Bepaal het geslacht bij kittens

geslacht kitten

De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel verraden wij je hoe je kunt herkennen of je kitten een jongetje of een meisje is.

Voorbereidingen treffen

Als je zelf wil onderzoeken welk geslacht je nieuwe huisdier heeft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kitten in de juiste omstandigheden is. Zorg er ten eerste voor dat het katje in een warme en veilige omgeving is. Kittens zijn vooral erg gevoelig voor kou. Ze zijn dan ook in het eerste stadium van hun leven op de lichaamswarmte van hun moeder aangewezen. En natuurlijk is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het in de omgeving lekker warm is. Neem de genitaliën van je minikat dus alleen onder de loep in een ruimte met een prettige temperatuur.

Hoe lang kan ik een kitten van zijn moeder scheiden?

Haal de kitten niet voor langer dan vijf tot maximaal tien minuten van zijn moeder weg, omdat je anders de lichamelijke gezondheid en mentale stabiliteit van je huisdier in gevaar brengt. Til het staartje voorzichtig een klein stukje op. Het diertje kan wat verrast reageren, omdat hij of zij de staart sowieso niet graag aan laat raken – en al helemaal niet als dat is om de geslachtsdelen bloot te leggen.

geschlecht bei kitten

Zo moet je bij het onderzoek te werk gaan:

  • Als je zachtjes aan de basis van de staart van je kitten kietelt, heb je kans dat het diertje de staart zelf al optilt en de geslachtsdelen ontbloot.
  • Ga absoluut voorzichtig te werk bij de omgang met de genitaliën. Ter voorbereiding kun je je kitten eens lekker aaien en kalmerend op hem of haar inpraten.
  • Leg de kitten vervolgens op een zachte handdoek of op een vergelijkbaar zacht, warm oppervlak, waar het heerlijk op kan liggen.
  • Als je kitten heftig tegenstribbelt, kun je het het beste terug bij de moeder leggen en het eventueel later opnieuw proberen.

Mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen

Als de kleine kat zijn of haar geslachtsorganen laat zien, zul je twee openingen boven elkaar kunnen zien. De bovenste is de uitgang van de darm – de anus –, de onderste zijn de genitaliën. Als je eens goed kijkt naar de vorm van het onderste gat, zul je ofwel een horizontale speelt zien ofwel een piepklein gaatje. De eerste kun je ook wel vergelijken met de kleine letter "i" en de tweede als een soort dubbele punt (":"). Heb je een "i" gezien, weet je dat het om een vrouwtje gaat. Als je de dubbele punt (":") ziet, weet je het gaat om een mannetje.

Wanneer je niet zo duidelijk kan zien waar het precies om gaat, kun je naar iets anders kijken dat wel eens uitsluitsel zou kunnen bieden: bij vrouwtjes is de afstand tussen genitaliën en anus groter, en het vrouwelijke geslachtsdeel ligt hoger. Als je een soort buidel of bult kunt zien, is dat zeer waarschijnlijk het scrotum en is het katje dus een mannetje. De testikels zijn bij jonge dieren nog niet altijd zichtbaar, omdat ze nog in het lieskanaal zitten teruggetrokken en dus van buitenaf niet te zien zijn.

geschlecht bei kitten

Wat de haarkleur met geslacht te maken heeft

Maar ook andere aspecten kunnen informatie geven over het geslacht van je kitten. Zo kan de vachtkleur nog wel eens verschillen per geslacht. Een schildpadpatroon met rode en zwarte vlekken komt bijna alleen maar bij vrouwtjes voor. Dit patroon is namelijk co-dominant en wordt door een X-chromosoom doorgegeven. De allelen voor rode én voor zwarte vachtkleur liggen ieder op een X-chromosoom.

Vrouwtjes hebben per definitie twee x-chromosomen, terwijl mannetjes één X en een Y hebben. De vacht van een mannetje kan dit patroon dus in principe niet hebben. Rode katten zijn vanwege hun genetische aanleg eigenlijk altijd mannelijk, op een klein aantal uitzonderingen na.

Of je kat nu een jongetje of een meisje, rood of grijs gevlekt, zwart-wit of schildpadgekleurd of wat voor kleur dan ook: wij van zooplus wensen jullie in ieder geval enorm veel plezier met het samenwonen.

Ontdek onze kittenshop waar je allerlei producten speciaal ontwikkeld voor kittens kunt vinden (zoals droog- en natvoer) en lees ook het artikel "Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips"!

Meest gelezen artikelen

Afghaanse Windhond

Al duizenden jaren geldt de Afghaanse Windhond in hun oorspronkelijke land van herkomst, Afghanistan, als kostbaarheid. Ook vandaag de dag zijn de langharige lopers voor veel hondenliefhebbers over de hele wereld iets bijzonders.

Chow-Chow

Goudbruine vacht met machtige manen, compact postuur – een Chow-Chow maakt al indruk door zijn indrukwekkende verschijning. Maar dit primitieve hondenras behoort tot een van de oudste rassen ter wereld. De hond is niet alleen prachtig om te zien, maar val ook op door een erg bijzonder karakter: sommige beweren dat chowchows door hun eigenzinnigheid eerder het karakter van een kat dan een hond hebben. Wie vriendschap heeft gesloten met een chowchow weet dat de hond er niet alleen uit ziet als een leeuw maar ook het hart heeft van een leeuw.

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.