Zelf kattenspeeltjes maken: 5 eenvoudige en goedkope ideeën

kat in doos kattenspeeltje maken

Een kartonnen doos met een 'raampje' is een ideaal kattenspeeltje.

Tijdens het spelen leven katten hun jachtinstinct uit. Spelen is belangrijk en hoe gevarieerder de speeltjes, hoe beter. Vijf ideeën over hoe je zelf kattenspeeltjes kunt maken; met accessoires die weinig kosten en in elk huishouden te vinden zijn.

Spelen houdt katten fit en biedt ze een mogelijkheid om hun jachtinstinct uit te leven. Daarnaast is het natuurlijk leuk en bevordert het de relatie tussen jou en je kat. Vooral binnenkatten die niet buiten op muizen kunnen jagen moeten regelmatig bezig kunnen blijven.

Je kunt zelf spannende kattenspeeltjes maken van spulletjes zoals kartonnen dozen, lege wc-papierrollen en wijnkurken; goedkoop en zonder veel moeite.

Kartonnen huis met raampjes

Je hebt ‘t vast wel eens meegemaakt: nadat je online iets hebt besteld en uitgepakt, tref je je kat aan in de lege doos. Want katten houden van dozen. Dozen zijn knus en een geweldige plek voor katten om zich in te verstoppen.

In een paar eenvoudige stappen maak je van een gewone kartonnen doos een kartonnen kattenhuis met raampjes. Hiervoor heb je alleen een kartonnen doos en schaar of een snijmes nodig, evenals een speelhengel met veren.

Materiaal

 • Stevige kartonnen doos
 • Schaar of stanleymes
 • Speelhengel met veren

Instructies

Knip of snij een paar gaten in de doos met een schaar of stanleymes. Je kunt zelf bepalen hoe groot en in welke vorm je de gaten wilt maken, maar ze moeten minstens zo groot zijn dat een kattenpoot erdoor past. Zo creëer je ‘raampjes’ waardoor je kat zijn omgeving kan observeren of met zijn poten naar een ‘prooi’ kan vissen.

Wanneer je kat in de doos zit, veeg je met het hengsel langzaam langs de gaten aan de buitenkant. Je kat heeft gegarandeerd veel plezier wanneer hij probeert het te vangen en in de doos te trekken. Daarnaast kun je het hengsel ook langzaam door een ‘raampje’ in de doos duwen en wachten totdat je kat het vastpakt.

Belangrijk: controleer goed of de kartonnen doos metalen nietjes bevat voordat je hem aan je kat geeft om mee te spelen. Verwijder anders voor de zekerheid de nietjes zodat je kat zich niet kan verwonden. Verwijder verder ook mogelijke restjes tape voor het geval je kat graag plastic eet.

Is een armoedige verpakkingsdoos op de lange termijn te lelijk voor je? In de online shop van zooplus vind je een leuk alternatief! Een kartonnen speelhuisje dat je kat ongetwijfeld ook mooi zal vinden.

kat met wc-rolletje
Een spannend kattenspeeltje kan worden gemaakt van een lege wc-rol.

Maak van wc-rollen zelf je eigen kattenspeeltjes

Lege wc-rollen hopen zich op in elk huishouden. Met een simpele kartonnen rol kun je snel en gemakkelijk zelf een spannend kattenspeeltje maken.

Je kunt ook intelligentie- en bezighoudspeeltjes met je kat doen, met lekkere verstopte snacks die eruit gefriemeld moeten worden. Met zulke speeltjes traint je kat zowel zijn hersenen als de behendigheid van zijn poten. en als je zelf geen tijd hebt om met je kat te spelen, houd je jouw kat zo een tijdje bezig.

Materiaal

 • De binnenkant van een wc-rol
 • Kattensnacks of droogvoer

Instructies

Vul allereerst gewoon een lege wc-rol met een paar kattensnacks. In plaats van snacks kun je ook droogvoer gebruiken. Leg de kartonnen rol dan op de grond en laat je kat de lekkernijen eruit vissen.

Als je kat deze oefening met gemak lukt, kun je de moeilijkheidsgraad verhogen en de binnenkant van een keukenrol gebruiken.

Merk je na verloop van tijd dat je kat ook dit te makkelijk vindt? Sluit dan het ene uiteinde van de kartonnen rol door er losjes een bolletje papier in te steken. Dit ritselt mooi bij het uitpakken en maakt het speeltje nog spannender. Later kun je ook beide uiteinden sluiten met papier.

