Het gehoor van de kat

gehoor kat

Het gehoor van de kat is uiterst gevoelig en plaatst het gehoor van de mens veruit in de schaduw. Dit is wat katten gebruiken om te jagen. Omdat de prooi van de kat communiceert via zeer hoge en stille geluiden, is een gevoelig oor van groot belang voor de viervoetige vrienden. Lees in dit artikel meer over het gehoor van de kat.

Wat maakt het kattenoor zo uniek?

Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af. Dit kun je al merken als ze de hoge tonen van hondenfluitjes of vleermuizen niet meer kunnen horen. Ook honden horen met een bereik van tot 40.000 hertz niet zo goed als katten.

Ook qua intensiteit van geluid lopen katten flink op ons voor. Een zacht geluid dat wij nog nét kunnen horen, zou een kat al opvangen als het duizend keer zo zacht was. Om ervoor te zorgen dat ze niet worden overweldigd door een geluidsbombardement van alle kanten, filteren katten de geluiden eruit die voor hen belangrijk zijn: muizen piepen continu zachtjes om met hun soortgenoten in contact te blijven. De kat kan dit vanaf zo’n 20 meter afstand waarnemen. Naarmate de leeftijd vordert, gaat het gehoor wel wat achteruit, maar het is nog altijd zó goed dat het samen met de tastzin het gezichtsvermogen helemaal zou kunnen vervangen! Een blinde kat weet dus precies waar hij is en naartoe moet.

De oren van de kat zijn uitgerust met zoveel spieren dat ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden verplaatst en dus rechtstreeks op de geluidsbron kunnen worden gericht. Deze uitlijning van de kattenoren gebeurt automatisch door reflexen.

gehoor kat

Welke betekenis heeft dit voor katteneigenaren?

Vanwege de jachttechniek was het altijd belangrijk voor de kat om de stilste geluiden waar te nemen. Hoewel veel huiskatten niet langer hoeven te overleven door te jagen, is hun gehoor nog steeds zeer gevoelig. Ze registreren ultrasone geluiden voordat ze zich realiseren dat er iets ongewoons staat te gebeuren. Zelfs in de slaap zijn de oren altijd klaar om geluiden te ontvangen.

Het is niet erg moeilijk om je het probleem met zo’n uitzonderlijk gehoor voor te stellen: katten hebben een bloedhekel aan harde muziek en geschreeuw. Katten kunnen ook extreem hoge geluiden horen van elektrische apparaten, zoals een tv, die niet langer hoorbaar zijn voor ons als mensen. Dus zorg voor je viervoeters als je elektronische apparatuur gebruikt. Zelfs als het ons niet stoort, kan het onaangenaam zijn voor katten. Dus wees niet verbaasd als je kat bijvoorbeeld op zoek is terwijl je in jouw appartement aan het stofzuigen bent.

In de zooplus kattenwinkel vind je allerlei producten voor je kat, zoals verzorgingsproducten, kattenvoer en kattenspeelgoed. Neem snel een kijkje en bestel extra voordelig!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

3 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.