Je kat een pil geven: met deze trucjes lukt het zeker

kat pil geven

Moet je kat pillen innemen? Haal je kat over met een trucje!

Je kat is ziek en de dierenarts heeft pillen voorgeschreven. Maar hoe kun je je kat de nodige pillen geven? Dit artikel geeft je de beste trucs voor om je kat makkelijk een pil te geven.

Je kat een pil geven is een hele uitdaging

Open de bek, doe er een pil in en klaar; het zou fijn zijn als het zo gemakkelijk was. Voor veel kattenbezitters is het geven van pillen een echte uitdaging. Het zou niet de eerste keer zijn dat een behandeling moet worden stopgezet omdat je kat de pillen gewoon niet wil slikken.

Helaas kun je je kat niet uitleggen dat de medicijnen echt nodig zijn. Dus alleen sluwheid en trucjes zullen helpen. In dit artikel leer je de beste trucjes om pillen aan je kat te geven.

In principe heb je drie opties om je kat een pil te geven.

  1. Maal de pillen fijn en meng ze met pasta, voer of water.
  2. Verstop de hele pil in een snoepje en moedig je kat aan.
  3. Stop de pil direct in de bek.

Misschien moet je meerdere opties uitproberen om te ontdekken welk trucje het beste werkt voor het geven van pillen aan jouw eigen kat. Geef vooral niet op; een van deze methoden kan een oplossing bieden.

Je kat een pil geven: verkleinen en fijnmalen

Om je kat te misleiden kun je de pillen fijnmalen en mengen met kattenpasta, voer of water ter camouflage. Het enige wat je nodig hebt is een gewone vijzel om de pillen in fijn te malen. Als je het pillenpoeder in water wilt oplossen heb je ook nog een spuit nodig.

Als je kat de pillen voor een langere periode moet innemen kan het de moeite waard zijn om een ​​speciale pillenvergruizer aan te schaffen. Die kun je bijvoorbeeld bij de apotheker kopen.

Belangrijk: vraag eerst je dierenarts of de pillen fijngemalen mogen worden.

Pillen fijnmalen en mengen met een pasta

Meng de fijngemalen pillen met een kattenpasta of -crème waar je kat van houdt. Als alternatief kun je ook leverworst gebruiken.

Gebruik de vijzel en stamper om de pil tot een fijn poeder te malen. Meng dit poeder vervolgens grondig met een kleine portie kattenpasta. Ongeveer een theelepel is vaak al voldoende.

Laat je kat ervan likken en genieten. Met een beetje geluk merkt ze niets van het pillenpoeder.

Pillen verkleinen en door het voer mengen

Je kunt ook proberen het medicijn gewoon door het voer te mengen. Voor deze truc om je kat pillen te geven heb je ook een vijzel nodig. Meng het poeder vervolgens grondig met het voer van je kat.

Dit trucje werkt echter alleen als de pil geen sterke eigen smaak heeft. Als dat wel het geval is kun je wat intens smakende lekkernijen toevoegen aan de pil in de vijzel. Dreamies met kaas zijn daar bijvoorbeeld goed geschikt voor. Meng alles goed door elkaar voordat je het met het voer mengt.

Let op: sommige medicijnen mogen niet samen met zuivelproducten worden ingenomen. Vraag voor de zekerheid aan je dierenarts of er bezwaren zijn tegen kaaspasta’s of kaassnacks.

Spuit en water

Als alternatief kun je het pillenpoeder ook oplossen in een beetje water of een andere vloeistof – bijvoorbeeld in kippenbouillon. Zuig vervolgens de oplossing op in een injectiespuit (zonder naald!). De spuit kun je bij de dierenarts of apotheker halen.

Spuit het mengsel vervolgens voorzichtig in de mond van je kat.

Geen exacte dosering mogelijk

Met de vijzelmethode is echter geen exacte dosering van het medicijn mogelijk. Een paar kruimels van de pil gaan altijd verloren. Net als zieke mensen hebben zieke katten vaak weinig eetlust. Misschien heeft je kat geen trek in kattenpasta of eet ze haar voer niet op. In dat geval is het beter om de pil met vloeistof te mengen of in zijn geheel te geven.

kat krijgt pil met spuit
Pillen opgelost in water kun je met behulp van een spuit toedienen.

Trucje om pillen direct aan je kat te geven

Soms helpen zelfs de beste trucjes om pillen aan je kat te geven niet meer. Vooral als je kat erg ziek is en weinig eet heeft het geen zin om medicijnen door het voer te mengen. Sommige patiënten hebben ook geen zin meer in snacks waarin je de pillen kunt verstoppen.

In zulke gevallen kun je proberen de pil rechtstreeks in de bek van je kat te doen.

