Laserpen voor katten

laserpen katten

Kattenspeeltje met voorzorgsmaatregelen

Bij de vraag of laserpennen geschikt zijn als speeltje voor katten lopen de meningen erg uiteen. Hieronder bespreken we een aantal argumenten waarmee je zelf de voor- en nadelen kunt afwegen en je zelf een besluit kunt vormen met betrekking tot je geliefde kat.

Wat is er goed aan de laserpen als kattenspeeltje?

Als je het lichtgevende speeltje bewust, gecontroleerd en voor een beperkte tijd gebruikt kan de laserpen een opwindend speeltje zijn waaraan je katachtige lieveling veel plezier beleeft. Sommige katten hebben ook absoluut geen voorkeur voor een speeltje met een misleidende jachtervaring.

Laserpennen bieden speelse katten een hoge funfactor. Zoals we al hebben benadrukt moet de mens er echter speciaal op letten dat de laserstraal niet op de ogen van mens of dier gericht is, vooral omdat de ogen van de kat aanzienlijk gevoeliger zijn dan dat van mensen.

Een zaklamp kan ook soortgelijk plezier met zich mee brengen zonder de risico’s van de laser. Ballen, speelhengels en dergelijke zijn ook erg leuk en, in tegenstelling tot het jagen op een lichtpunt, heeft de kat hier wel het gevoel van succes omdat ze de prooi echt kunnen vangen en “doden” net zoals in de natuur. Dit prestatiegevoel is er helemaal niet bij het jagen op een lichtpunt.

Het naar de kat toe communiceren van het prestatiegevoel en dat het hem is gelukt om de prooi te doden is erg belangrijk. Omdat de kat de denkbeeldige prooi in de vorm van een laserpunt niet kan vangen is het mogelijk om hem in plaats daarvan te belonen met een lekkernij.

We bevelen ook aan om de laserpen punt op het eind van de jacht te richten op een geschikt rood voorwerp, zoals een kattenkussen, dat de kat vervolgens kan “doden” in plaats van de lasperpen punt, zodat hij het uit de natuur bekende jachtsucces kan meemaken. Zo kan de kat ook de energie die hij door het wilde jagen heeft opgebouwd vrijlaten.

Wat zijn de gevaren van het gebruik van laserpointers als kattenspeeltje?

Bij het spelen met een lasperpen wordt enkel gebruik gemaakt van het gezichtsvermogen. Reuk, tast en gehoor komen, in tegenstelling tot de meeste kattenspeeltjes, hier niet bij aan te pas. Dit is natuurlijk belangrijk aangezien dit ook de vaardigheden zijn die katten nodig hebben om te overleven in het wild.

In principe worden speeltjes in eerste instantie gebruikt om de omstandigheden van de natuurlijke leefomgeving van de kat zo goed mogelijk na te bootsen. Enkel op deze wijze kan je kat een passend en gelukkig leven leiden.

Omdat het spelen met een laserpen niet leidt tot een ervaring van succes of het ervaren van een succesvolle jacht, waarbij de kat de buit aan het eind van het spel kan doden, kan de kat eventueel gefrustreerd raken en naderhand gespannen overkomen. De kat zal deze frustratie mogelijk uiten door na het spel gespannen de grond af te zoeken naar de bewegende rode punt.

Daarbij is de gebundelde laserstraal schadelijk voor de ogen. Daarom mag je absoluut niet direct in de lichtstraal kijken en mag je ook vooral niet in de ogen van je kat schijnen, aangezien de ogen van een kat nog veel gevoeliger zijn dan die van de mens. De ogen van de kat zijn zo gevoelig omdat ze in het donker ook goed moeten kunnen zien.

Je moet er rekening mee houden dat de laserpen ook via weerspiegelende oppervlakken en reflecterende vloerbedekking zoals laminaat en dergelijke, de gevoelige ogen van vooral katten kan beschadigen. In het ergste geval kan dit leiden tot blindheid en hoge dierenartskosten.

