Is mijn kat gelukkig?

RODE KAT

Als we van iemand houden, willen we natuurlijk dat diegene gelukkig is. We doen dan ook graag veel om aan dit geluk bij te dragen. Dat geldt natuurlijk ook vooral voor de liefde die we hebben voor onze viervoeters. Zij maken ons tenslotte ook heel gelukkig. Op de eerste plaats mag je zeker zijn: als je jouw geliefde medebewoner een diergericht leven geeft, waarbij er helemaal aan zijn behoeftes en wensen is gedacht, dan doe je al veel om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig is.

Op de eerste plaats hoort daarbij bezigheid met passend speelgoed, dat ook aan de intelligentie van het ras of je kat tegemoetkomt. Ook heel belangrijk: hoogwaardige voeding.

Bovendien heeft je kat om gelukkig te zijn een krabpaal nodig om zijn nagels te slijpen en zijn eigen geur af te kunnen geven. Daarnaast heeft hij ook een of meerdere terugtrekplekjes nodig, bijvoorbeeld een kattenhuisje. Naargelang het ras of karakter heeft de kat meer of minder vrijheid nodig. En wat de meeste katten daarnaast echt helemaal blij maakt – je raadt het al: uitgebreid knuffelen!

Als je dat allemaal kunt geven aan jouw kat, kan je er zeker van uitgaan dat het goed met hem gaat. Om te zorgen dat je zeker weet dat je jouw geliefde kat gelukkig maakt, hebben wij competente kattenfluisteraars gevraagd naar duidelijke tekenen van een gelukkige kat. En dit zijn de antwoorden:

10 Duidelijke tekenen dat je kat de gelukkigste ter wereld is

  1. Enthousiast rondsjezen

Sjeest je lieveling ineens door de tuin of woning, terwijl er niet echt een duidelijke aanleiding voor is? Gefeliciteerd! Je doet iets goed en je kat voelt zich op zijn gemak bij jou. Net als bij kinderen die vrolijk door het leven gaan en dat op deze manier laten zien, tonen ook katten hun ongeremde levensvreugde.

kat in tuin © Melashacat / stock.adobe.com
kitten speelt © mariesacha / stock.adobe.com
  1. Gefocust spelen

Je lieve kat speelt met kattenspeelgoed, zoals bijvoorbeeld een kattenhengel of een kattenkussen, en is daar heel geconcentreerd mee bezig? Dan gaat het zeer waarschijnlijk goed met hem. Je lieveling zal het ook zeker waarderen als je zo veel mogelijk tijd aan hem besteedt en samen met hem speelt. Naargelang het ras of karakter vindt de kat ook leuk om spelletjes te spelen die zijn hersenen trainen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld intelligentiespeeltjes geschikt, die de grijze cellen van je viervoeter actief houden.

Lees ook ons artikel over spelen met binnenkatten!

  1. Je kat spint

Als je harige vriend of vriendin spint, kan dat verschillende redenen hebben. Meestal heeft het wel een positieve oorzaak. Maar weer je ervan bewust dat het ook kan duiden op pijn of angst. Jij als ervaren kattenvriend zult echter door meerdere factoren wel kunnen herkennen of het gaat om spinnen door een fijn gevoel of dat het een negatieve oorzaak heeft.

kat op arm
kat knuffelt © Konstantin Aksenov / stock.adobe.com
  1. Je kat knuffelt uitgebreid

Nog een goed teken van welzijn bij je geliefde huisgenoot is natuurlijk als hij bij je op bed of op de bank komt zitten om uitgebreid met je te knuffelen. Of wanneer hij jammerend op de bank zit, terwijl jij aan het werk bent. Veel katten beginnen de dag met jou, waarbij ze je bed op kunnen springen om je iets strelend te vertellen, waarbij ze vrij lang doorgaan.

5 Je kat wrijft met haar neus over je heen

Je viervoeter ‘neuskust’ je of gaat met zijn neus langs andere lichaamsdelen? Dan is er grote kans dat je kat je zo leuk vindt, dat hij zijn geur wil afgeven op je en je wil markeren.

meisje met kitten © detailblick-foto / stock.adobe.com

6. Bij grote spraakzaamheid is je kat gelukkig

Net als bij het spinnen is dit meestal een positief teken, maar het kan onder bepaalde omstandigheden ook duiden op pijn. Het is dan wederom aan de eigenaar om de tekenen zo empathisch mogelijk te duiden.

  1. Je kat rolt door de tuin

Als je ziet dat je kat in de tuin ligt en rolt, en daarbij zijn buik laat zien, dan gaat het zeer waarschijnlijk goed met hem.  Als je kattenkruid in de tuin hebt staan, vinden gelukkige katten het leuk om daaromheen te woelen. Maar ook gedroogd kattenkruid in een zakje kan het gelukshormoon van je kat vrijgeven.

kat rolt in gras © Aleksandra Madejska / stock.adobe.com
kat eet © Serhii / stock.adobe.com
  1. Een gelukkige kat eet met plezier

Eet je kat met plezier van het gezonde, hoogwaardige kattenvoer of van bijzonder lekkere hapjes? Dan is dat ook een duidelijk signaal voor geluk.

  1. De staart staat omhoog van een kat die gelukkig is

Staat de staart van je medebewoner recht omhoog en is het uiteinde ingerold in de vorm van een vraagteken? Als je kat je zo begroet en op die manier misschien ook je benen aanraakt, dan is je kat duidelijk tevreden.

kat aan lijn © DenisNata / stock.adobe.com
  1. Uitgebreid vogels in de gaten houden

Als je binnen- of buitenkat ‘s winters op zijn favoriete plek in de zon zit en de vogels buiten geconcentreerd in de gaten houdt, dan kan je ervan uitgaan dat je viervoeter goed in zijn vacht zit. En natuurlijk ook wanneer hij de vissen in het aquarium of in de vijver in de tuin in de gaten houdt. Veel katten vinden het leuk om voetbal op televisie te kijken, omdat ze dan de bal met een muis vergelijken. Aangezien ze geen favoriete club hebben, zullen ze dus ook niet heel bedroefd zijn als een club verliest.

Maak dus je kat gelukkig en wordt andersom ook gelukkig van je kat. Veel plezier!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

5 min

5 redenen om een oudere kat te adopteren

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.