Gezonde kattenbotten

Gezonde kattenbotten

Gezonde kattenbotten

Gezonde kattenbotten

Gezonde kattenbotten en gewrichten zijn voor kleine jagers als de kat onmisbaar, net als voor alle andere dieren eigenlijk. Die gezondheid lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is het jammer genoeg niet. De gezondheid van de botten kan niet alleen door de voortschrijdende leeftijd, maar ook door verwondingen, ondervoeding of ziekte achteruitgaan. Dit kan op zijn beurt weer ontstekingen veroorzaken en de algemene gezondheid van je viervoeter langdurig schaden.

Kattenbotten

De blauwdruk van een kat bestaat uit meer dan 230 botten – het aantal kan variëren naar gelang het aantal gewrichten in de staart. Dat zijn zo’n 38 botten meer dan mensen hebben! De soepele wervelkolom bestaat uit zeven halswervels, dertien borstwervels, zeven lendenwervels, drie kruiswervels en tussen de twintig en drieëntwintig staartwervels. Het sleutelbeen is bij katten, in tegenstelling tot onze situatie, niet met het skelet vergroeid. Hierdoor genieten katten van een enorme bewegingsvrijheid. Geen wonder dat ze zo gracieus over de aller smalste schuttingen kunnen wandelen!

Het belangrijkste instrument van een sluipjager is zijn of haar eigen lijf. Het lichaam van een kat is dan ook niet gebouwd op langdurig rennen, maar op korte sprints en sprongen. Dit is te merken aan de krachtige achterpoten. Hun gewrichten zijn buitengewoon soepel en hun wervelkolom is dat nog het allermeest. Een vallende kat kan zijn staart gebruiken om helemaal om te draaien en op zijn pootjes terecht te komen, zodat het risico op een verwonding zo klein mogelijk blijft. Bij zo’n val worden de gewrichten van de kat beschermt door elastisch kraakbeenweefsel, dat werkt als een effectieve schokdemper en de enorme druk van de val opvangt. Dit wordt nog makkelijker gemaakt door de stroperige gewrichtsvloeistof die de gewrichtskapsels in het ideale geval helemaal bedekt.

Gezonde kattenbotten en gewrichten

Als kleine jagers zijn katten afhankelijk van de gezondheid van hun gewrichten en botten. Een gezonde kat beweegt in harmonie met zichzelf, bijna vloeiend. Dit nagenoeg perfecte staaltje beweging hebben katten te danken aan een complex samenspel van gewrichten, spieren en zenuwprikkels.

gezonde kattenbotten

Samenleven met mensen zorgt er eigenlijk altijd voor dat het actieve kattenleven eerder een luizenleventje wordt, met niet altijd even geschikt voor. Dat leidt helaas vaak tot problemen met de botten en gewrichten. De verlaging van de genetische variatie door gerichte fok helpt ook niet mee: erfelijke ziekten krijgen zo meer kans. Oudere katten produceren geleidelijk aan steeds minder gewrichtsvloeistof. Door het kraakbeen zelf stroomt geen bloed, deze afnemen heeft dus grote gevolgen voor het genezingsproces na verwondingen.

Een eerste voorteken voor gewrichts- en botproblemen is een vermindering van de bewegingsvrijheid van je huisdier. Dat komt naar voren in problemen met het springen, misschien ook bij het hurken op de kattenbak. Je kat gaat dan wat houteriger lopen of zelfs strompelen. Katten kunnen in principe erg goed tegen pijn, maar eventueel heeft je kat een gepijnigde uitdrukking op haar snoetje of soms zal ze zelfs miauwen van de pijn.

Verwondingen

Zulke symptomen kunnen veroorzaakt zijn door acute verwondingen door dingen als een harde landing na een sprong van grote hoogte. Juist bij katten die vrij door de buurt kunnen dwalen is dit zonder meer mogelijk! Vraag in geval van twijfel een dierenarts om raad. Een gebroken bot kan het weefsel daaromheen vaak onherstelbaar beschadigen.

Een acute verwonding hoeft niet per se de oorzaak van het onbehagen te zijn. Meestal zijn acute of chronische aandoeningen aan de botten of gewrichten de boosdoener.

Aandoeningen aan de botten

Zogenaamde degeneratieve gewrichtsaandoeningen zorgen het vaakst voor botproblemen. Deze pijnlijke slijtageverschijnselen aan de gewrichten komen vaker voor als je kat al op leeftijd is, maar ook overgewicht of eerdere verwondingen zijn een niet onwaarschijnlijk risico.

Artritis

Door slijtage van het kraakbeen wordt de gewrichtsvloeistof dunner. Het weefsel wordt geïrriteerd en de ontsteking daarvan wordt artritis genoemd. Een typisch symptoom is plotselinge tegenzin om te bewegen. Juist na rustpauzes hebben katten die aan artritis lijden problemen met het opstaan en het lopen. Zodra de kat in eenmaal in beweging is gekomen, lijkt de kat nergens meer last van te hebben.

Artrose

Artrose is de degeneratieve variant van artritis. Na een ontsteking door een trauma of een gewrichtsontsteking zoals artritis wikkelt het lichaam het ontstoken gewricht in met bind- en botweefsel. Deze veranderingen beperken de bewegingsvrijheid van het dier nog meer.

Chronische pijn en beperkte bewegingsvrijheid hebben ernstige negatieve gevolgen voor de kwaliteit van leven. Bij de behandeling van gewrichtsproblemen wordt er daarom vooral geprobeerd om de gewrichtsfunctie intact te houden en de pijn te verlichten. Dit kan onder andere de vorm van fysiotherapie, voedingssupplementen en onstekingsremmers aannemen, maar ook alternatieve methoden kunnen verrassende resultaten hebben. Laat je vooral adviseren door je dierenarts of andere deskundigen!

Voorkomen is beter dan genezen voor gezonde kattenbotten

Ook voor katten is een gezonde levensstijl de beste manier om gewrichts- en botproblemen te voorkomen. Een gezond, gebalanceerd dieet en veel beweging staan daarin op de eerste plaats. Beweegt je kat al met pijn en moeite of heeft je huisdier vroeger al eens problemen met zijn gewrichten of botten gehad, kan het helpen om al vroeg de botten en gewrichten te ondersteunen. Voedingssupplementen en dieetvoer kunnen gezonde botten en gewrichten ondersteunen.

Opmerking: door een geschikt dieetvoer te kiezen kun je de natuurlijke lichamelijke functies van jouw huisdier ondersteunen. Let echter wel dat dieetvoer geen ziektes kan voorkomen noch genezen. Win altijd het advies van jouw dierenarts in over het juiste dieetvoer voor jouw huisdier. Op zooplus kun speciale dieetvoeding vinden.

Wij wensen jou en je kat het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.