Alleen menselijke huisgenoten van de kat die erg bewust zijn van hoe ze met de laserpen om moeten gaan zouden de kat ermee mogen vermaken. Anders zou het gevaar te groot zijn dat de kat of zelfs de mens in het ergste geval onherstelbare oogschade oploopt.

laserpen voor katten

Hoe kan ik de eventuele gevaren van de laserpen vermijden?

Let er op dat je nooit in de ogen van je geliefde huisgenoot mag schijnen met het apparaat. De kat kijkt echter meestal toch naar de grond om naar de punt te kijken en niet naar het apparaat zelf. Desalniettemin is het belangrijk dat je voorzichtig en zorgvuldig met het apparaat omgaat.

Wijs eerst de punt net boven de grond, zodat de kat niet per ongeluk naar de laserpen kijkt in plaats van de rode stip op de grond. Zodra je kat de punt in het vizier heeft kan je als eigenaar ontspannen en vanuit de bank je geliefde kat op een speelse manier bezighouden.

Aan de andere kant is lichaamsbeweging niet alleen goed voor de kat, maar ook vooral voor de menselijke huisgenoot. In dit opzicht kan je kritisch nadenken over het feit dat de laserpen eigenlijk een gemaksproduct is, dat vooral rekening houdt met de belangen van de mens. Bovendien is de ervaring die de laserpen biedt ver weg verwijderd van het jachtgevoel dat de kat in de natuur ervaart.

Bestaan er ook ongevaarlijke laserpennen?

De laserpennen in het assortiment van zooplus zijn allemaal getest en zijn ongevaarlijk. De ogen worden volgens de fabrikant niet beschadigd door de apparaten, zelfs als er een keer kort in de ogen wordt geschenen. De geringe straling vermindert hier het risico op oogletsel.

Desalniettemin moet de gebruiker zich altijd bewust zijn van het fundamentele risico en heel voorzichtig zijn bij het hanteren van de laserpen. De laserstralen bestaan tenslotte uit sterk gefocust licht.

Aan de andere kant moet je absoluut afzien van het kopen van een laserapparaat van minder betrouwbare leveranciers of van dubieuze oorsprong, in het bijzonder uit het buitenland of op veilingplatforms. Aangezien deze plekken zich mogelijk niet houden aan de regels en soms de limietwaarden met wel honderd keer de maximaal toegestane waarde overschrijden.

Er wordt, ook door kattenexperts, absoluut afgeraden om laserapparaten met toevalgenerator aan te schaffen. Deze werpen het sterk geconcentreerde licht willekeurig door de ruimte en brengen daardoor onberekenbare risico’s voor de ogen van mens en dier met zich mee.

Welk ander speelgoed is geschikt voor mijn kat?

Een zaklamp kan een kat ook aansporen om te spelen zonder de risico’s van een laser. Ballen, speelhengels en dergelijken zijn ook erg leuk en in tegenstelling tot jagen op een lichtpunt, heeft de kat hier het gevoel dat hij iets presteert en gebruikt hij alle zintuigen om zijn prooi te “doden” zoals in de natuur. Dit gevoel van succes is helaas volledig afwezig bij het jagen op een laserpunt.

Ook met de speelhengel of andere vergelijkbare kattenspeeltjes ervaart de kat het gevoel van succes om de prooi te doden zo te zeggen. Het beloningsgevoel in de vorm van “Je hebt het goed gedaan – je bent een goede jager!” heeft de kat nodig om emotioneel in balans te blijven. Bovendien staat dit dichter bij de echte jachtomstandigheden in de natuur en, in tegenstelling tot de laserpen, brengt het geen vergelijkbare risico’s met zich mee voor de gezondheid van je kat.

In de zooplus-shop vind je allerlei verschillende laserpennen voor ultiem speelplezier. Ook voor andere producten zoals kattenvoer en krabpalen kun je terecht bij zooplus. Neem snel een kijkje!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.