Met meerdere wc-rollen kun je ook zelf een zogenaamde ‘friemelbox’ maken als kattenspeeltje. Je hoeft de rollen alleen maar rechtop naast elkaar in een schoenendoos te plaatsen. Zorg dat de doos volledig gevuld is zodat de rollen niet te losjes gaan staan of omvallen. Doe daarna in een deel van de rollen kattensnacks of droogvoer en zet je kat ‘aan het werk’.

Zelf kattenspeeltjes maken van eierdozen

Lege eierdozen hoeven niet meteen in de papierbak; ook hiervan kun je een geweldig kattenspeeltje maken. Het enige wat je nodig hebt voor dit doe-het-zelf speelgoed is een lege eierdoos en traktaties of droogvoer.

Materiaal

 • Een lege eierdoos
 • Kattensnacks of droogvoer

Instructies

Leg een aantal kattensnacks of droogvoerbrokken in de uitsparingen van de eierdoos en laat je kat ernaar vissen. Vooral voor katten met dikkere poten is dit niet zo eenvoudig.

Om de moeilijkheidsgraad te verhogen, kun je de eierdoos bovendien vullen met kleine papieren bolletjes. Of laat het deksel losjes gesloten.

Grabbeldoos met wijnkurken

Drink je graag wijn? Maak dan je kat blij met de overgebleven kurken. Ze zijn ideaal om er een grabbeldoos mee te vullen.

Materiaal

 • Een lege doos
 • Ongeveer 15 tot 20 wijnkurken
 • Kattensnacks of droogvoer

Instructies

Voor de grabbeldoos heb je een kartonnen doos of een klein opbergdoosje van kunststof nodig, zoals je bijvoorbeeld in een bouwmarkt kunt vinden.

Vul de doos vervolgens met de kurken en voeg droge snacks of gehakte kauwstokjes toe. Als je je kat droogvoer te eten geeft, kun je hem zelfs een hele maaltijd geven in deze grabbeldoos.

Belangrijk: na enige tijd hopen stof, voedselkruimels en kattenhaar zich op in een grabbeldoos. Vervang om hygiënische redenen kartonnen dozen regelmatig en spoel plastic dozen van tijd tot tijd goed om. De kurken moeten ook regelmatig worden gereinigd, bij voorkeur met water en afwasmiddel.

Als alternatief voor wijnkurken kun je voor de grabbeldoos ook kastanjes of papieren bolletjes gebruiken.

zelf kattenspeeltje maken kattenhengel met kurk
Wijnkurken zijn een geweldig accessoire om zelf speelhengels van te maken.

Doe-het-zelf speelhengel met kurk

Met wijnkurken kun je ook een eigen speelhengel maken voor je kat. Je hebt hier iets meer spullen- voor nodig, maar je doe je kat een groot plezier met een zelfgemaakt kattenspeeltje met kurken.

Materiaal

 • Een kurk
 • Een dun houten stokje
 • Wol
 • Belletje
 • Veren
 • Schaar
 • Hamer
 • Lange spijker
 • Een lange stopnaald
 • Pot warm water

Instructies

Kook de kurk eerst ongeveer tien minuten in een pan met water totdat hij zacht is. Dit maakt het gemakkelijker om door de kurk te gaan. Maak vervolgens met behulp van een spijker en hamer een gat in de lengterichting door de kurk.

Knip daarna een woldraad van ongeveer één meter lang af. Trek met de stopnaald de woldraad door de kurk. Knoop daarna het koord aan de onderkant van de kurk zodat het er niet doorheen kan glippen. Laat echter zo’n tien centimeter van de woldraad uitsteken zodat je er later de bel en veren aan kunt bevestigen.

Bevestig het langere uiteinde van de woldraad aan de bovenkant van de kurk aan de houten stok.

De onderkant van de kurk kun je nu naar wens ontwerpen. Knoop bijvoorbeeld meer woldraden in verschillende kleuren en bevestig de kleine bel en veren. Voilá, je kit heeft zijn eigen speelhengel.

Tip: zelfs de meest kwalitatieve speelhengels gaan een keer kapot. Gebruik ze als basis voor je zelfgemaakte kattenspeeltjes.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.