De juiste huisapotheek voor katten

huisapotheek kat

Voor kleine verwondingen is het altijd handig als je verband in huis hebt.

Huisapotheek voor katten

De meeste huisdieren genieten een comfortabel en veilig leven, maar soms kunnen ze zich verwonden. Met de juiste huisapotheek kun jij als dierenvriend je lieve huisdier snel behandelen of in een noodsituatie in ieder geval de eerste hulp geven!

Waar moet ik mijn huisapotheek plaatsen?

De huisapotheek voor katten moet op een goed bereikbare plek staan en je moet er direct bij kunnen. Zodra er zich een noodgeval voordoet, moet je zo snel mogelijk kunnen handelen. Daarnaast is het handig om het nummer van de dierenarts en de dichtstbijzijnde dierenkliniek te noteren of op te slaan in je contactenlijst. Zo kun je bij een groter noodgeval onmiddellijk professionele hulp inschakelen.

Waaruit moet een huisapotheek voor katten bestaan?

In principe kun je de inhoud van een huisapotheek voor mensen als basis nemen. Zo moet je verbandmateriaal hebben, maar ook en andere hulpmiddelen zoals een thermometer, schaar en tekentang.

  • Leg verbandwatten, gaasverband, tape en een verbandschaar daarom al op een makkelijk bereikbare plek. Zo kun je in een noodgeval snel reageren en je huisdier al eerste hulp geven tot de aankomst van de dierenarts.
  • Wondzalf en desinfectiemiddel kunnen ook bij kleine wonden een grote hulp zijn. Maar let op bij jodiumoplossingen. In de meeste gevallen zijn ze niet geschikt voor katten.
  • Wegwerpspuiten zonder naald kunnen ook helpen bij het toedienen van voer of medicijnen.
  • Ook een tekentang en vlooienkam horen in ieder thuisapotheek! Nooddruppels kalmeren je dier in noodgevallen. We raden je aan met name alcoholvrije druppels te gebruiken; die zijn speciaal voor huisdieren verkrijgbaar!
  • We raden je aan om een voorraad spot-ons tegen ongedierte en wormen te hebben als je een buitenkat hebt.

Om ervoor te zorgen dat alle materialen en verbanden steriel en vers zijn, moet je de huisapotheek regelmatig controleren en verlopen medicijnen of hulpmiddelen tijdig vervangen.

huisapotheek voor katten

Waar moet ik bij de keuze van medicijnen op letten?

Let op met medicijnen en desinfectiesprays, want medicijnen voor mensen mag je nooit aan je kat geven. Voor huisdieren kan dit ernstige gevolgen hebben en soms zelfs tot de dood leiden. Raadpleeg je dierenarts voor vragen rond de keuze van de medicijnen!

Voor noodgevallen: een eerste-hulp-set en meer producten voor kattenverzorging vind je bij zooplus.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.