectie heeft vastgesteld.