Sport voor katten: zo behaal je het ideale gewicht

Geschreven door Sabrina Quente
kat speelt met speelgoedmuis

Ontdek hier wat het jachtinstinct van je viervoeter aanwakkert om te zorgen voor meer activiteit in het dagelijks leven.

Een paar goedbedoelde lekkernijen te veel en te weinig spelen zorgt voor zwembandjes. Dan ligt de volgende vraag voor de hand: bestaat er ook zoiets als sport voor katten? Met onze vijf oefeningen voor meer katten-fitness maak je jouw kat actief en vliegen de ponden eraf.

Waarom zijn oefeningen voor katten belangrijk?

Ongeveer de helft van alle huiskatten heeft overgewicht, schat de Duitse bond van praktiserende dierenartsen. Vooral binnenkatten neigen naar overgewicht. Een veelvoorkomende oorzaak hiervoor is te weinig beweging.

Neem overgewicht bij je kat wel serieus. De negatieve effecten op de gezondheid kunnen ernstig zijn. Als je vreest dat je kat overgewicht heeft, ga dan in ieder geval naar een dierenarts. Samen kan je dan een dieet samenstellen, dat past bij je kat.

Hoe je overgewicht bij je kat kunt herkennen, lees je in het zooplus Magazine.

Met beweging naar het ideale gewicht

Voor een kattendieet staat niet alleen overgaan op ander voer op het programma. Als je kat moet afvallen, heeft hij ook extra beweging nodig. Dan wordt het makkelijker om terug te keren naar het ideale gewicht.

Bewegen ligt eigenlijk in de natuur van de kat. De voorouders waren tenslotte talentvolle jagers en moesten alles doen om aan eten te komen. Moderne katten brengen een groot deel van hun tijd daarentegen door in dromenland en worden overladen met liefde en lekkernijen.

Met een beetje geduld kan je echter zelfs de meest verwende binnenkatten aansporen meer te bewegen. Als je eenmaal begonnen bent met de katten-fitness, dan zal je kat het ook steeds leuker gaan vinden.

Sport voor katten: 5 ideeën voor activiteiten

Natuurlijk is sport voor katten niet te vergelijken met sport voor ons mensen. Het effect is echter hetzelfde: meer beweging betekent meer fitness en minder vetjes. We beschrijven hieronder vijf mogelijkheden om meer beweging in te kunnen bouwen in het dagelijks leven van je kat. Bovendien zijn er natuurlijk nog veel meer ideeën om je kat bezig te houden.

Oefening 1: voor liefhebbers van beweging

Speelgoed

Als eigenaar van een kat weet je dat kattenspeelgoed de beweging bevordert. De interactie is daarbij altijd belangrijk. Leg het speelgoed niet gewoon voor de neus van je viervoeter neer, maar motiveer hem ook om ermee te spelen.

Denk aan hoe katten dat in de natuur doen: net als een echte muis moet ook de speelgoedmuis vluchten voor je kat en niet stil voor z’n neus blijven liggen. Succesbeleving is bovendien altijd een onderdeel van het spelen met katten. Laat je kat de muis dus ook regelmatig pakken.

Moet je een luie kat aanzetten te gaan spelen? Of heb je een kat die bijzonder rustig is, waarbij speelhengels of balletjes geen effect hebben? Probeer dan de nieuwsgierigheid van je kat op te wekken met andere voorwerpen: tafeltennisballen, een knisperende plastic zakken, een stukje papier in een kartonnen doos. Katten zijn er buitengewoon goed in plezier te hebben met onbekende dingen.

Oefening 2: voor zoetekauwen

Gezonde snacks

Als je kat moet afvallen, moet je i.v.m. het kattendieet de hoeveelheid voer aanpassen. Vooral zoeteklauwen vinden het vaak lastig om zich in te houden bij de voeding. Een ideale oefening voor katten met veel eetlust is bezig zijn met voerspeelgoed.

Voerballetjes of papieren zakjes die met gezonde lekkernijen zijn gevuld, kunnen alleen door veel te bewegen worden verslagen en houden zo je kat bezig. Om de honger te stillen moet de kat dus actief worden en tegelijkertijd slim nadenken.