Niet geheel zonder gevaren

In het volgende gedeelte vind je een korte uitleg hoe je dit kunt doen. Het is bij deze methode echter heel belangrijk dat het in de dierenartspraktijk een keer wordt voorgedaan, want deze methode is niet zonder risico: je kat kan je per ongeluk in de hand bijten.

Goed vasthouden

Houd je kat tijdens het geven van de pillen goed vast. Het werkt het beste als je met z’n tweeën bent. Ga op de grond zitten en houd de kat tussen je benen. De achterkant van de kat staat in jouw richting. Zo kan ze niet achteruit ontsnappen.

Open voorzichtig de bek

Houd de pil in één hand tussen je wijsvinger en duim. Rechtshandigen gebruiken hun rechterhand, linkshandigen gebruiken hun linkerhand.

Met de andere hand open je de bek van je kat. Duw je wijsvinger in het gat achter de scherpe hoektand. De kop van je kat moet iets naar boven wijzen.

Gebruik de middelvinger van de hand die de pil vasthoudt en druk zachtjes de kin van je kat naar beneden. Manoeuvreer de pil nu vanaf de voorkant in de bek.

Plaats de pil achter in de bek

Zorg ervoor dat de pil achter in de bek aan de basis van de tong wordt geplaatst. Anders spuugt de kat het medicijn waarschijnlijk direct weer uit.

Belangrijk: ga altijd vanaf de voorkant met je vingers in de bek van je kat om te voorkomen dat je per ongeluk wordt gebeten. Kattenbeten zijn ook gevaarlijk voor mensen. Bij twijfel kun je deze directe methode beter niet gebruiken.

Trucje om pillen aan katten te geven: de pillenschieter

Het is aanzienlijk veiliger om de pil direct te geven met een zogenaamde pillenschieter. Deze apparaten zijn ook verkrijgbaar bij de dierenarts.

Pillenschieters lijken op een spuit en werken ook vergelijkbaar. Eerst wordt water opgezogen, daarna wordt de pil aan de voorkant van de punt van het apparaat geklemd. Vervolgens wordt de spuit voorzichtig in de bek van de kat gestoken, zodat de pil helemaal achterin in de bek ligt.

Wanneer vervolgens voorzichtig op de plunjer wordt gedrukt, heeft de kat geen andere keuze dan de pil samen met het water door te slikken.

Deze methode vereist ook veel finesse en een rustige kat die zich niet los worstelt. Anders loop je het risico dat je zelf of dat je kat gewond raakt.

Trucje om de hele pil voor je kat te ‘verstoppen’

Hele pillen kunnen worden gecamoufleerd door ze een smakelijk hoesje te geven. Hier bestaan verschillende opties voor. Basisvoorwaarde: je kat moet het omhulsel echt lekker vinden, anders werkt het niet.

Sandwich van kauwsticks

De meeste katten zijn dol op kauwsticks. Je kunt deze voorkeur gebruiken om de pillen van je kat erin te ‘verstoppen’.

Voor de sandwich van kauwsticks heb je een kauwstick voor katten en een scherp mes nodig.

Snijd de kauwsticks eerst in kleine stukken. De delen moeten ongeveer twee centimeter lang zijn. Snijd vervolgens het kauwstokgedeelte voorzichtig in de lengte door, tot in het midden.

Duw de pil vervolgens in de opening en druk de ‘sandwich’ voorzichtig met je vingers samen.

Let erop dat de pil er niet uitschuift als je je kat de kauwstick sandwich geeft. Bij grote pillen is het soms makkelijker om de pil te delen en twee ‘sandwiches’ te maken.

Tip: als alternatief kun je je kat voor de gek houden met een klein stukje knakworst. Maak met een mes een gleufje in het stuk worst en schuif de pil er voorzichtig in.

Hulpmiddelen om te kopen

Als je de sandwichtruc te omslachtig vindt om je kat de pillen te geven, zijn er verschillende verstophulpmiddelen beschikbaar. Die kun je bijvoorbeeld bij de dierenarts kopen.

Zo is er een speciaal soort kneedbare klei waarin je de pil kneedt en bestaan er kleine snacks met een holte voor de pil. Vermomd als lekkernij kun je op deze manier je kat een hele pil geven.

Belangrijk: probeer het van tevoren een paar keer uit zonder de pil om te zien of je kat het product wel echt lekker vindt.

Katten pillen geven: vraag je dierenarts

Het maakt niet uit voor welk trucje je kiest, bespreek hoe dan ook met de dierenarts wat je het beste kunt doen. Niet alle pillen mogen worden verdeeld of gebroken. Sommige snacks gaan ook niet samen met bepaalde medicijnen.

Vooral als je de pil direct aan je kat geeft zonder verdere ‘vermomming’ is het belangrijk dat de dierenarts de methode een keer voordoet. Dit geldt ook als je een pillenschieter bij je kat gebruikt.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.