Het eerste bezoek aan de dierenarts

Het eerste bezoek aan de dierenarts

Wees vooral niet bang!

In principe worden kittens in de eerste zes weken van hun leven alleen en beste verzorgd door hun moeder. De antilichaampjes in de moedermelk beschermen ze tegen infecties. Mocht een kitten tóch ziek worden, zal een bezoek aan de dierenarts eigenlijk altijd nodig zijn. Juist de weerstand van jonge dieren is nog niet erg sterk, de belangrijke lichaamsfuncties kunnen snel falen en kleintjes kunnen bij zware aandoeningen eigenlijk ook snel bezwijken.

Belangrijk: ontwormen

Vanaf de tweede week van het leven van een kitten is het de gewoonte om te beginnen met een tweewekelijkse ontwormingscyclus. De kleintjes kunnen namelijk endoparasieten binnenkrijgen via de moedermelk. Dit kan op zijn beurt tot zware beschadigingen aan het darmepitheel en diarree leiden.

Het eerste onderzoek

Heb je pas een minikatje in huis genomen – het liefst niet eentje jonger dan 10 weken –, is het belangrijk dat je hem of haar meeneemt naar een dierenarts. Doe dit zodra het katje is bijgekomen van de stress van de verhuizing en van het afscheid van de moeder, broertjes en zusjes. Meestal kun je deze afspraak elegant combineren met de nodige basisvaccinaties in de 9e of 12e week van het leven.

Wat wordt er gedaan?

Bij dit allereerste klinische onderzoek zal de de dierenarts het dieet en de vacht van het beestje goed onder de loep nemen. Daarnaast zal hij of zij het slijmvlies, de tandjes en oren nakijken (op parasieten) en naar het hart en de longen luisteren. De dierenarts meet de lichaamstemperatuur en zal als dat nodig is de essentiële vaccins of een leucosetest uitvoeren, om daarna in te enten. Het is belangrijk om voor de arts een verzameling van ontlastingsmonsters van meerdere dagen mee te nemen om geanalyseerd te worden. In ieder geval moet er vanaf de 12e week ontwormd worden

Meest gelezen artikelen

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

Bepaal het geslacht bij kittens

De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel verraden wij je hoe je kunt herkennen of je kitten een jongetje of een meisje is.

Castratie en sterilisatie bij katten

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten voorkomen onnodig lijden.