Om te zorgen dat je kat nog meer beweegt, kan je het voer op een hogere plaats in je huis neerzetten. Verander regelmatig de locatie, dan wordt het niet saai voor je kat.

kat verdient snoepjes door sport © zeralein / stock.adobe.com
Speelgoed waarbij je kat zelf de lekkernijen eruit moet halen, helpen ook bij het afvallen.

Oefening 3: voor jagers

Jagen en vangen

Als het jachtinstinct bij je kat erg uitgesproken is, kan je de kat stimuleren door met licht te spelen. Schijn op de muur, onder de bank, op het bed en weer op de grond en laat je kat het licht ‘vangen’.

Daarvoor kan je een zaklamp gebruiken. Denk je aan een laserpen? Ons advies helpt je in je keuze. Ongevaarlijke laserpennen vind je overigens ook in onze webshop.

Oefening 4: voor klauteraars

Klimmen en klauteren

Als de gewrichten van je kat nog fit zijn, kan je hem misschien met klimoefeningen inspireren. Dat zorgt niet alleen voor dynamiek in het dagelijks leven, maar het bevordert ook de behendigheid van je kat. Probeer bijvoorbeeld het geliefde kattenbed zo neer te zetten, dat je kat eerst een beetje moet klimmen om zijn dutje te kunnen doen.

Als je een trap hebt, kan je hem motiveren om de trap op te lopen. Ook een krabpaal die onderdeel is van het spel, kan helpen overgewicht bij katten effectief te reduceren.

kat gaat trap op © Andriy Blokhin / stock.adobe.com
Als de gewrichten van je kat gezond zijn, kan traplopen helpen om van overgewicht af te komen.

Oefening 5: voor gewoontedieren

Afwisseling

Katten houden van routine in hun dagelijks leven. Als je kat een echt gewoontedier is, kun je deze eigenschap benutten voor meer beweging. Geef het voer van je kat af en toe op een andere plek.

Ook door een klein hindernisparcours op weg naar de begeerde voerbak verbrandt je kat meer calorieën. Let er echter op dat de relocatie van de voerbak niet tot stress bij je kat leidt.

Wissel ook van speelgoed zodat je kat zich niet gaat vervelen. Daardoor blijft je kat gemotiveerd te bewegen.

In onze rubriek Kattensport en training vind je nog meer suggesties. Heb je bijvoorbeeld al eens aan behendigheid voor katten gedacht?

Meer tips voor sport voor katten:

  • Overspoel je kat niet met een trainingsmarathon. Plan in plaats daarvan meerdere keren per dag een beweegmoment in. In het begin is 10-15 minuten genoeg, later kan je de training langer maken. Belangrijk: plan altijd voldoende rustmomenten in.
  • Voordat je met de kat traint, moet je zeker met de dierenarts bespreken hoeveel de gewrichten van je kat aankunnen en welke oefeningen je beter kunt vermijden.
  • Afvallen lukt het best als je kat gemotiveerd is en goed meedoet. Om te zorgen dat je plan slaagt, kan je testen welke kattensport je kat het leukst vindt. Geef je kat echter ook voldoende afwisseling.

Na het sporten met katten niet vergeten te belonen

Als je kat goed zijn beest heeft gedaan, verheugt hij zich op een verwenmoment na het sporten. Verwen je viervoeter bijvoorbeeld met uitgebreide vachtverzorging of een massage: dat ontspant de spieren. Met dat soort beloningen bespaar je meteen de snacks en dus ook calorieën bij je kat met overgewicht.

Heel belangrijk bij sport voor katten: wees geduldig en geef niet op. Dwing je kat niet om te sporten, maar motiveer stap voor stap.

Regelmatige activiteiten en spelletjes zijn een ideale aanvulling op een kattendieet. Het geeft je dier nieuwe energie en het versterkt de band tussen jou en je kat: sport moet vooral leuk zijn voor katten. Als beloning voor het doorzetten krijg je er gezondheid en een lang en gelukkig kattenleven voor terug.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.