Het eerste bezoek aan de dierenarts

Het eerste bezoek aan de dierenarts

Het eerste bezoek aan de dierenarts

Wees vooral niet bang!

In principe worden kittens in de eerste zes weken van hun leven alleen en beste verzorgd door hun moeder. De antilichaampjes in de moedermelk beschermen ze tegen infecties. Mocht een kitten tóch ziek worden, zal een bezoek aan de dierenarts eigenlijk altijd nodig zijn. Juist de weerstand van jonge dieren is nog niet erg sterk. Ook kunnen de belangrijke lichaamsfuncties snel falen en kleintjes kunnen bij zware aandoeningen ook snel bezwijken. In dit artikel lees je alles over het eerste bezoek aan de dierenarts.

Belangrijk: ontwormen

Vanaf de tweede week van het leven van een kitten moeten ze iedere twee weken worden ontwormd. De kleintjes kunnen namelijk endoparasieten binnenkrijgen via de moedermelk. Dit kan op zijn beurt tot zware beschadigingen aan het darmepitheel en diarree leiden.

Het eerste bezoek aan de dierenarts

Heb je pas een kittenin huis genomen,het liefst niet eentje jonger dan 10 weken, is het belangrijk dat daarmee naar een dierenarts gaat. Doe dit zodra het katje is bijgekomen van de stress van de verhuizing en van het afscheid van de moeder, broertjes en zusjes. Meestal kun je deze afspraak combineren met de nodige basisvaccinaties als ze 9 12 weken oud zijn.

Wat wordt er gedaan?

Bij dit allereerste onderzoek zal de dierenarts het dieet en de vacht goed onder de loep nemen. Daarnaast zal hij of zij het slijmvlies, de tandjes en oren nakijken op parasieten. Hij luistert ook naar het hart en de longen . De dierenarts meet de lichaamstemperatuur en zal als dat nodig is de essentiële vaccins of een leucosetest uitvoeren. Vervolgens zal hij je kitten inenten. Het is belangrijk om voor de arts een verzameling van ontlastingsmonsters van meerdere dagen mee te nemen om geanalyseerd te worden. In ieder geval moet er vanaf de 12e week ontwormd worden

Tip: een huisdierverzekering voor katten kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je kat nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je kat volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Huisdierverzekering
Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.